Case #52 - Gadis-gadis parti


Martin mempunyai beberapa perhubungan major dalam hidupnya. Pada usia 50 tahun, beliau kini berada dalam hubungan yang berkaitan dengan hati, tetapi tanpa kanak-kanak. Dia sentiasa tertarik dengan 'gadis parti. Akhirnya, walaupun bekerja keras dalam hubungan itu, dia mendapati dia tidak dapat membuatkan mereka bertahan, sehinggalah wanita kini.

Beliau sangat gembira sekarang ... walaupun temannya sekarang suka minum arak dan berjoli. Walaupun dia menikmati ini, kadang-kadang dia berasakan ia adalah keterlaluan, dan dia sering mahu meninggalkan perjumpaan lebih awal daripada temannya. Oleh itu, dia mendapati dirinya minum lebih dari yang diinginiya kekadang.

Apabila bercakap mengenai perkara-perkara seperti alkohol, dan corak perhubungan, adalah lebih baik untuk melihat pada gambaran yang lebih besar. Apa yang kita panggil Field, dalam Gestalt. Buruj kekeluargaan melakukan ini senantiasa, tetapi terdapat banyak cara yang berbeza untuk menangani dimensi ini. Dalam terapi individu, terdapat beberapa petunjuk untuk diberi perhatian dalam konteks yang lebih besar.

Jadi saya bertanyakan mengenai ibu bapanya dan datuk neneknya. Ibu bapanya berada dalam perhubungan yang baik. Ibu kepada bapanya ternyata merupakan wanita yang sangat mencabar untuk eranya. Beliau mengembara dan berkahwin lewat dalam hidupnya. Secara sosial, dia amat popular, tetapi sebagai seorang ibu, dia selalunya tiada di situ. Jadi pengalamannya mengenai keibubapaan datang lebih daripada bapanya, dimana dia adalah seseorang yang stabil.

Tugas ini kemudiannya dibawa pada masa kini. Aku letakkan kerusi untuk mewakili 'gadis-gadis parti', dan memberitahunya untuk berhubung dengan perasaannya. Ini bercampur-aduk - tarikan, tetapi juga kesakitan, dari sejarah perhubungannya. Aku bertanya kepadanya apa yang telah diaktifkan dalam diri beliau apabila dia duduk di berhadapan dengan wanita jenis ini.

Dia menyedari beberapa perkara - keseronokannya, kemarahannya, dan perasaan kekosongannya. Saya bertanya kepadanya untuk mengenal pasti di mana di dalam badannya yang dia berasakan semua ini. Beliau menyedari yang perasaan kesesakan di dadanya.

Beliau melaporkan bahawa ini adalah sebenarnya apa yang dia merasakan apabila pasangannya mula minum terlalu banyak - seakan-akan kepanikan atau ketakutan. Biasanya pada ketika itu beliau akan mengomel kepada temannya, atau langsung tidak mengatakan apa-apa, dan menyimpan kegeraman. Jadi saya memberitahunya untuk kekal dengan perasaan itu, dan berkata sesuatu kepada temannya yang duduk di kerusi. Ini adalah amat sukar bagi beliau untuk melakukan - dia berasa sangat tidak selesa, dan bercakap mengenai itu.

Saya kemudian menyuruhnya untuk bertukar watak dengan temannya, dan duduk di kerusi itu, sambil menjawab balik seolah-olah dia pasangannya. Dalam kedudukan itu, beliau merasakan ingin memberontak, dan tidak mahu diberitahu apa yang perlu dilakukan, dan berkata 'jika anda mengambil berat tentang saya, anda akan memberikan saya kebebasan, dan bukannya cuba untuk mengawal saya'. Ini adalah agak biasa kepada Martin - dia pernah mendengarnya berkata sedemikian.

Saya kemudian meminta beliau datang duduk sebelah saya sekali lagi, dan bertanyakan mengenai sebahagian dalam dirinya yang ingin memberontak. Dalam Gestalt kami berminat dalam polariti, terutamanya mereka yang dibiarkan, dan sering dikaitkan dengan teman rapat kita. Dia tidak biasa berfikiran sebegitu- selalunya hanya pasangannya yang memberontak. Saya bertanyakan kepadanya, jika dia mempunyai kebebasan, apakah beberapa perkara yang dia mungkin lakukan jika beliau mahu memberontak.

Beliau mengenal sebagaimana di tempat kerja dia bersabar dengan tingkah laku yang sangat mengawal daripada bosnya, dan tidak pernah berkata apa-apa. Jadi saya mencadangkan beliau meletakkan bosnya di kerusi, dan mengatakan sesuatu yang kuranh ajar kepadanya. Dengan melakukan sebegini, dia merasakan kebebasan, dan perasaan berat terangkat daripadanya.

Kami mengulangi tindakan ini dengan beberapa senario lain dalam hidupnya, dan setiap kali, beliau menyedari perasaan yang tenang setelah mengatakan sesuatu yang kurang ajar- dia adalah seseorang yang mengikuti pepatah 'budak baik'. Dia berasa lebih kukuh dan lebih kuasa.

Ini hanya satu langkah, dalam keseluruhan siri sesi terapi, tetapi ia menonjolkan cara di mana kita meramalkan diri kita- kepada orang lain - pengikatan tenaga yang sebenarnya akan membantu kita untuk mencari keseimbangan dan perasaan kehidupan- dimana inilah matlamat Gestalt. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther