Case #17 - Memotong melalui cerita hapak


Jake mempunyai masalah mental. Dia telah mengalami banyak penderitaan dalam hidup dia; dia telah keluar masuk klinik, pernah melalui satu tangga nada ubat , dan melakukan terapi cuba berurusan dengan apa merasakan kepadanya seperti satu beban mustahil. Harga diri dia rendah , dan dia tidak mempunyai banyak keyakinan dengan orang; dia sangat malu.

Dia berucap, hendak memberitahu kisah penderitaannya. Saya menyampuk serta-merta. Pendapat saya ialah ini ialah sebuah cerita sangat tua dan sudah basi yang tidak lagi berkhidmat dia, kecuali mungkin mendapat belas kasihan, untuk merasa kasihan untuk dirinya, atau menjustifikasikan penderitaan berterusan dia. Saya memberitahu dia saya akan memberi dia suatu arahan, untuk membezakan antara apa menyenangkan dan apa sakit. Saya tanya dia melilau bilik itu , dan mengenal pasti orang yang mana dia merasakan keseronokan dalam badan dia apabila lihat mereka, di satu skala lebih banyak keseronokan, atau kurang menyenangkan.

Saya kemudiannya meminta dia memilih orang dia terasa amat baik apabila lihat. Dia memilih ahli terapi dia, yang dalam kumpulan. Saya tanya dia menggambarkan kepada saya apa dia merasakan. Dia melaporkan kemesraan dalam dada dia. Saya tanya dia bernafas ke dalam tempat itu. Dia nyata melonggarkan, muka dia melembutkan. Kemudian saya tanya dia memilih yang akan datang orang yang paling selesa dalam kumpulan itu. Dia memilih anggota termuda. Jadi saya tanya dia lakukan perkara sama. Pengalaman dia akhirnya proses ialah satu daripada keamanan dan kepuasan.

Eksperimen ini merentasi kisah sedih dia menderita , dan meletakkannya berhubung dengan apa menghidupkan, dalam hubungan, di hadiah.

Gestalt bekerja di sini dengan segera. Ia mungkin berguna untuk memasuki cerita, demi menyediakan konteks, atau mendalami faham. Tetapi beberapa cerita baru, memerlukan untuk diberitahu dan didengar. Kisah-kisah lain hapak, tanpa keanehan , dan ialah diri mengukuhkan.

Semua cerita akhirnya dibawa ke dalam masa sekarang, yang merupakan di mana kami mempunyai pilihan, satu fokus utama Gestalt. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther