Case #26 - Δίνοντας και παίρνοντας


Η Τρέισι αγαπούσε να ταξιδεύει μόνη της. Της άρεσε να είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα. Πήγαινε σπίτι κάθε λίγες εβδομάδες για μερικές μέρες, και αυτό της ταίριαζε. Είχε το δικό της διαμέρισμα στην πόλη. Έλεγε ότι ταίριαζε στο σύζυγό της, γιατί είχε υψηλέ προδιαγραφές, και αναπόφεκτα θα υπήρχαν διαφωνίες. Ένιωθε ότι η ζωή ήταν δική της, και τώρα που ο γιος τους είχε μεγαλώσει πλήρως, δεν έπρεπε να δίνει προσοχή στις οικογενειακές ευθύνες. Της άρεσε ο τρόπος ζωής της και η δουλειά της.

Παρόλ' αυτά η ανησυχία της ήταν ότι άρχιζε να νιώθει πανικό όταν ήταν σπίτι, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ερευνώντας πιο βαθειά, ρώτησα για τους γονείς της. Είχε ένα ορισμένο ποσό ελευθερίας, όταν μεγάλωνε - η μητέρα της ήταν απασχολημένη με έναν αριθμό από παιδιά, ο πατέρας της έδινε ορισμένα προνόμια και της συμπεριφερόταν «λίγο σαν αγόρι», αν και ο ίδιος ήταν επίσης στοργικός μαζί της. Ωστόσο, όταν πήρε την προσοχή, ήταν συχνά με τη μορφή της πίεσης για να εκτελέσει ή να είναι ένα καλό παιδί. Η ουσία του θέματος ήταν αυτή - η κατάσταση ήταν είτε-είτε. Είτε είχε την προσοχή, ή είχε ελευθερία, αλλά δεν υπάρχει μέση λύση.

Έπειτα, πρότεινα ένα πείραμα για να εξερευνήσω πως ήταν αυτό με τον σύζυγό της. Σηκωθήκαμε και κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον. Τα μπλεγμένα χερια αντιπροσώπευαν ότι χειαζόταν προσοχή. Τα χέρια που έσπρωχναν μακριά αντιπροσώπευαν την ελευθερία. Αμέσως, τσαντίστηκε. Είπε ότι δεν ήθελε να είναι στην θέση που θέλει προσοχή, ήταν πολύ σε πίεση και ένιωθε πανικοβλημένη. Την ρώτησα πόσο συχνά το ένιωθε, με δικιά της συμφωνία, που ήθελε να είναι σε αυτή την θέση, φυσικά, με τον σύζυγό της. Είπε ότι ήθελε πιο πολύ ελευθερία από αυτή που είχε. Την ρώτησα πόση, χωρίς την αίσθηση καθήκοντος. Απάντησε - δυο φορές το χρόνο για μερικές μέρες πίσω στο σπίτι, και τον υπόλοιπο χρόνο μόνη της.

Αυτό δεν ήταν το μοντέλο μου της σχέσης, αλλά ήμουν πρόθυμος να το δεχτώ αφού ήταν δικό της. Έτσι σε αυτή την βάση, συνεχίσαμε. Ήθελε μόνο να είναι στην θέση που θέλει προσοχή πολύ σύντομα, έπειτα προχώρησε στην θέση που θέλει ελευθερία. Είπε ότι ένιωθε πολύ άβολα στην θέση που θέλει προσοχή από αυτόν. Έτσι αντέστρεψα την κατάσταση. Παίζω τον σύζυγο, και βάζω τα χέρια μου στην θέση που θέλει προσοχή. Αμέσως, άρχισε να σπρώχνει, πολύ δυνατά.

Ήρθε σε επαφή με πολύ αγανάκτηση. Ένιωθε ότι όταν ήταν μαζί του, πάντα ήθελε κάτι από αυτήν, και ότι αυτή πάντα έδινε , χωρίς να παίρνει κάτι πίσω. Έτσι ο θυμός της εμφανίστηκε, και ο κύκλος έγινε ξεκάθαρος. Αυτή έσπρωξε, αυτός έγινε ενδεής, αυτή έσπρωξε ακόμη περισσότερο κτλ. Έτσι πρότεινα να προσθέσουμε μια ακόμη θέση χεριού: το να δίνω. Ξεκάθαρα δεν είχε κάτι άλλο να δώσει. Αλλά υιοθέτησα την θέση τυ να δίνω ως σύζυγος, και της ζήτησα να είναι στην θέση που θέλει προσοχή/δεκτική θέση. Αυτό έφερε πολύ παράπονο από μέρους της. Ένιωθε ότι ποτέ πραγματικά δεν είχε λάβει κάτι από αυτόν, και υπήρξαν τόσα πολλά χρόνια όπου μόνο έδινε και έδινε.

Ωστόσο, της ζήτησα να έρθει στο παρόν, και να επιτρέψει στον εαυτό της την εμπειρία του να δοθεί, αφού είχε εκφράσει την αγανάκτησή της. Συμφώνησε, και ήταν βαθιά συγκινημένη από το λαμβάνειν. Ωστόσο, σύντομα ένιωσε άβολα - το κόστος του λαμβάνειν ήταν ότι θα έπρεπε πάλι να δώσει, και αυτό το φοβόταν. Έτσι η βαθύτερη άποψη του κύκλου παρουσιάστηκε. Πρότεινα το εναλλακτικό. Θα της έδινα, αυτή θα λάμβανε, μετά όταν ένιωθε άβολα, θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε. Θα μπορούσε να δώσει πίσω, να ξελαφρώσει το χ΄ρεος της (και εγώ θα λάμβανα) αλλά μόνο για όσο διάστημα αυτή ένιωθε άνετα. Ο ρυθμός της αποδείχτηκε σχετικά γρήγορος, μόνο μερικά δευτερόλεπτα σε κάθε θέση. Ωστόσο, ένιωθε πολύ άβολα με αυτό, και ένιωθε ότι δεν παραμέναμε σε οποιαδήποτε θέση. Το πείραμα ήταν βαθιά διορατικό γι' αυτήν, και της παρείχε μια εμπειρία που την λαχταρούσε, αλλά την είχε παρατήσει εντελώς. Η σημαντικότητα δεν ήταν η "διόρθωση" ή η "θεραπεία" για την κατάσταση, αλλά ότι ήταν μια εξερεύνηση επίγνωσης, η οποία απέφερε μια βαθύτερη επίγνωση του εαυτού της, τα συμφραζόμενά της, την συμμετοχή της σε κύκλους, και επίσης της παρείχε μια νέα εμπειρία.

Αυτές οι νέες εμπειρίες που παρουσιάζονται από τα πειράματα του Γκέσταλτ δεν είναι "λύσεις", αλλά επεκτείνουν τον κόσμο ενός ατόμου, και μπορούν να παρέχουν ένα καινούριο σημείο αναφοράς για το τι είναι πιθανό. Μπορούν επίσης να παρέχουν μια θεραπευτική εμπειρία, όταν κάτι δεν είναι διαθέσιμο από το περιβάλλον.

Η διαδικασία ήταν αυτή που ξεκίνησε με μια εξερεύνηση του περιβάλλοντος πεδίου. Από τη στιγμή που κατέστη σαφές, προχωρήσαμε σε ένα εδώ και τώρα πείραμα. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να αισθάνεται ότι δεν ήταν καθόλου οργανωμένο από κανένα «πρέπει», αλλά θα μπορούσε πραγματικά να είναι για το ρυθμό της.

Χρησιμοποιώντας τον εαυτό μου ως συμμετέχων σήμαινε ότι θα μπορούσα να συντονιστώσε αυτό το οποίο ήταν αυτή, αυτό που χρειαζόταν, και να πάρει την άμεση βιωματική εικόνα στο σύστημά της. Θα σήμαινε, επίσης, ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ στους νέους τρόπους. Άλλαξα το πείραμα για να συμπεριλάβω την τρίτη χειρονομία του «δίνω», καθώς αυτό ήταν ξεκάθαρα αυτό που έλειπε, ακόμα πιο σημαντικό συστατικό. Επίσης, της επέτρεψε να έχει την εμπειρία του να δοθεί, χωρίς το κόστος να είναι πολύ υψηλό. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther