Case #1 - Trevor i sumnja


Trevor je bio u vezi sa ženom i čak ju je zaprosio. Ali on i dalje nije bio potpuno siguran da je ona bila prava za njega. Osećao se prijatnije u vezi sa svojom odlukom dok smo prolazili kroz terapiju, ali su neke sumnje ostale. Smatrao je da su njihove vrednosti usklađene, da se vole, i da bi mogi imati dobar zajednički život. Ipak, njegova sumnja ga je stalno podrivala – da li postoji neko ko bi bio bolji spoj?

Pokušavao je da prevaziđe svoju sumnju – govorio je sebi da to nije racionalno, razumno niti korisno. Pokušao je da misli o njenim pozitivnim stranama. Ali sumnja je stalno isplivavala, podrivajući njihov odnos.

U terapiji smo koristili nekoliko pristupa.

Prvo, gledali smo kontekst – to je polje Geštalt teorije orijentacije. Njegov otac je ceo život imao aferu sa drugom ženom. Dakle, Trevor je odrastao sa ovom triangulacijom. Kada je došlo do toga da se posveti braku, shvatio je da sumnja jer ustvati možda postoji „druga žena", koja bi mu „ukrala" pažnju.

Zamolio sam ga da odigra razgovor između njegovog oca i ljubavnice, a zatim da im kaže kako se ta veza odrazila na njega kao dete i kako nastavlja da ga proganja. Zatražio sam da obrati pažnju na svoja osećanja – tugu, bes – dok je govorio sa njima. Ovaj razgovor je pomogao da završi „nedovršeni posao" sa svojom porodicom. Ukazivajući mu da obrati pažnju na svoje iskustvo u sadašnjosti, to mu je omogućilo da dobije podršku na terapiji, i da pomeri svoju energiju u telu. Nedovršeni poslovi se takođe čuvaju somatski.

Ali, bilo je još posla da se uradi. Morali smo da poradimo na poolaritetu: samopouzdanje/posvećenost i sumnja/nesigurnost. Geštalt dosta pomaže sa integracijom polariteta. Nakon toga sam ga pozvao da uradimo još jedan Geštalt eksperiment: da zamisli da priča sa prijateljem, i kao vrsta osobe koja sumnja – to jest, da eksternalizuje i poseduje glas sumnje u svojoj glavi.

Ono što se dalje desilo je zanimljivo. Počeo je da radi suprotno – govorio je prijateljici kako ona u stvari, treba da ima više vere. Prepoznao sam ovo i naglasio mu da on sada govori „glasom vere". To mu je dalo iskustveno priznanje drugog, alternativnog glasa.

Sada, kada čuje „glas sumnje" moći će da takođe čuje i „glas vere", koji će se suprotstaviti efektu podrivanja sumnje. To je bio uspeh, ne samo dajući mu savete šta da radi, već kroz stvaranje okolnosti za novo iskustvo: na ovome je akcenat u Geštalt terapiji.

 Posted by  Steve Vinay Gunther