Case #21 - Άγρια γυναίκα


Η Σίνθια είχε πρόσφατα χωρίσει από τον 3ο σύζυγό της. Ήταν μαζί για 20 χρόνια. Ήθελε να δουλέψει με ένα όνειρο. Την οδήγησα να το πει στο παρόν, σα να συνέβαινε τώρα, λέξη προς λέξη. Είπε: Με έχει πάρει ο ύπνος στον καναπέ. Έρχεται και με αγκαλιάζει και με φιλάει. Μου λέει ότι μόλις είχε αγοράσει ένα νέο σπίτι, το πήρε φτηνά, με μεγάλο υπόστεγο. Έχει καινούρια κρεβατοκάμαρα και μπάνιο.

Περπατάμε προς το σπίτι μου και είναι ένα αγόρι που παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι από ένα δοκάρι, και το ρίχνει προς το παράθυρο. Τώρα ο Τζον(σύζυγος) έρχεται και το τηλέφωνό του χτυπά, λέει ότι πρέπει να μιλήσει ιδιωτικά, οπότε καταλαβαίνω ότι έχει νέα φιλενάδα.

Μετά της ζήτησα να παίξουμε κάποιους από τους ρόλους και να περιγράψει τον εαυτό της σε καθέναν από αυτούς. Πρώτα ήταν το Σπίτι - είπε "Είμαι νέο, ευήλιο, καλής ποιότητας, πολύ καλύτερο από το παλιό σπίτι. Ευτυχισμένο, μεγάλο, ευρύχωρο." Μετά τον Τζον - "Είμαι ευτυχισμένος, θέλω το σπίτι, είναι θαύμα να το αγοράσω, είμαι δυνατός, δυναμικός, το παλιό σπίτι δεν έχει αξία, πρέπει να δείξω ότι είναι σπασμένο, να κάνω ένα μεγάλο θόρυβο." Μετά το αγόρι - που ήταν 13 στο όνειρο - "Είμαι άτακτος, δυνατός."

Μετά τη νέα φιλενάδα - "Είμαι ενδιαφέρουσα, περίεργη." Όλο αυτό πήρε κάποια καθοδήγηση, αφού η Σίνθια ήθελε να μου λέει τις εξηγήσεις της για το τι σήμαινε κάθε στοιχείο. Αλλά στον Γκέσταλτ ψάχνουμε για την άμεση εμπειρία παρά για προκατασκευασμένες αποφάσεις ή ενώσεις. Έτσι συνέχισα να την κατευθύνω πίσω στην αναγνώριση με κάθε στοιχείο, και να της ονοματίζω τα αισθήματά της παρά τις σκέψεις της. Την ρώτησα τι αντιστεκόταν περισσότερο - το αγόρι. Παιχνιδιάρικο, εκτός χαρακτήρα.

Έτσι μετά το συσχέτισα με την τωρινή της ζωή - τι θα ήταν αυτό που θα ήταν εκτός χαρακτήρα; Η Σίνθια είπε - να μείνεις έξω όλη νύχτα, να έχεις μια γιορτή φωτιάς, ένα πάρτι στην παραλία κάτω από το φεγγάρι, μετά να κοιμηθείς στην παραλία. Είπε ότι θα ήθελε να φέρει τον Τζον, αλλά "δεν του αρέσει να βλέπει την άγρια γυναίκα μέσα μου...έτσι έμαθα να το καταλαγιάζω...δεν μπορεί να ελέγξει την προσδοκία που νιώθει να είναι ένας σίγουρος τρόπος". Εξήγησε ότι προσπάθησε να τον πάρει για να έρθει στο ροκ εν ρολ χορό μαζί της για πολλά χρόνια, αλλά τελικά εγκατέλειψε. Πρότεινα να σταματήσει να βάζει τον εαυτό της σε αναμονή, και να πηγαίνει στα μαθήματα χορού μόνη της. Στη συνέχεια της ζητήσω να φανταστεί να λέει κάτι άγριο στον Τζον, κάτι εκτός χαρακτήρα. Θα έπαιζα το ρόλο του Τζον, και θα μπορούσε να το πει σε μένα άμεσα.

- Εκείνη θα του έλεγε ότι ήθελε και οι δυο τους να παραιτηθούν από την εργασία τους, να πάρουν ένα γιοτ, και να πλέουν στις θάλασσες, όπου τα ρεύματα τους πήγαιναν, αυτή θα μαγείρευε και θα μπορούσαν να γράψουν ποίηση μαζί. Της ζήτησα τότε να πει κάτι ισχυρότερο σε αυτόν, αυτή τη φορά, κάτι πιο προκλητικό.

-Του είπε ότι ήταν κουρασμένη με τα ναρκωτικά που αυτός έπαιρνε, και ήταν θυμωμένη για τα τελευταία χρόνια που ξόδεψε, να τον περιμένει να κάνει κάτι το διαφορετικό. Δεν θα δεχόταν άλλες υποσχέσεις, μόνο πράξεις.

Της έδωσα αναπληροφόρηση για την διαδικασία της - ήταν πολύ ξεκάθαρη, προσγειωμένη, και στην μη-αμυντική θέση μου ως Τζον (κάτι το οποίο φυσιολογικά θα έβρισκε δύσκολο), πόσο πολύ εκτιμούσα την αμεσότητά της.

Την κάλεσα να είναι ακόμη πιο δυνατή, σκληρότερη, πιο άγρια. Έκανε κάποιες ακόμη δηλώσεις για τον εαυτό της, τα όριά της. Πάλι της έδωσα αναπληροφόρηση. Ένιωσε πολύ δυναμωμένη.

Στον Γκέσταλτ σχεδιάζουμε πειράματα για να εξερευνήσουμε τις φιγούρες που ξεπροβάλλουν. Εδώ υπήρχαν πολλές φιγούρες στο όνειρο, αλλά πήγαμε με αυτό που είχε την πιο πολύ ενέργεια γι' αυτή - να κάνουμε κάτι αχαρακτήριστο.

Αυτό μεταφράστηκε ως να είναι άγρια, δυνατή και να βάζει τον εαυτό της μπροστά, μαζί θετικά και αρνητικά. Συμμετείχα στο πείραμα παίζοντας τον σύντροφό της και δίνοντας της αναπληροφόρηση. Αυτό την βοήθησε να το κάνει πιο αληθινό γι΄αυτή και επίσης δημιούργησε μια αίσθηση ασφάλειας του να δοκιμάσει ένα νέο τρόπο να υπάρχει.

Ο Γκέσταλτ είναι για να προσπαθείς κάτι διαφορετικό, με υποστήριξη, επικεντρώνοντας στα θέματα κλειδιά που ξεπροβάλλουν στην επίγνωση - τα όνειρα είναι πολύ καλά για να έχεις πρόσβαση σε τέτοια θέματα.



 Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther