Case #15 - Η περίπτωση του Γουάνγκ, αδύναμη αντίληψη και η ριπή


Ο Γουάνγκ ήταν ένας έξυπνος νεαρός άντρας. Ήθελα να επιδείξω την φαινομενική προσέγγιση. Έτσι ξεκίνησα παρατηρώντας το μπλουζάκι τρου - ένα βαρετό καφέ. Είπε ότι το διάλεξε γιατί έχει αχρωματοψία και του φαίνεται για πράσινο. Πραγματικά χρησιμοποίησε την λέξη αδύναμος σε σχέση με την αντίληψη του χρώματος.

Έπειτα συνέχισε λέγοντας την αισθητήρια και διαπροσωπική αντίληψή του που γενικά είναι αδύναμη. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα με την κοπέλα του. Έφερα μέσα τον εαυτό μου και μίλησα για τις δικές μου αδύναμες οξυδερκείς ικανότητες. Αυτή η προσωπική αποκάλυψη από μέρους μου παρέχει έδαφος σε αυτόν για να ανοιχτεί περισσότερο.

Ήθελε να μάθει πως να το αλλά ξει ή να το διορθώσει. Του εξήγησα από μια άποψη του Γκέσταλτ ότι δεν ενδιαφερόμαστε για διορθώσεις, αλλά με το τι είναι πραγματικά, να καταλάβουμε τις δυνάμεις και τα όρια του στυλ κάθε ατόμου. Και μετά ίσως να επεκτείνουμε την σειρά των πιθανοτήτων. Έτσι ζήτησα για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όπου το στυλ του λειτουργεί γι' αυτόν. Θα έλεγε κάτι γι' αυτό, μετά να πει "αλλά"...Έτσι τον σταμάτησα στο σημείο της αυτοεκτίμησης, και μετά μοιράστηκα τα δικά μου παραδείγματα αξιολογώντας που αυτό λειτουργεί για μένα.

Ο τρόπος του Γκέσταλτ συχνά οδηγεί με τον εαυτό του θεραπευτή, παρέχοντας ένα παράδειγμα. Μετά τον ρώτησα για τα όρια. Μου έδωσε μια γενική απάντηση, οπότε του ζήτησα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στον Γκέσταλτ πάντα θέλουμε να βασίζουμε τα θέματα σε συγκεκριμένους όρους, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε με αυτούς.

Έδωσε το παράδειγμα όπου η κοπέλα του θέλει εκτίμηση και μαλακά λόγια και νιώθει ότι τα έχει ήδη δώσει αυτά, οπότε είναι ανθεκτικός. Το βρίσκει δύσκολο να πάρει πραγματικά αυτό που αυτή νιώθει. Μετά συνέστησα την παρατήρησή μου στο τρεμοπαίξιμο των ματιών του. Ήταν λίγο ασυνήθιστο - συχνά σύνηθες, και μερικές φορές αξιοσημείωτο.

Είχε λίγη γνώση ότι το έκανε αυτό, αλλά η πρόσκλησή μου να είναι ενήμερος για την εμπειρία του όταν τρεμοπαίζει τα μάτια του έφερε κενό. Έτσι τον κάλεσα να κοιτάξει μερικούς ανθρώπους στην ομάδα και να παρατηρήσει τι συνέβαινε με το τρεμόπαιγμα των ματιών του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο - κινήθηκε γρήγορα και δεν παρατήρησε πραγματικά. Έτσι του ζήτησα να με κοιτάξει και να παρατηρήσει. Άρχισε να κάνει αυτοαξιολογήσεις αμέσως, αλλά του ζήτησα μόνο να παρατηρήσει τον εαυτό του και την εμπειρία του σαν κάμερα. Αυτό ήταν δύσκολο γι' αυτόν, και δεν είχε πολύ επίγνωση. Αλλά σε ένα σημείο έκανε ένα μεγάλο αργό τρεμόπαίξιμο και τον ρώτησα τι συνέβη ακριβώς εκείνη την στιγμή.

Είπε ότι απέφευγε την επαφή. Στον Γκέσταλτ παρατηρούμε φαινόμενα και ειδικά συνδέσεις, όπου τα πράγματα αλλάζουν και διερευνούμε την εμπειρία σε αυτό το σημείο. Συζητήσαμε την αποφυγή και έδωσα ένα δικό μου παράδειγμα κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης με τον πατέρα μου. Πάλι η δική μου αποκάλυψη φέρνει το έδαφος για περεταίρω επαφή. Αντίδρασε με κάποιο συναίσθημα - έχει και αυτός δυσκολίες στο να επικοινωνήσει με τον πατέρα του. Δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε με αυτό, αλλά σημειώθηκε για περαιτέρω εργασία.

Υπήρχαν πολλά να καλύψουμε, οπότε τελειώσαμε την συνεδρία. Έμεινε με ένα συγκεκριμένο μέρος να εξασκήσει την επίγνωσή του, αφού ήταν μόνο στην αρχή που το έκανε αυτό. Ήταν έξυπνος, και πάντα σκεφτόταν, οπότε το τρεμοπαίξιμο των ματιών του έδινε ένα σωματικό σημάδι που μπορούσε να τον βοηθήσει να έρθει σε επαφή με τα αισθήματά του, ειδικά παρατηρώντας όταν τα πράγματα ξέφευγαν.

Η ικανότητά του να συντονιστεί με άλλους δεν μπορούσε να δουλευτεί μέχρι η ικανότητά του να συντονιστεί με τον εαυτό του να αναπτυχθεί αρχικά. Και αυτή η αδύναμη αντιληπτική λογική του ήταν σε μερικό βαθμό δυνητικά ελεγχόμενη - όπως διέκοπτε τον εαυτό του με το τρεμοπαίξιμο των ματιών του. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther