Case #47 - Kraj veze je novi početak


Ovaj par se mučio neko vreme.

Prva stvar koju je Ronda rekla na sesiji je bila – 'moji roditelji su se razveli, i ja sam obećala sebi da nikad neću to uraditi svojoj porodici koju sam stvorila'. Bila je jako uznemirena. Brajan je zagrlio, ali ona mu je sklonila ruku. Pitao sam ga da se pomeri nasuprot nje kako bi mogli da vide jedno drugog.

Prva stvar koju je Ronda rekla na sesiji je bila – 'moji roditelji su se razveli, i ja sam obećala sebi da nikad neću to uraditi svojoj porodici koju sam stvorila'. Bila je jako uznemirena. Brajan je zagrlio, ali ona mu je sklonila ruku. Pitao sam ga da se pomeri nasuprot nje kako bi mogli da vide jedno drugog.

Brajan je bio sokiran. Rekao je da je čuo nju da ovo govori više puta u prošlosti, i da je jako pokušavao da napravi promene u nekoliko prethodnih meseci. Počeo je da objašnjava... Zaustavio sam ga. Objašnjavanje je kao obilaženje 'to je', sa stanovišta Geštalt perspektive.

Pitao sam ga da joj kaže samo ono što oseća. Posle dosta podrške, rekao joj je da se oseća uspaničeno i napušteno. Počeo je da plače.

Sedela je tamo neko vreme, ne pričajući ništa. Kada sam je pitao, rekla je da se oseća prazno; bilo je previše emocionalno, i ona je napustila svoju svesnost. U Geštaltu, mi ne pritiskamo kad neko dođe do ove tačke.

Tako da sam radio više sa njim – objašnjavajući da ona nije dostupna, pa nije bilo poente da je pritiskamo; Sedeo sam sa njim u njegovim osećanjima, i pomogao mu da bude sam sa sobom na tom mestu. Potvrdio sam kako se oseća, kako je loše za njega ovde i kako mu je teško što je ona 'navukla roletne' i nije dostupna za njega u ovom času kad je treba i času zabrinutosti. Onda Ronda ga je pogledala, sa suzama u očima. Rekla je – ovo se desilo sa tvojom majkom, tvojom bivšom ženom, ja nikad nisam želela da se desi tebi.

Slomio se, povukao u sebe. Ohrabrio sam ga da ostane prisutan, i video da je sad ona u suzama, postala je dostupna i shvatila je vezu u tom momentu. Ovo je veoma teško za njega. Rekao joj je da oseća krivicu, osećao je neuspeh, i počeo je da priča o tome kako hoće da nastavi da pokušava. Ali sam ga zaustavio, jer ona nije imala emotivnog mesta da priča o budućnosti.

Pitao sam je da li može da prihvati ovo što je rekao. Izgledala je prazno – predložio sam joj da mu kaže da nema mesta da to prihvati – to je bila istinita emotivna izjava sa njene strane. Bilo mu je teško da to čuje. Podržao sam ga u naporu da joj to saopšti. Njen odgovor je bio zapažanje ljutnje, odbijanja i tuge koju je videla u njegovim očima. Zamolio sam ga da imenuje šta mu znači svaka od tih emocija.

Slušala ga je, pa je rekla, ja ne želim da nastavim, osećam se grozno, jer znam da je sve ovo teško za tebe. Brajan se isključio , povukao u sebe i moglo se videti da nije dostupan. Predložio sam da joj kaže da nije bio u stanju da je čuje, ali mu je teško i to.

Rekao sam joj da priča sa mnom. Ovo je tehnika u terapiji parova – da podržimo jednu osobu ako je druga nedostupna, i na taj način isključujemo pritisak, i druga osoba može biti svedok. Ronda je rekla da želi da mu da dosta vremena da prihvati situaciju, i rekao sam joj da mislim da verovatno nikad neće prihvatiti. Voleo ju je, i nije bilo izgleda da će ikad odustati. To ju je na neki način šokiralo.

Onda je Brajan postao dostupan, i rekla mu je da se oseća krivom, i da joj je jako žao. Onda su zajedno plakali. Hteo je da joj priđe bliže, ali je rekla – ne, molim te drži odstojanje. Pitao sam je za to, rekla je da ga više ne voli. Ispitao sam tu izjavu – bazirana je na pogrešnoj ideji o ljubavi kao isključivo osećanje. Umesto toga pitao sam je da preformuliše u ličnu izjavu. Rekla je, 'zatvorila sam sva svoja osećanja'.

Ovo je bila ključna izjava, jer se ticalo akcije, izbora i volje. Ali sad nije vreme da se bavimo time – prosto prihvatanje toga je bio ulaz u buduće mogućnosti izbora.

Pitao sam ga da potvrdi da je čuo to, i da joj kaže svoja osećanja. Uspeo je da to uradi, i oboje su plakali.

Međutim, nešto se pomerilo. Usred nemogućnosti – ko zna šta je u budućnosti – imali su dubok i autentičan kontakt. Oboje su dostigli tačku gde su se prenerazili, ali uz moju podršku, mogli su da nastave, i budu zajedno na mestu očajanja i gubitka.

Krajnji rezultat je nepoznat. Ali Geštalt fokus je na dostizanju tog dubokog i autentičnog kontakta; to postaje temelj prave veze – stvar koja im je do sad nedostajala.

 Posted by  Steve Vinay Gunther