Case #94 - Biti poznat, znati sebe


Luisa se bavila ličnim rastom preko 10 godina. Nije obavila ceo profesionalni trening, ali je pohađala dosta radionica, uradila je svoju studiju, i bila je posvećena svom rastu.

Njeni prijatelji su je videli kao veoma jaku ženu.

Kako sam je upoznavao, i ja sam se složio - mogao sam da vidim duboku snagu u njoj.

Naravno, ona je takođe znala ovo o sebi, ali je bila fokusirana i na to šta treba da nauči, na svoje slabosti, i na polja u kojima nije bila uspešna onoliko koliko bi želela.

Predložio sam joj - zašto ne bi učila druge kako da nađu snagu koju ti imaš.

Luisa je u početku mislila da nije dovoljno uspešna spolja - nije puno zarađivala od toga što radi.

Ukazao sam joj da je njen unutrašnji uspeh ono što je važno - šta god da joj se desi, ona nije dozvoljavala sebi da bude obeshrabrena, da odustane. Nosila je tu unutrašnju snagu, i to što nije to pretočila u zaradu nije imalo puno značaja, osim na veoma površnom nivou.

Ona je zatim rekla da ne ume da podučava druge onome što ona zna - to je njoj bilo prirodno.

Tada sam je sproveo kroz proces svesnosti, iskoračivši iz sebe i posmatravši šta je činila u različitim okolnostima da pristupi svojoj snazi. Govorila je o svom govoru sebi, svom stavu, a ja sam je takođe pitao šta je radila na somatskom nivou.

Ukazao sam da ovakav način samorefleksije baza na osnovu koje će moći da poduči druge onome što ona zna.

Geštalt principi ovde su prvenstveno povratna informacija - davanje klijentu nešto od mog iskustva. To bi moglo da bude 'pozitivno' ili 'negativno', ali to je u izvesnoj meri nevažno. Poenta je u tome kako ih ja doživljavam, u iskustvima, i njihovom uticaju na mene.

Ta vrsta povratne informacije je veoma vredna nekome - da zaista bude viđen. To je potvrđujuće, priznavajuće, i pruža čvrstu osnovu za terapijski razgovor. To takođe pomaže ljudima da identifikuju svoj jedinstveni stil u svetu - što je zapravo ono što oni imaju da ponude u vezi, i sledstveno tome, u svom poslu.

Drugo, pomogao sam joj da prođe kroz proces svesnosti da bi dekonstruisala svoje unutrašnje radnje. Ovo je veoma korisno u mnogim okolnostima - pitanje je 'kako' svi mi radimo to što radimo. Otvarajući ovo, više izbora postaje dostupno - u ovom slučaju, biti u stanju da podučava.

Treće, kao terapeuti, mi možemo i sami da dekonstruišemo svoj proces svesnosti, što nam dozvoljava da opišemo klijentima šta znamo i razumemo. Ovo je neophodno za našu sopstvenu samorefleksiju, i za dobijanje kvalitetne povratne informacije,

 Posted by  Steve Vinay Gunther