Case #33 - Potpuno i autentično otkrivanje


Džejmsov problem je bio taj da je naporno radio cele nedelje, često leteći u druge gradove i vraćajući se kući u petak. Budući da je bio na putu, radovao se povratku. Bilo mu je važno da su njegova žena i dete bili kući kako bi on mogao da hoda ka osećaju „doma".

Međutim, njegova žena je bila menadžer ljudskih resursa na visokom nivou, pa je češće bila van kuće nego u njoj. Pod pristiskom, ona bi istakla da je njena karijera takođe važna i da su njegova osećanja njegov problem.

Bio je sa svojom suprugom mnogo godina i oboje su bili zainteresovani za lični rast i astrologiju. On je opisao sebe kao znak raka, signalizirajući osećanja.

Njihov odnos je bio dubok i pun pažnje, ali je takođe bilo dosta sukoba, koje je on želeo da smanji poboljša odnos. Ovo mi je omogućilo kontekst za intervenciju.

Pitao sam ga za nešto što je bilo jednako važno njegovoj ženi, što bi ona želela da joj on da. Rekao je da kada je ona držala prezentacije na poslu i delila to sa njim, želela je njegovo priznanje i uvažavanje.

Pitao sam ga za drugu stvar. Kada je čitala knjigu (uglavnom o ličnom razvoju), želela je da je on takođe pročita i da razgovaraju o tome.

Pitao sam ga da li je uradio bilo koju od tih stvari. Rekao je u izvesnoj meri...ali ne do tačke njenog zadovoljenja.

Zato sam mu predložio da za početak uzme za ozbiljno ova dva zahteva od nje i da ih oba uradi svim srcem.

Nakon što je učinio to, predložio sam da joj da potpunu, složenu i autentičnu izjavu o tome šta je to značilo za njega da ona bude kući petkom uveče.

Pokazao sam šta sam ovim mislio na primeru iz sopstvenog života: → Tokom odrastanja, rođendani su uvek bili posebna vremena u našoj kući. Dok, su se kod moje žene retko slavili; i bila su vremena kada se slavio rođendan njene sestre, ali ne i njen. Kao rezultat toga, ona nije bila puna entuzijazma za rođendane; volela je da njen bude veoma privatan i jednostavan.

Ja sam očekivao poseban dan, sa velikim naznakama koje su o tome kako je to „moj dan". Bilo je prilika gde ona to nije uradila onako kako sam ja to želeo, i osećao sam se veoma povređeno; to je bilo nešto što je njoj bilo veoma teško da razume.

-

Dakle, moja potpuna, složena i autentična izjava je bila nešto poput ovoga:

Znam da su rođendani opterećenje za tebe, i da nisi imala veliko iskustvo sa njima tokom svog detinjstva. Takođe znam da si jako pokušavala da moje rođendane učiniš veoma lepim prilikama, i veoma sam zahvalan zbog toga. I ja sam takođe iskusio da su postojali trenutci kada se nisi osećala na pravom mestu iz raznih razloga, da si ulagala dodatni napor ili si radila više od određene mere. Razumem da je ovo za tebe povezano sa tim kako se zaista osećaš i koliko si u mogućnosti da daš od sebe i da ne očekuješ ništa više od toga za svoj rođendan. Ipak, ja sam drugačiji od tebe. Rođendani su takođe pomalo opterećenje za mene, ali na drugi način. Zato što sam imao tradiciju da su oni veoma specijalni, imam osnovna očekivanja i nadam se da ću biti na „prvom mestu" tog dana. Čak i ako nisi baš raspoložena tog dana, da to možeš ostaviti po strani, samo na dan, tako da ja mogu da se osećam kao da dobijam neku vrstu posebnog tretmana. To bi mi mnogo značilo, čak više jer znam da ti nije uvek tako lako. Osećam se kao na ivici govoreći ti ovo, jer je to za mene važno i zato što je to teška tema za tebe. Cenim to što uzimaš u obzir to što tražim, i možeš da razmisliš o tome ako je potrebno, a mi možemo razgovarati o tome neki drugi put.

Dajući primer iz svog života Džejmsu, on je mogao da razume kako da izgradi složenu autentičnu ličnu izjavu za svoj problem. U Geštaltu se radi o donošenju dubine i autentičnosti u odnos, i o produbljivanju veze i intimnosti. Ovo je primer jednog načina koji radimo za klijenta koji već zna više od osnova komunikacije.

 Posted by  Steve Vinay Gunther