Case #22 - Ένας λύκος στην πόρτα


Ο Ματ ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του μαθαίνοντας για τον εαυτό του, κάνοντας μαθήματα, διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας, και την οικοδομώντας την θετική δυναμική του. Πρόσφατα χώρισε, η ζωή του είχε πάρει μια νέα τροπή, με μια νέα σχέση. Η προηγούμενη σύζυγός του ήταν πολύ κριτική, ιδιαίτερα των οικονομικών του και της εργασιακής ζωής του. Αν και ήταν επιτυχής, και είχε μια πολύ κοινωνική συνείδηση των επιχειρήσεων, δεν ήταν πλούσιος. Του είχε πάντα επιτεθεί για την έλλειψη του τι αυτή θεωρούσε οικονομική επιτυχία.

Ήρθε σε μένα αφού βίωσε μια κρίση πανικού στο χώρο εργασίας του. Είχε «παραλύσει» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η ενεργοποίηση φαίνεται να είναι μια συνομιλία που είχε το πρωί με την πρώην σύζυγό του, η οποία απαίτησε να αφήσει τα πρωινά σχέδιά του και να πάει να πάρει το γιο τους, επειδή το αυτοκίνητό της χρειάζεται να πάει στο συνεργείο. Όπως συνηθίζεται στην επικοινωνία της μαζί του, ήταν σκληρή, κατηγορηματική και κριτική.

Ωστόσο, μια σειρά από άλλα γεγονότα είχαν επίσης συμβεί πρόσφατα - έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο που ανέμενε, ένας μεγάλος αριθμός λογαριασμών είχαν καθυστερήσει να πληρωθούν, έκανε πολλά θετικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του γραψίματος ενός βιβλίου, να χτίσει την καριέρα του, αλλά κανένας από αυτούς δεν πλήρωνε αμέσως, μια προηγούμενη κοινή επιχείρηση με τον εταίρο να τον μηνύει, και, τέλος, κοίταξε στον τραπεζικό λογαριασμό και υπήρχαν μόνο 100 δολάρια εκεί.

Τον ρώτησα πώς ένιωθε, λεγοντάς μου για όλα αυτά. Συνέχισε να ανταποκρίνεται με τις ιδέες του σχετικά με το τι συνέβαινε, να διηγείται διάφορες ιστορίες ... αλλά τον διέκοψα, και τον κατεύθυνα να αναφέρει την σωματική εμπειρία του.

Είπε ότι στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης πανικού, ολόκληρο το σώμα του το είχε νιώσει σε ένα ζουρλομανδύα. Τώρα, ένιωθε ευάλωτος, φοβισμένος, ιδιαίτερα στο στήθος.

Του ζήτησα να επικεντρωθεί σε αυτά τα συναισθήματα ... πρόσεξε τη θερμότητα, και ένα στρώμα του φόβου. Είπε ότι ήταν σαν ένας ξένος εισβολέας. Στη συνέχεια έδωσε την αναλογία του πατέρα του, που συνήθιζε να του δίνει - τον λύκο στην πόρτα.

Κανονικά, όταν η εμπιστοσύνη του ήταν πάνω, ήταν εντάξει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αλλά τώρα, όταν άφησε την εμπιστοσύνη του, ο λύκος θα είναι σε θέση να τον πάρει. Πρότεινα ότι ο λύκος δεν ήταν μόνο στην πόρτα, αλλά σαν να στέκεται από πάνω του.

Γι' αυτό και τον κάλεσα να φανταστεί ότι ο λύκος ήταν από πάνω του. Είπε «το σάλιο του στάζει πάνω μου». Έτσι του είπα να νιώσει τον εαυτό του ότι καρφώθηκε κάτω, και να ακούσει το λαχάνιασμα του λύκου, και να νιώσει το σάλιο του να στάζει στο πρόσωπό του. Τον οδήγησα να αναπνέει πλήρως, να νιώθει τον φόβο σε όλο το σώμα του, και να παραμείνει στο παρόν. Του είπα ότι θα ένιωθε ένα τεράστιο ποσό ενέργειας στο σώμα του, και ότι αν έχει πάρα πολύ σε οποιοδήποτε σημείο, θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία.

Το έκανε και όλο του το σώμα ξέσπασε σε σπασμούς. Μετά από λίγο χρόνο άνοιξε τα μάτια του, και ανέφερε, ότι ήταν έκπληκτος που ένιωθε τόση ενέργεια στο σώμα του. Μετά τον κάλεσα να φανταστεί ότι είναι ο λύκος, που στέκεται μπροστά στον Ματ, και του πέφτουν τα σάλια. Του ζήτησα να μιλήσει στον Ματ, και να του δώσει κάποια μηνύματα.

Μετά από λίγο χρόνο άνοιξε τα μάτια του. Όλες του οι λάμπες έσβησαν. Είπε "είναι πράγματι ένας σοφός λύκος". Κατάλαβε ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόβατο, και από εκείνη την θέση, ήταν αδύναμος, αρνητικός, ευάλωτος και η εμπιστοσύνη του αναποφάσιστη. Ο λύκος ήταν ο αποκηρυγμένος εαυτός του, γεμάτος δύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, προσωπικά και επαγγελματικά.

Σε αυτή την διαδικασία, χρησιμοποίησα την ταυτοποίηση, και ειδικά ξεκινώντας με τα στοιχεία που η σωματική εμπειρία παρείχε. Ακολούθησα έναν σύνδεσμο "εισβολέων" αφού ήταν ξεκάθαρα κάτι περισσότερο από μια χειροπιαστή απειλή, παρέλυσε από τον φόβο - μια πολύ άμεση εμπειρία τουφ φόβου.

Έτσι με τον τρόπο του Γκέσταλτ, μπαίνουμε μέσα στην εμπειρία του κινδύνου, αλλά με την επαρκή υποστήριξη. Έπειτα προχωράμε στην άλλη πόλωση - να είμαστε οι επικίνδυνοι, που οδηγεί σε ίαση της διαίρεσης. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther