Case #60 - Mrzeti i voleti


Džeremi i Miranda – venčani par – radili su vežbu koja je uključivala odgurivanje rukama, da bi shvatili svoju agresiju. Miranda je bila vrlo uznemirena posle vežbe. Govorila je vrlo ljutito o osećanjima u vezi, i kako je zaglavila u šablonu sa Džeremijem. Kada joj je nešto važno, on bi se šalio i smejao. Ona to nalazi iritirajući, i to je ne ispunjava nikako.

Suočio sam ih, i pozvao je da mu kaže 'trenutno te mrzim'. Ovo je, zapravo, vrlo lična izjava, vrlo kontaktna, i iz Geštalt perspektive, ne krivi drugu osobu, govori za sebe, jasno i glasno. Uradila je to, a on je počeo da se smeje.

U nekoj drugoj situaciji, ovo može biti poziv na obostranu zabavu, u kontekstu direktnog i važnog pokazivanja emocija, to se doživljava kao nipodaštavanje, ili kako to u Geštaltu zovemo 'defleksija'.

Njegov humor maskira njegovu nelagodu zbog njenog besa, i to kvari mogućnost da on bude uz nju sada.

Podržao sam ga tako što sam mu pomogao da diše duboko, u stomak, opusti vilicu, i ohrabrio ga objašnjenjem kako mu je ovo teško, da bude sad uz nju, tako preplavljen emocijama itd. Našao je da je vrlo teško da ostane prisutan, i svaki put se smejao, Miranda je postajala besnija, ističući da se tačno to dešava u njihovoj vezi.

Sa dosta moje podrške i ohrabrenja, uspeo je da ostane ozbiljan; onda sam nju ohrabrio da mu kaže vrlo direktno, i da ponavlja, izjavu 'trenutno te mrzim'. Uradila je to silovito, i ponavljala nekoliko minuta. Kada je osetila da ga je pronašla tu, i da se izrazila, smekšala je, rekla mu je da je bila uplašena da mu pokaže koliko je besna, jer bi je ostavio.

Pozvao sam ga da je razuveri da je to slučaj. Počeo je da joj govori kako je nesiguran u to da će ga ostaviti, ali sam ga prekinuo – nije još završila, i nije imala mesta da primi to što joj govori dok ne završi.

Počela je da se smiruje, i počela da mu govori koliko ga voli. Onda je on mogao da priča o svojim osećanjima. Njihova veza je snažna, duboka i opipljiva.

U Geštaltu smo zainteresovani za podršku iskrenim i jasnim kontaktima. Kada se to dostigne, sve drugo počinje da teče. Da bi to postigli, osobe trebaju emotivnu podršku, precizne instrukcije, i da budu zaštićeni od povređivanja.

 Posted by  Steve Vinay Gunther