Case #8 - Nepoverenje prema muškarcima


Gabrijela je imala četvorogodišnjeg dečaka I bila je u petom mesecu trudnoće sa drugim partnerom, Hoseom, koji je voleo da se naziva njenim dečkom. Zajedno su 2 godine.

Osećala je suprotnosti u svojim odnosima sa muškarcima. Hose joj je bio podrška I želeo je bebu. On ima drugo dete koje ima 9 godina, sa ženom koja nije živela sa njim.

Gabrijela je osećala mnogo besa prema muškarcima. Njen otac je bio po strani I nedostupan I retko ju je pohvaljivao. Osećala je čežnju za muškarcima I njihovom ljubaznošću, ali I odbacivanje bilo kakvog znaka udaljenosti.

Hose je bio sa njom, ali je bio neodlučan da li želi da joj se potpuno posveti I oženi je. Ona je osećala puno besa prema njemu I to ih je udaljilo. Ali onda je bila uplašena da će da je napusti. U svakom slučaju, očvrsla j I uradila ono što joj je bilo poznato – shvatila je da je morala da bude jaka I da zavisi od sebe. Problem je bio, kada je to uradila, udaljila je sebe od podrške I ljubaznosti za kojom je čeznula.

Zamolio sam je da ovo donese u sadašnjost sa mnom – ja sam bio muškarac, posle svega. Rekao sam da mi kaže šta joj je od nepoverenja kod muškaraca. Zatim, da mi to kaže direktno - " Sumnjam u to da ćete biti ljubazni, sumnjam da niste ovde samo zbog sopstvenog interesa" I tako dalje.

Bila je nevoljna da mi kaže te stvari direktno, ali sam je ohrabrivao, govoreći da se osećam stabilnim I sigurnim, I da mogu to da podnesem. Tako je I uradila. Pitao sam je šta oseća – malo utrnula. Rekao sam joj da diše I da se otvori svojim osećanjima. Došla je u dodir sa svojim besom. Tražio sam da mi opet kaže, sa besom. Uradila je tako, a zatim briznula u plač. Činjenica da sam je slušao, da se nisa, povukao ili odreagovao, već samo ostao smiren, dodirnulo je duboko. Rekao sam joj da sam osetio svoju brigu prema njoj u tom mestu. Zurila je jecajući. Toliko se navikla da odguruje muškarce svojim besom, da je to što sam ostao, bilo novo iskustvo za nju.

Kada se umirila, rekla je da je to bilo snažno iskustvo koje će poneti sa sobom. Znanje o tome da je moguće da se njen bes I potreba istovremeno čuju, upotpunilo je njenu duboku čežnju koju je imala od svog detinjstva.

Ovo nije nužno "lekovito" iskustvo za sva vremena. To je bilo duboko novo iskustvo, I kao takvo ga je mogla integrisati I postati deo nje, znanje, snaga I samopouzdanje, tako da se ne oseća kao da uvek mora da odguruje svet.

Naravno, ova povećana mogućnost da bude ranjiva bi mogla da stvori pozitivne cikluse u odnosu, tako da bi mogla završiti sa drugačijim ishodima od onih koji su joj poznati.

Geštalt proces koji je uključen, podrazumeva obraćanje pažnje na kontekst celog njenog iskustvva a zatim stvaranje eksperimenta da sebi dozvoli novo iskustvo u odnosu. Koristio sam sbe, tako da bih mogao direktno da joj odgovoram, I takoda stvorim "ja- ti" odnos. Fokusirajući se na terapeutske odnose, položio sam temelj za promenu odnosa tokom njenog života.

 Posted by  Steve Vinay Gunther