Case #48 - Ahli sihir, Wang, dan Penyakit


Song- li mempunyai isu-isu kesihatan yang serius sejak tahun lepas . Selepas beberapa operasi , tiada apa-apa aktivit fizikal yang membantu, dan kemudian keadaan menjadi lebih baik, dan juga lebih teruk. Jadi masalah psikologi adalah penjelasan yang seterusnya. Dia telah melakukan pelbagai rawatan terapi mengenai itu ... jadi saya berhati-hati supaya tidak mengulangi mereka, dan bertanya dia secara langsung apa yang dia sudah lalui. Ia adalah tidak baik untuk mencampurkan terlalu banyak pendekatan yang berbeza pada satu masalah, ini memerlukan beberapa pertimbangan profesional dengan berhati-hati.

Jika anda pergi ke doktor, ia mungkin baik untuk mendapatkan pandangan kedua , tetapi mungkin tidak untuk mendapatkan 4 atau 5 - itu hanya mengelirukan. Untuk terus bekerja mengenai isu yang sama , dengan ahli terapi yang sama boleh menghasilkan kesan yang mendalam, tetapi 'membeli-belah di sekitar' boleh menjadi perbandingan yang produktif. Jadi saya tidak mahu hanya secara automatik menyelam ke dalam isu itu. Saya bertanya mengenai konteks itu- apa yang telah berlaku setahun lalu apabila dia mula mengalami masalah kesihatannya. Song-li menceritakan bahawa dia telah membeli beberapa 'wang' kertas yang digunakan di China untuk dibakar, secara amnya sebagai tanda peringatan untuk seseorang. Bapanya telah meninggal dunia 5 tahun lalu, dan dia telah membelinya untuk tujuan ini.

Semasa membeli, satu 'ahli sihir' (kata-katanya) telah memberi amaran kepadanya supaya tidak membeli terlalu banyak, kalau tidak dia akan jatuh sakit. Dia segera cuba untuk kembali pembelian itu, tetapi kedai itu tidak mahu mengambil balik. Tidak lama selepas itu, penyakitnya bermula. Saya bertanya kepadanya mengenai hubungan dia dengan bapanya. Ia adalah rapat, berhasil, dan dia senantiasa fikir tentang bapanya setiap hari, dia sering mengaitkan beliau dengan unsur-unsur dalam hidupnya, seperti anaknya.

Mengetahui keadaan ini bahawa seseorang boleh menjadi sebegitu penting, bukan hanya terus-menerus mendalami isu-isu emosinya. Konteks ini adalah untuk menyediakan maklumat penting yang boleh membantu membimbing arah terapi ini. Jadi saya bertanya lebih lanjut mengenai kekerapan pemikirannya- selepas 5 tahun, ia seolah-olah saya agak fokus, dan menunjukkan beberapa isu-isu yang belum selesai . Dia tidak dapat menjawab apakah yang sebenarnya, atau bagaimana sebenarnya dia berasa apabila dia memikirkan bapanya, namun ia adalah positif.

Dalam sesi selanjutnya kemungkinan boleh pergi lebih jauh mendalam dalam kesedarannya, tetapi memandangkan kekurangan penerangan yang jelas, saya tidak mahu hanya menyiasat , tetapi sebaliknya kekal dengan apa yang dia dibentangkan. Ini adalah salah satu cara yang mana kita tidak memaksa melalui ' rintangan' dalam Gestalt . Jadi saya mengambil beberapa masa untuk memahami apa yang dia katakan. Saya mahu menggunakan struktur yang telah dia bina- wang , ahli sihir , dan (kehampiran) obsesinya dengan memikirkan bapanya. Jadi saya mencadangkan kepadanya beberapa kerja rumah - eksperimen Gestalt yang lanjut.

Saya mencadangkan dia membeli sekeping wang kertas. Saya bertanya , dan dia berkata dia mempunyai gambar bapanya di komputernya. Jadi saya memberitahunya bahawa setiap hari, pada masa yang sama, dia boleh menggunting sehiris keping kecil di wang kertas, meletakkannya di penunu bunsen, hidupkan gambar bapanya di komputer, minta dia untuk memberkati hidupnya , dan kemudian tutup gambar itu. Inilah terapi ringkas dikenali sebagai 'menetapkan gejala ', dan bersepadan dengan Gestalt 'teori perubahan paradoks' . Dengan lebih sepenuhnya dengan apa yang ada.

Dia mahukan lebih - jelas menerangkan keresahannya dalam mencari terapi lanjut mengenai topik ini, serta perumpaan dengan apa yang ahli sihir itu telah memberi amaran kepadanya- iaitu, jangan tamak untuk mendapatkan 'baranga' yang terlalu mahal- sebagai apa yang diwakili oleh wang itu. Walau bagaimanapun, saya sedar tentang kegelisahannya, dan akan meneruskan terapi selanjutnya pada masa yang lain. Song-li mengambil cuti sakit, jadi saya bertanya padanya bagaimana dia menghabiskan hari itu. Dia berada di rumah, dan pada dasarnya mempunyai 8 jam di mana dia memasak , berehat , dan berjalan-jalan .

Saya bertanya jika terdapat apa-apa isu sosial yang penting untuknya, dan dia menjawab tiada. Jadi saya mencadangkan agar dia mencari satu projek perkhidmatan untuk dimulakan sempena nama bapanya. Ini mengubahkan simbolisme bapanya, sebagai batu loncatan untuk kehidupan dan penglibatan, dan bukan hanya kekal pada penyakit , kematian, dan pengunduran . Ia juga memberinya sesuatu tumpuan yang positif di siang hari - tujuan 'untuk hidup'. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther