Case #4 - Seksi i celibat


Trejsi je bila u braku 12 godina, i ima dete. Ona nije bila nesrećna u braku. Veoma dobro se slagala sa svojim partnerom, ali su oni retko imali seksualne odnose.

Na početku njihove veze ona je otišla u inostranstvo na godinu dana. Tokom tog vremena, imala je veoma intenzivnu i seksualnu aferu. Pobegla je od toga, vratila se kući i udala se. Dugo joj je trebalo da pređe preko svog iskustva, ali je i dalje misli o tome. Ovo je klasičan primer kako nedovršenog posla, tako i polariteta u Geštaltu.

Dok je pričala o ovome, pitao sam je šta oseća sada. Ovo je klasično Geštalt pitanje.

Imala je mnogo složenih osećanja. Somatski smo išli kroz njih, koristeći vreme da prođemo kroz tugu, intenzitet i neosnovanu prirodu iskustva. Nije neophodmo da se „ide u prošlost", jer prošlost je sadašnjost i sve ono što je potrebno da se suočimo sa nedovršenom prirodom prošlosti nam je dostupno da radimo na tome, sada.

Takođe smo radili na polarnosti. Na njenoj divljoj seksualnoj strani i njenoj srećno udatatoj strani. Njenim gaženjem granica i njenim konzervativnim čuvanjem od rizika. U ovom razgovoru, zadao sam joj da menja mesta dok je igrala obe strane svoje ličnosti.

Takođe sam proveravao osećanja koja ima svaka strana. Svaku stranu sam pozvao da kritikuje onu drugu: „previše si divlja", „ti si previše dosadna".

Nakon nekog razgovora, dve strane su se približile i ustalile na nekom srednjem terenu. Ovo se dešava prirodno, sa pravom vrstom podrške i vodi do integracije naših podela, kako ih Fric Perls naziva.

 Posted by  Steve Vinay Gunther