Case #33 - Μια ολοκληρωμένη και αυθεντική αποκάλυψη


Το θέμα του Τζέιμς ήταν ότι δούλευε σκληρότερα όλη την εβδομάδα, συχνά πετούσε για άλλες πόλεις, και μετά ερχόταν σπίτι την Παρασκευή. Έχοντας μείνει μακριά, ανυπομονούσε να επιστρέψει. Ήταν σημαντικό γι' αυτόν η γυναίκα του και το παιδί του να είναι στο σπίτι, και να μπορούσε να μπει στο αίσθημα του "σπιτιού".

Ωστόσο, η γυναίκα του ήταν μια υψηλού επιπέδου διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού, και δεν ήταν σπίτι πιο συχνά έως καθόλου. Όταν ήταν πιεσμένη, θα σημείωνε ότι η καριέρα της ήταν επίσης σημαντική, και ότι τα αισθήματά του ήταν δικό του πρόβλημα. Ήταν μαζί με τη γυναίκα του για πολλά χρόνια, και ενδιαφέρονταν και οι δυο για την προσωπική ανάπτυξη και αστρολογία. Περιέγραφε τον εαυτό του ως ζώδιο καρκίνου, σηματοδοτούμενα αισθήματα. Η σχέση τους ήταν βαθιά και στοργική, αλλά επίσης είχε και πολύ σύγκρουση, την οποία αυτός ήθελε να μειώσει και να βελτιώσει την σχέση.

Αυτό μου παρείχε το γενικό πλαίσιο για την παρέμβαση. Τον ρώτησα κάτι που ήταν ισάξια σημαντικό για την γυναίκα του, ότι θα ήθελε αυτή να της δίνει περισσότερα. Είπε όταν της έδωσε μια παρουσίαση για την δουλειά, και την μοιράστηκε μαζί του, αυτή ήθελε την επίγνωσή του και την εκτίμησή του. Τον ρώτησα ένα δεύτερο πράγμα. Όταν αυτή διαβάζει ένα βιβλίο (γενικά ατομική ανάπτυξη), ήθελε να το διαβάσει και αυτός και να το συζητήσουν. Τον ρώτησα αν έκανε κάτι από αυτά τα πράγματα. Είπε, έως ένα βαθμό...αλλά όχι με την ικανοποίησή της.

Έτσι πρότεινα αρχικά να πάρει στα σοβαρά αυτά τα δυο αιτήματα από αυτήν, και να τα κάνει και τα δυο ολόψυχα. Αφού το έκανε για μια φορά, πρότεινα να της κάνει μια ολοκληρωμένη, σύνθετη και αυθεντική δήλωση για το τι σήμαινε γι' αυτόν να είναι αυτή σπίτι μια Παρασκευή βράδι. Επέδειξα τι εννοούσα με αυτό με ένα παράδειγμα από την δική μου ζωή: -Η ανάπτυξη, τα γενέθλια ήταν πάντα ειδικές στιγμές στο σπίτι μας. Ενώ για την γυναίκα μου, σπάνια γιορτάζονταν, και υπήρχαν στιγμές όπου τα γενέθλια της αδερφής της γιορτάζονταν, αλλά όχι τα δικά της. Σαν αποτέλεσμα δεν είχε πολύ ενθουσιασμό για τα γενέθλια, ήθελε τα δικά της να είναι ιδιωτικά και απλά.

Περίμενα μια ειδική μέρα, με έναν αριθμό σημαδιών που ήταν όντας "η μέρα μου". Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν το έκανε με αυτό τον τρόπο που εγώ ήθελα, και με πλήγωνε, κάτι το οποίο ήταν πολύ δύσκολο γι' αυτή να το καταλάβει. - Έτσι η ολοκληρωμένη, σύνθετη και αυθεντική μου δήλωση πήγε κάπως έτσι:

Ξέρω ότι τα γενέθλια είναι φόρτος για σένα, και ότι δεν είχες μεγάλη εμπειρία από αυτά κατά τη διάρκεια των παιδικών σου χρόνων. Ξέρω επίσης ότι προσπάθησες πολύ σκληρά να κάνεις τα γενέθλιά μου πολύ ωραίες εκδηλώσεις, και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι' αυτό. Και επίσης ένιωσα την εμπειρία ότι υπήρχαν στιγμές όπου δεν ένιωθες στο κατάλληλο μέρος για διάφορους λόγους, που έκανες μια επιπλέον προσπάθεια, ή έκανες περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό. Καταλαβαίνω ότι για σένα αυτό είναι συσχετισμένο με το πόσο αυθεντικά νιώθεις να μπορείς να δίνεις, και δεν περιμένεις τίποτα περισσότερο στα γενέθλιά σου. Ωστόσο, εγώ είμαι διαφορετικός για σένα. Επειδή είχα παράδοση γι' αυτά να είναι πολύ ειδικά, έχω μια βασική επιθυμία και ελπίζω να είμαι ο "πρώτος" εκείνη την ημέρα. Και ακόμη και να μην είσαι κεφάτη, ότι θα το παραμέριζες, για εκείνη την ημέρα μόνο, ώστε να μπορέσω να νιώσω ότι λαμβάνω κάποιου είδους ειδικής περιποίησης. Αυτό θα σήμαινε πολλά για μένα, και ακόμη περισσότερο, επειδή ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο για σένα. Νιώθω λίγο ότι είμαι στην άκρη λέγοντάς σου αυτό, επειδή αυτό είναι σημαντικό για μένα, και επειδή είναι ένα δύσκολο αντικείμενο για σένα. Εκτιμώ να σκεφτείς τι σου ζητάω, και μπορείς να το σκεφτείς αν θέλεις και μπορούμε να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Δίνοντας στον Τζέιμς αυτό το προσωπικό παράδειγμα από την δική μου ζωή, μπορούσε να καταλάβει πως μπορούσε να κατασκευάσει μια σύνθετη αυθεντική προσωπική δήλωση για αυτό το θέμα μόνος του.

Ο Γκέσταλτ είναι για να φέρνει βάθος και αυθεντικότητα στην σχέση, και για να προάγει την σύνδεση και την οικειότητα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός τρόπου που θα το κάναμε για έναν πελάτη που ήδη ξέρει πολλά περισσότερα από τα βασικά για την επικοινωνία. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther