Case #1.Trevor și îndoiala

Trevor avea o relație cu o femeie pe care a și cerut-o de altfel în căsătorie, însă, încă nu era complet sigur că ea era “aleasa”. S-a mai acomodat cu decizia lui mergând la terapie, dar o oarecare urmă de îndoială a rămas. Simțea că împărtășesc aceleași valori, că se iubesc și că ar putea avea o viață frumoasă împreună. Dar îndoiala sa continua să-l macine – există cineva în lumea asta care să i se potrivească mai bine? A tot încercat să își depășească îndoielile – și-a spus că nu erau întemeiate, rezonabile sau de vreun folos. A încercat să se gândească la calitățile ei. Îndoilelie ieșeau însă mereu la suprafața, subminându-le relația. Astfel, am urmat mai multe abordări în cadrul terapiei.

Read More >>

Case #2. Care sunt limitele tale?

A venit la mine un tânăr care avea probleme cu prietena lui. El dorea foarte mult să continue relația, dar ea voia o pauză și, în ciuda faptului că spunea că îl iubește, părea să își pierdă interesul și să vrea o relație cu mai puțină implicare. El se simțea frustrat și neputincios. Mingea părea să fie în terenul ei, iar el nu știa ce altceva să facă în afară de a-și susține cauza. Ea era nehotărâtă și nu știa nici ea ce voia. Așa că am aprofundat poziția lui în această situație. În terapia Gestalt suntem mai puțin interesați de găsirea soluțiilor și mai concentrați pe creșterea conștientizării. Așadar, întrebarea „cine ești” în mai multe circumstanțe este cheia.

Read More >>

Case #3 - Joan - clienta supărată

Joan era o clientă de 50 și ceva de ani. Avea mulți bani și două fiice mari, cu soți diferiți. Era divorțată și călătorea foarte mult. Joan nu era fericită. Simțea o lipsă de încredere pe plan profesional, ce o împiedica să pună în practică numeroșii ani de studiu. Se simțea neînțeleasă de oameni și nesusținută de prieteni. Simțea că are mereu ceva de oferit celorlalți, dar că oamenii nu sunt cu adevărat interesați de ea. Era mânioasă și fixată pe această idee. Terapia cu ea nu a fost ușoară. Ea voia soluții, dar respingea orice fel de sugestie. Cel mai mult voia empatie și înțelegere. Existau însă și multe feluri prin care își dorea pur și simplu simpatie.

Read More >>

Case #4 - Sexi şi singură

Tracy fusese măritată timp de 12 ani şi avea un copil. Nu a avut o căsnicie nefericită. S-a înţeles forte bine cu partenerul ei, însă făceau sex foarte rar. La începutul relaţiei lor, ea a plecat un an în străinătate. În acest timp, a avut o aventură foarte intensă şi activă din punct de vede sexual. A fugit de ea, s-a întors acasă şi s-a măritat. Cu toate acestea, i-a trebuit foarte mult timp să depăşească această experienţă şi tot nu a reuşit să o facă în totalitate. În Gestalt, acesta este un exemplu clasic atât de lucru neterminat, cât şi de polarităţi.

Read More >>

Case #5 - Eruptia cutanata

Lian a venit la mine deoarece avea pe faţă o erupţie cutanată de care nu mai putea scăpa. Am cerut câteva informaţii contextuale despre viaţa ei, nivelul de stres, sănătate, dietă, exerciţii şi familie. Era tânără – la vreo 20 de ani şi deja matură. Încercase deja o mulţime de tratamente, dar nimic nu a ajutat-o să scape de iritaţie. Era o persoană tăcută şi spunea că deseori oamenii nici nu o observau pe ea, ci doar iritaţia sa.

Read More >>

Case #6 - Disciplină şi libertate

Trevor avea 33 de ani. Crescuse în India cu mama sa, tatăl său nefăcând parte din peisaj deloc. A fost trimis la o şcoală care oferea foarte multă libertate elevilor săi, dar nu la fel de multă îndrumare. Pe la 20 de ani a venit în Australia, unde se distra mult şi muncea şi mai mult. De-a lungul copilăriei lui, mama sa muncea mereu, astfel că abia apuca să o vadă, deşi locuiau în aceeaşi casă. Ea a venit în Australia acum 5 ani şi a cumpărat o casă, în care locuieşte el acum. Încearcă să recupereze tot timpul pierdut – petrec mai mult timp împreună acum decât au făcut-o vreodată în copilăria lui.

Read More >>

Case #7 - Darnicul şi bilele de sticla.

Changchang era era în al 50-lea ei an de viaţă. Era o persoană foarte amabilă. De fapt, era foarte grijulie cu toţi cei din jurul ei. Dar a destăinuit că avea o căsătorie nefericită. Nu se simţea împlinită, se simţea singură. S-a dovedit că deşi avea prieteni, era foarte sociabilă şi era bine văzută de ceilalţi, se simţea totuşi nefericită şi singură. Am intrat cu ea într-un dialog direct. I-am spus – mă simt foarte confortabil în prezenţa ta. Am impresia că eşti foarte îngăduitoare şi există suficient loc ca să mă simt eu însumi, astfel încât să mă poţi accepta. Ea m-a aprobat – acesta fiind modul ei de a se comporta cu oamenii.

Read More >>

Case #8 - Neîncredere faţă de bărbaţi

Gabriela avea un băiat de 4 ani şi, a fost 5 luni însărcinată cu alt partener, Jose, căruia îi plăcea să fie prezentat ca fiind prietenul ei. Ei au fost împreună 2 ani. Ea trăia un sentiment de conflict cu privire la relaţiile ei cu bărbaţii. Jose o sprijinea şi era dornic să aibe copilul. El mai avea un alt copil în vârstă de 9 ani, cu o altă femeie care nu trăia cu el. Gabriela a simţit multă furie faţă de bărbaţi. Tatăl ei a fost distant şi inaccesibil şi, rareori o complimenta. Astfel ea simţea în acelaşi timp, atât dorinţa de amabilitate din partea bărbaţilor, cât şi respingerea de la distanţă a oricărui semn în această direcţie.

Read More >>

Case #9 - Soluţia este de a nu da o soluţie

Jane are un fiu adolescent. Ea are probleme în a îl motiva şi este în conflict cu privire la posibilitatea de a-l presa să meargă bine cu şcoala, sau să-l lase mai liber pentru a-şi găsi propriul său nivel. El petrece mult timp pe internet. Ea mă solicită pentru sfaturi, soluţii, şi pentru îndrumare. Desigur, o parte din mine ar fi fericită să-i dea sfaturi părinteşti - la urmă urmei, am crescut 5 copii. Sunt o mulţime de opinii pe care le am cu privire la ceea ce ar putea fi de ajutor.

Read More >>

Case #10 - Frica, agresiunea și plăcerea

Bridget era o persoană foarte sensibilă. În trecut, avusese niște alergii foarte urâte și era atât sensibilă fizic, față de mediul înconjurător, cât și ușor de speriat. Mi-a povestit cât îi este de greu când cineva se enervează pe ea. Se simțea foarte vulnerabilă, chiar și când era vorba doar despre mici neînțelegeri cu partenerul ei. Nu se simțea confortabil în pielea ei, mai ales când cineva din preajma sa era supărat. Am întrebat-o despre greșelile proprii. Mi-a povestit că uneori era încăpățânată sau insensibilă față de ceilalți. I-am vorbit și eu despre propria încăpățânare și lipsă de sensibilitate.

Read More >>

Case #11 - Tată, mamă, iubită

Josh întâmpina dificultăți în legătură cu iubita sa. Nu era sigur cu privire la relația lor. A avut un vis în care făcea dragoste cu prietena lui. Mama și tatăl său se aflau în spatele său. Tatăl lui era tânăr, încrezător, puternic. El era nesigur. Nu voia să o lase însărcinată. Când a apărut tatăl său, s-a simțit ușurat. Din perspectiva unui adept al lui Freud, aceasta ar fi presupus o mulțime de manevre, dar în Gestalt acționăm diferit. Gestalt presupune integrare și stăpânire, de aceea ne identificăm cu toate componentele unui vis. Ele ne dau acces la polaritățile și identitățile noastre. I-am cerut să se identifice cu fiecare personă din vis. În postura propriei persoane, era ezitant, reținut.

Read More >>

Case #12 - Vis: gemeni, apă, mama

Visele, fanteziile și poveștile se aseamănă: ne oferă acces la întreaga persoană. Jesse a născocit o poveste despre doi gemeni. Se jucau amândoi lângă un dig. Personajul principal, să-i zicem Tony, se temea de apă, dar nu și celălalt geamăn, Jack. Jack era în apă, se juca și îl tachina pe Tony și îl chema și pe el în apă. Tony ezita. Mama lor murise în urmă cu ceva timp, iar ei erau în grija mamei vitrege. Tony avea în buzunar o pietricică, amintire de la mama sa. Jack a luat pietricica și a aruncat-o în apă. Tony s-a grăbit să o scoată și astfel și-a dat seama că se simte bine în apă și a uitat de piatră. Problema lui Jess era că ezita să se casătorească cu iubita lui. O iubea, dar nu era încrezător într-un viitor pe termen lung și nu putea să ia o decizie.

Read More >>

Case #13 - Visul sângeros

Liz avea un vis care se tot repeta. Am rugat-o să îl povestească la timpul prezent, pentru că în Gestalt este modalitatea prin care îi determinăm pe clienți să retrăiască visul. Iată cum a povestit ea: Sunt în tren alături de mama. În fața noastră sunt doi băieți în uniforme negre care mă necăjesc. Ea se supără, iar ei pleacă. Acum, cineva urinează lângă mine în tren, eliminând o mulțime de sânge cald din intestinele sale. Podeaua trenului e acoperită de sângele călduț. Eu sunt speriată. El stă pur și simplu acolo cu sângele șiroindă. Cu celălat corp se petrece același lucru. Când ajungem în stație, o femeie doctor așteaptă cu o mulțime de echipament medical, iar eu mă simt atât de ușurată că ea se află acolo.

Read More >>

Case #14 - Somnul: păstrarea și eliberarea

Julee observă că atunci când se află în cadrul grupului se simte foarte relaxată și somnoroasă. Mi-a spus că a suferit de insomnie timp de 20 de ani. Am întrebat ce s-a întâmplat atunci, iar ea mi-a zis că au fost mai multe lucruri, că era foarte ocupată și nu avea prea mult timp pentru somn. Am decis să mă concentrez asupra experienței sale imediate și să creez un experiment Gestalt, în loc să explorez contextul. I-am explicat că somul presupune eliberare, lucru pe care a reușit să îl facă în interiorul grupului, astfel explicându-se starea ei de somnolență.

Read More >>

Case #15 - Cazul lui Wang, percepția slabă și clipitul

Wang era un tânăr inteligent. Am vrut să demonstrez abordarea fenomenologică. Am început astfel observând tricoul său - unul de un maro plictisitor. A spus că l-a ales pentru că parțial nu percepe culorile, iar el l-a văzut verde. De fapt a folosit cuvântul „slab" referitor la percepția culorilor. A continuat apoi spunând că percepția sa senzorială și interpersonală este în general „slabă", lucru ce îl face să aibă probleme cu prietena lui. Am adus vorba despre mine și i-am spus despre propriile abilități perceptive slabe.

Read More >>

Case #16 - Ochi zâmbitori, ochi înfricoșători

Ingrid m-a privit și mi-a spus - ai ochi zâmbitori. I-am răspuns că e mai bine decât să am ochi înfricoșători. Voiam să aduc în discuție polaritatea - era foarte bine că se simțea în siguranță alături de mine, dar asta era doar pentru că nu vedea latura mea înfricoșătoare. Mă interesa mai mult să construim o relație mai completă, decât să rămânem la starea de siguranță. Am întrebat-o când avea ochi înfricoșători și mi-a răspuns că atunci când este furioasă, când se simte rănită.

Read More >>

Case #17 - Parcurgând povestea grajdurilor

Jack avea probleme mentale. Suferise foarte mult în viață; fusese la mai multe clinici, luase o mulțime de medicamente și făcea terapie în încercarea de a trata ceea ce simțea că e o povară imposibil de dus. Stima de sine era scăzută și nu prea avea încredere în oameni; era foarte timid.

Read More >>

Case #18 - Minivacanța

Trudy locuia cu mătușa și unchiul său. Unchiul ei socotea că pasiunea ei pentru psihologie este neserioasă și o presa să își găsească o slujbă, o critica pentru banii pe care îi cheltuia pe seminarii precum acesta și îi spunea că trebuie să se mărite în curând, fiindcă are 26 de ani. Când am întrebat-o ce simte în corp, ea mi-a spus că simte o durere în umeri. Din punct de vedere somatic, acest lucru este legat în general de un simț al responsabilității dezvoltat excesiv.

Read More >>

Case #19 - Atracție și limitare

Dee era o tânără care vorbea de teama ei. Am întrebat-o de ce se teme. Mi-a răspuns că de bărbați și i-am cerut să fie mai clară. Mi-a explicat că își dorea să atragă atenția bărbaților, dar în același timp se temea. I-am spus că pe lângă terapeut și profesor și eu eram la rândul meu bărbat. A confirmat acest lucru, dar a adăugat că nu se gândește la mine astfel. Grija mea era să aduc această problemă în prezent în relația noastră. Voiam să devin un intrument în procesul de sporire a conștientizării ei și de dezvoltare a experienței sale cu privire la relații. I-am spus că faptul că sunt bărbat poate fi util în observarea trăirilor sale.

Read More >>

Case #20 - Capacul înghețat

Pentru Jane a fost o provocare să vorbească în grup. S-a ridicat tremurând. Nu voia să vorbească despre conținut, ceea ce era în regulă. Lucram doar cu energia. I-am spus să își descrie experiența. A spus că se simțea înghețată. I-am spus să găsească o metaforă pentru a descrie ceea ce simte, iar ea a răspuns „un capac înghețat". Am întrebat unde se afla acesta în corpul ei și mi-a spus că e în stomac.

Read More >>