Case #22 - Vuk na vratima


Met je uspešan preduzetnik. On je proveo veći deo svog odraslog života učeći o sebi, radeći kurseve, čitajući knjige za samopomoć I gradeći pozitivan momenat.

Odnedavno je razveden, I njegov život se preokrenuo, sa novom vezom. Njegova bivša žena je bila previše kritički nastrojena pogotovo prema njegovim finansijama I random životu. Iako je bio uspešan I imao veoma socijalno svestan posao, nije bio bogat. Uvek ga je napadala zbog njegovog nedostatka koji je ona smatrala finansijskim uspehom.

Došao je kod mene nakon paničnog napada koji je doživeo na poslu. Bio je "paralizovan" većinu dana.

Okidač je izgleda bio razgovor koji je to jutro imao sa svojom bivšom ženom, koja je zahtevala da on odustane od svojih jutarnjih planova I dođe da pokupi njihovog sina zato što su njena kola morala da idu na popravku. Kao I obično u komunikaciji sa njm, bila je okrutna, okrivljujuća I kritična.

Međutim, niz drugih događaja se nedavno dogodio – Izgubio je veliki ugovor koji je očekivao;

broj velikih računa je kasnio sa plaćanjem; radio je mnogo pozitivnih stvari, uključujući pisanje knjige, izgradnje karijere, ali nije od njih se nije odmah isplatila; prethodni partner za zajedničko ulaganje ga je tužio; I konačno, pogledao je na bankovni račun I tamo je bilo samo 100$.

Pitao sam ga kako se oseća dok mi govori o svemu ovome. Konstantno je odgovarao sa svojim idejama o tome šta se dešava, prepričavajući razne istorije...ali sam ga prekinuo, I usmerio ga da objasni svoje telesno iskustvo.

Rekao je da se ranije, tokom napada panie, njegovo celo telo osećalo kao u ravnoj jakni(uskoj). Sada se osećao ranjivo, uplašeno, posebno u predelu grudi.

Zamolio sam ga da se usredsredi na ova osećanja...primetio je toplotu I dozu straha. Rekao je da je to kao napad stranog okupatora. Tada mi je dao analogiju koji je njegov otac koristio – vuk na vratima.

Normalno, kada je njegovo samopozdanje bilo gore, bio je u redu da se nosi sa izazovima. Ali sada, kada ga je samopouzdanje naoustilo, vuk bi mogao da ga dobije. Predložio sam da je to kao da vuk nije samo bio na vratima, već je stajao iznad njega.

Zato sam ga zamolio da zamisli vuka nad sobom. Rekao je " njegova pljuvačka kaplje po meni". Tada sam mu rekao da se oseća prikovanim I čuje dahtanje vuka I da oseća njegovu pljuvačku kako mu kaplje na lice. Uputio sam ga da diše punije, da oseti strah u celom telu I da ostane prisutan. Rekao sam mu da će osetiti večiku količinu energije u telu I da ako je bude previše u bilo kom momentu, može da prekine proces.

p>Uradio je to, I celo njegovo telo se trglo u grčevima. Nakon nekog vremena otvorio je oči, I prijavio, iznenađen, da je osećao mnogo energije u svom telu.


Zatim sam ga zamolio da zamisli sebe kao vuka koji stoji iznad Meta, dok mu kaplje pljuvačka. Rekao sam mu da priča sa Metom I da mu da neke poruke.

Posle nekog vremena otvorio je svoje oči. Sve njegove sijalice su opalile. Rekao je " to je zapravo veoma mudar vuk". Shvatio je da se identifikovao kao ovca, I da je iz tog položaja bio slab, neagresivan, ranjiv I njegovo poverenje je bilo podriveno. Vuk je bio njegovo odbačeno ja, puno snage da se osi sa izazovima sa kojima se suočavao, lično I profesionalno. U ovom procesu, koristio sam identifikaciju, posebno počevši od ttagova koje je telesno iskustvo pružilo. Pratip sam asocijaciju "okupatora" jer je bilo jasno da je više nego opipljiva pretnja, bio je paralizovan strahom – veoma neposrednog iskustva opasnosti. Dakle, u Geštalt načinu, ulazimo pravo u iskustvo opasnosti ali sa dovoljnom podrškom. Onda prelazimo na druge polarnosti – biti onaj koji je opasan, što dovodi do zarastanja podele.

 Posted by  Steve Vinay Gunther