Case #28 - Το ομιλητικό παντελόνι


Η Νάνσι κάλυψε το φάσμα των θεμάτων. Ένιωθε ότι υπήρχε ένα κενό μεταξύ του να είναι αυθεντική και της συμπεριφοράς της. Είχε ένα παιδί από έναν πρώτο γάμο, υπήρχε πολύ λίγη πραγματική ουσία στην σχέση, σπάνια ζούσαν μαζί.

Μίλησε για τον δεύτερο γάμο της, έχοντας αρκετές εκτρώσεις, μετά ο σύζυγός της ήθελε άλλο παιδί, αλλά αυτή δεν ήθελε πραγματικά. Μίλησε για το ότι ήταν πολύ ευτυχισμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, αλλά μερικές φορές κρύβοντας την συμμετοχή της σε εργαστήρια από αυτόν. Μίλησε ότι δεν ήταν σωματικά δυνατή και ήθελε να το αλλάξει αυτό. Σημείωσα ότι το ένα θέμα οδηγούσε στο άλλο, και κανένα δεν φαινόταν να κολλάει, να εμβαθύνει, να είναι δεκτική στην εστίαση. Πράγματι, είπε ότι άλλοι θεραπευτές είχαν πρόβλημα με το να την βάλουν κάτω.

Ρώτησα τι ήθελε από μένα: "να σωθώ" απάντησε. Εξήγησα ότι υπήρχε ένα μέρος μου που θα ευχαριστιόταν να προσπαθήσει να την σώσει, αλλά αυτό μεέχρι στιγμής δεν φάνηκε να λειτουργεί πολύ καλά, και ένα άλλο μέρος μου που ήθελε να την ενδυναμώσει, αλλά ούτε αυτό φάνηκε να λειτουργεί. Στην αρχή της συνεδρίας παρατήρησα το παντελόνι της - ένα πολύχρωμο και με πολύπλοκο σχέδιο. Πολλές φορές γύρισα για να το παρατηρήσω. Επίσης παρατήρησα το στόμα της - είχε πολλές εκφράσεις, και συχνά δάγκωνε το χείλος της ή εδειχνε τα δόντια της με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Παρατήρησα και τα δυο. Δεν είχε επίγνωση του στόματός της, και δεν ενδιαφερόταν για το παντελόνι της. Μετά από αρκετή συζήτηση, επέστρεψα στο παντελόνι της, και πρότεινα να βρούμε αν θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καθορίσουμε με ποιο θέμα να δουλέψουμε. Την ρώτησα ποια πτυχή του παντελονιού της άρεσε πραγματικά. Έδειξε μια μικρή περιοχή γύρω από τον αστράγαλο, και έδειξε τρία χρώματα, περιγράφοντας τα ως ζεστούς και κρύους τόνους. Έτσι της ζήτησα να "γίνει" κάθε χρώμα, και να περιγράψει τον εαυτό της. Μίλησε για ένα ζεστό, ηλιόλουστο, ενθουσιώδη και λαμπερό εαυτό. Μετά ένα δροσερό, αντανακλαστικό εαυτό, που του άρεσε να μένει μόνος του. Μετά ένα παγωμένο, υπολογιστικό, λογικό εαυτό.

Της είπα τις απαντήσεις μου στο καθένα διαδοχικά. Όταν έφτασε στο τελευταίο, αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας προληπτικά ότι αυτό το μέρος δεν ήταν εντάξει, και κατηγόρησε τον εαυτό της. Διαπιστώθηκε ότι είχε πολλά πρέπει, που έκαναν αυ΄το το μέρος λάθος. Την ρώτησα από που προέρχονταν - την μητέρα της. Έτσι φτιάξαμε ένα μαξιλάρι για την μητέρα της, και μίλησε στη μητέρα της, δηλώνοντας την σύνδεσή της, αλλά επίσης και τα όριά της γύρω από τη λίστα των πρέπει. Μετά υπήρχε η προηγούμενη πεθερά της, που ήταν "ιδανική" κατά κάποιους τρόπους, αλλά πιο γεμάτη από πρέπει. Της ζήτησα να βάλει την πεθερά στο μαξιλάρι, και πάλι, δήλωσε την σύνδεσή της, αλλά επίσης τα όριά της.

Επέστρεφα κάθε φορά στον κρύο/υπολογιστικό κομμάτι του εαυτού της, προσπαθώντας να το επικυρώσω. Κάθε φορά που άρχιζε να το βάζει κάτω, ρωτούσα αν ήθελε να αφήσει τα πρέπει να την κυβερνήσουν, και απάντησε "όχι". Τελικά μπορούσε να με ακούσει, καθώς της είπα για τον δικό μου υπολογιστικό εαυτό. Της είπα ότι αν ήμουν σε εργασιακή/επιχειρισιακή λειτουργία, ή νιώθοντας πολύ προσγειωμένος, μπορούσα άνετα να είμαι με αυτό το μέρος του εαυτού της. Ή αν ήμουν στη δική μου παγωμένη/υπολογιστική λειτουργία, θα ήμουν πάλι καλά με αυτό. Αλλά αν ένιωθα ευάλωτος ή ενδεής θα μπορούσα να πληγωθώ από αυτό.

Μπορούσε να με ακούσει χωρίς να κολλάει, και να πάρει την επίγνωσή μου. Είπε "αλλά αυτό είναι ένα μέρος που θέλω να αλλάξω, αφού μπορεί να πληγώσει ανθρώπους". Απάντησα "ενδιαφέρομαι πιο πολύ στην δική σου επίγνωση που είναι πράγματι ένα μέρος δικό σου, και όταν είσαι σε αυτό το μέρος - αυτό είναι που με κάνει να νιώθω ασφαλής μαζί σου". Κατάλαβε ότι δεν ήταν θέμα να ξεφορτωθεί αυτό το μέρος, ή να το ξαναφτιάξει, αλλά απλά να γνωρίζει την ύπαρξή του. Σε αυτή την συνεδρία, ήταν δύσκολο να κάνουμε μια αρχή. Κάθε φορά που άρχιζε με μια ξεκάθαρη φιγούρα, άλλαζε. Αυτό από μόνο του ήταν άξιο προσοχής - η αλλαγμένη συγκέντρωσή της. Επιλέγω να μην επικεντρωθώ σε αυτό, αφού δεν υπήρχε αρκετό έδαφος ανάμεσά μας. Έπαιξα λίγο με την πιθανότητα του "διασώστη", αλλά αποφάσισα να μην συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο, αλλά και πάλι, δεν κρατιόταν.

Έτσι παρά να συνεχίσουμε να παίζουμε "την γάτα και το ποντίκι" με το να βρούμε ένα ξεκάθαρο θέμα, επέστρεψα σε αυτό που ήταν σχηματικό για μένα - το παντελόνι. Το γεγονός ότι δεν έδινε σημασία γι' αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να βρουμε κάτι σε αυτό που προέκυπτε, παρά την αντίστασή της να εμφανίζεται με φιγούρες. Άμεσα ονομάτισε ξεκάθαρα τρία σημαντικά μέρη του εαυτού της.

Έπειτα τα εξερεύνησα στην σχέση - η απάντησή μου για το καθένα. Η αντίστασή της για το τρίτο μέρος επέπλεε, και αυτό ξεκάθαρα έδειχνε προς την δουλειά που έπρεπε να γίνει: να αντιμετωπίσουμε τα πρέπει και τις πηγές τους.

Αφού το κάναμε αυτό, μπορούσε να φέρει αυτό το μέρος του εαυτού της μέσα στη σχέση με μένα και με αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν το συμπέρασμα που έχουμε στην διαδικασία του Γκέσταλτ: ολοκλήρωση. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther