Case #25 - 10,000 panah


Mary telah diceraikan dua kali , dan sekarang hidup sekali lagi dengan suami sebelumnya, bapa kepada anak lelaki dia. Saya bertanya tentang perjalanan hidup. Kedua-keduanya menjalankan suatu perniagaan bersama, tetapi tidak bersetuju tentang pendekatan. Sepanjang masa dia telah mula menjadi kejam kepada diri Mary. Ini berterusan dalam tempoh beberapa tahun.

Dia ketika itu menuntut satu perceraian darinya , dan melakukan hubungan sulit dengan salah satu daripada kakitangan yang menyisipkan perniagaan. Setelah ditolak oleh wanita tersebut, dia meminta Mary berkahwin semula, yang dia bersetuju. Dia ketika itu meneruskan untuk memukul Mary. Akhirnya, selepas beberapa tahun, dia meletakkan suatu had kepada keganasan , dan menceraikan dia. Sesetengah tahun kemudian, mereka mula tinggal bersama sekali lagi, kali ini dengan tiada keganasan , dan dia melaporkan hubungan dia sekarang sebagai 'memuaskan' , dan dia tidak tidak berpuas hati dengan ia. Bagaimanapun , melaporkan semua ini, sudah tentu dia merasakan sangat sakit tiba.

Saya tanya bagaimana dia menyelamatkan; dia teringat apa ibu dan neneknya sendiri terpaksa melalui (not violence). Saya tanya apa dia merasakan. Jawapan dia 'seperti 10,000 anak panah ialah dalam hati saya'. Saya mengakui bahawa dia memegang kesakitan di, daripada mengenakan ia pada orang lain, tetapi melahirkan kebimbangan saya untuk kesan padanya. Saya tanya bagaimana ia ialah, bercakap dengan saya, sebagai seorang lelaki - katanya dia berasa selamat. Saya memberitahunya yang seorang lelaki meletakkan anak-anak panah itu di situ, supaya seorang lelaki, saya dikehendaki mampu membantu menyingkirkan mereka.

Saya mencadangkan, saya akan mencapai atas , dan, amat perlahan, dengan persetujuan penuh dia di setiap langkah, menarik seorang anak panah keluar. Saya melakukan ini, meletakkan 'anak panah' di tanah , dan mengakui bagaimana dia telah tercedera begitu teruk. Saya menyemak bagaimana dia merasakan: dia melaporkan perasaan-perasaan yang menyakitkan, tetapi juga merasakan amat terharu , dan sedikit berasa lega. Jadi saya mengulang pembinaan ini dua kali ganda lebih banyak, setiap masa membenarkan satu hala lain pengalaman dia. Dia merasakan pembebasan, tetapi juga kekebasan dalam tangan dia. Ini ialah satu petunjuk dia telah buat cukup.

Akhirnya, saya mencadangkan, satu upacara amal dilakukan dengan tiga anak panah , dan julat satu dia disarankan pilihan. Dia memilih ritual menanam mereka. Jadi saya memberitahunya sebuah cerita satu perjalanan khayalan kami berdua terus, ke dalam sebuah hutan, menanam anak panah, memberi pengiktirafan , dan meninggalkan mereka di bumi. Pengalaman dia di penghujung ialah satu daripada kecerahan , dan menjadi benar-benar kelihatan dan mendengar di tempat itu. Saya tanya dia lakukan kerja rumah, mengerapi proses kami telah melalui sekali sehari, dalam fikiran dia, dengan tiga lagi anak panah , dan kemudian ritual menanam mereka.

Dalam proses ini saya mula merancang dengan teliti bidang dia, untuk faham konteks secukupnya. Saya ketika itu menggunakan kenyataan saya menjadi seorang lelaki menjadi sebahagian dari proses pemulihan. Saya pergi dengan perlahan, mengawal bagaimana ia untuk dia di setiap langkah , dan menyediakan banyak pilihan.

Saya bekerja dengan metafora dia memberi anak panah, terlalu memikirkan hal itu , dan membuat satu mula proses penyembuhan. Faktor penting bukan jumlah anak panah membuang, atau pengangkatan kesakitan sebagai sesuatu seperti benda tetap, tetapi fakta yang kami membuat satu permulaan, bahawa ia membuat satu kelainan , dan itu dia sekarang mempunyai satu cara berurusan dengan ini dirinya. Eksperimen Gestalt di sini direka bentuk secara terus daripada bahan dan perkataan dia menyediakan , dan ia bekerja terutamanya disebabkan oleh tanah hubungan yang telah dipastikan di antara kami. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther