Case #1 - Trevor dan keraguan


Trevor sedang dalam hubungan dengan seorang wanita, dan telah pun melamarnya . Tetapi beliau masih lagi tidak pasti bahawa dia adalah 'yang satu' itu. Dia berasa lebih selesa dengan keputusannya seperti mana sepanjang terapi, tetapi ragu-ragu itu masih ada . Beliau berpendapat bahawa nilai-nilai mereka telah diselaraskan , yang mereka saling menyayangi antara satu sama lain , dan bahawa mereka boleh bersama-sama mempunyai kehidupan yang baik. Tetapi keraguan beliau yang masih ada melemahkan dirinya – adakah di luar sana terdapat seseorang yang mungkin sebenarnya lebih sesuai dengan dirinya?

Dia cuba untuk mengatasi keraguan beliau - memberitahu dirinya bahawa ini tidak rasional, atau munasabah , atau membantu. Dia cuba untuk berfikir secara positif tentang diri wanita tersebut. Tetapi keraguan masih lagi ada , dan merosakkan hubungan mereka.

Jadi dalam terapi kami mengambil beberapa langkah pendekatan . Pertama, kita melihat konteks - ini adalah orientasi Teori Bidang gestalt . Bapanya mempunyai hubungan sulit jangka masa panjang dengan wanita lain. Jadi Trevor membesar dengan triangulasi ini. Oleh itu, apabila merancang untuk melangkah ke alam perkahwinan, dia mendapati dirinya ragu-ragu jika mungkin ada ' wanita lain ' di luar sana , yang mungkin akan ' mencuri' perhatian beliau.

Saya mengundang beliau untuk mencuba melakonkankan perbualan dengan bapanya dan kekasih bapanya. Memberitahu bagaimana hubungan mereka menjejaskan dia sebagai kanak-kanak , dan bagaimana ia terus menghantui beliau. Saya mengundang beliau untuk mengenali perasaannya - kesedihan, kemarahan - kerana beliau telah meluahkan kepada mereka. Perbualan ini membantu untuk menyelesaikan ' urusan yang belum selesai ' dari keluarganya. Dengan mengajak beliau untuk mengenali pengalamannya pada masa sekarang, ia membolehkan beliau untuk mendapatkan sokongan dalam terapi , dan untuk menggerakkan tenaga dalam tubuhnya. Urusan yang belum selesai juga disimpan secara `somatically' . Tetapi ada lebih banyak kerja yang perlu dilakukan. Kami harus bekerjasama dengan polariti : keyakinan / komitmen, dan keraguan / ketidakpastian. Gestalt bekerja lebih banyak dengan integrasi polariti.

Jadi saya mengajaknya melakukan eksperimen Gestalt yang lain : bayangkan bercakap dengan rakan , dan menjadi orang yang meragui orang lain - iaitu, luaran dan memiliki keraguan dalam fikirannya. Apa yang berlaku seterusnya adalah lebih menarik. Beliau mula melakukan sebaliknya - memberitahu rakan bagaimana dia harus mempunyai lebih banyak rasa kepercayaan.

Saya mengenalpasti tentang ini dan menegaskan bahawa beliau kini bercakap dengan ' suara kepercayaan'. Ini memberikan beliau satu kepastian pengalaman suara alternatif yang lain. Jadi sekarang, apabila dia mula mendengar ' suara keraguan ' , dia akan dapat juga mendengar ' suara kepercayaan, yang akan mengatasi keraguan. Ini merupakan satu kejayaan, dengan tidak memberinya nasihat tentang apa yang perlu dilakukan , tetapi dengan cara mewujudkan keadaan untuk satu pengalaman baru : ini adalah penekanan dalam terapi Gestalt . Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther