Case #45 - Πώς να αντιμετωπίσεις την μιζέρια


Η Μπέτι ήθελε να μιλήσει για τον φόβο της. Δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει για τι πρόκειται, ή με τι ήταν συνδεμένο. Αλλά πριν συνεναίσω στη συγκέντρωσή της, ήθελα να ξέρω περισσότερα γι' αυτήν. Την ρώτησα για παιδιά, γάμο, δουλειά. Είχε πρόσφατα παραιτηθεί από μια δουλειά που είχε για 20 χρόνια, και ήταν σε μεταβατική περίοδο. Η οικογενειακή της ζωή ήταν τακτοποιημένη και ασφαλής, η κόρη της όμορφη και ταλαντούχα και ο άντρας της την αγαπούσε.

Αλλά όπως την κοιτούσα, δεν έμοιαζε ευτυχισμένη. Την ρώτησα αν ήταν ευτυχισμένη, και είπε όχι. Όλοι πίστευαν ότι είχε την τέλεια ζωή, την τέλεια οικογένεια. Την ρώτησα τι πήγαινε λάθος. Είπε - ο σύζυγός μου με αγαπάει περισσότερο απ' ότι εγώ αυτόν. Είμαι ασφαλής μαζί του, αλλά ήταν ένας συμφωνημένος γάμος και δεν είναι "ο τύπος μου". Την ρώτησα ποιος ήταν ο τύπος της: ένας δυνατός χαρακτήρας, μια ξεκάθαρη προσωπική αίσθηση οπτικής της ζωής, και καλό γούστο. Δεν ήταν τίποτα από αυτά. Αυτό με επηρρέασε, και μου πήρε κάποιο χρόνο να το εμπεδώσω. Η σημαντική ζωή, αλλά κάτι απαραίτητο λείπει. Κοίταξα πάλι μέσα στα μάτια της, και μπορούσα να δω πόσο μίζερη ήταν. Την ρώτησα πόσο χρονών ήταν - 44. Την ρώτησα αν θα περνούσε τα υπόλοιπα 44 χρόνια μαζί του, απάντησε, ναι.

Έτσι ήταν ξεκάθαρο, η επιλογή της ήταν να είναι εκεί. Αλλά το κόστος από αυτό ήταν ένα είδος μιας βασικής αποσύνδεσης στην λογική της σύνδεσης της σχέσης. Κάποιο είδος βασικής ανάγκης για πάθος, συνάντηση και συνεργία δεν ήταν εκεί. Είχε τακτοποιηθεί σε μια τεχνητά ευτυχισμένη ζωή, αλλά κάπου δεν συναντούσε μια βαθύτερη ανάγκη.

Στον Γκέσταλτ, ενδιαφερόμαστε για την επιλογή, και αυτό είναι κατανοήτο με όρους υπαρξιακών εννοιών. Η ζωή μας ρίχνει σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά πάντα έχουμε επιλογές. Η αίσθηση φυλάκισης δεν έρχεται μέσω εξωτερικών συνθηκών, αλλά ξεχνόντας τη στιγμή μας από την στιγμή της επιλογής. Με την επιλογή έρχονται πάντα και οι συνέπειες, και μια καλή ζωή είναι αυτή που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις συνέπειες, παρά να προσπαθούμε να ρίξουμε το φταίξιμο σε άλλους, ή να ξοδεύουμε τις ζωές μας ευχόμενοι να ήμασταν κάπου αλλού. Αυτό ήταν πολύ κοντά σε αυτό που βίωνε η Μπέτι. Οι επιλογές της ήταν ξεκάθαρες, και έτσι ήταν και οι συνέπειες. Αλλά ήταν μίζερη, οπότε εκτός και αν ήθελε να μείνει έτσι, κάτι έπρεπε να αλλάξει. Αυτό που ήταν διαθέσιμο ήταν διάφορες επιλογές ανάμεσα στη δομή που αποφάσισε ότι θα παρέμενε.

Ξόδεψα λίγο χρόνο απλά να βρίσκομαι μαζί της, να βλέπω την μιζέρια της, για να καταλάβω πως ήταν. Αυτό είναι το συσχετικό διάστημα, όπου τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, δεν υπάρχουν ατζέντες, και η συγκέντρωση είναι στο να είσαι, να είσαι μαζί και η αναγνώριση. Αυτό είναι γνωστό επίσης ως το I-Thou. Μετά απ' αυτό, συνέχισα στην ερώτηση "τι είναι πιθανό". Για να πάω εκεί αρχικά θα σήμαινε κάποιου είδους "λύση" σε μια κατάσταση που σε μια λογική δεν θα είχε λύση. Αλλά όντας παρών για λίγο σε αυτό το υπάρχον διάστημα, μπορούσαμε να ανακαλύψουμε μαζί άλλες επιλογές και προοπτικές.

Την ρώτησα αν ήξερε την μιζέρια της, αν του την επέτρεπε όπως έκανε με μένα. Είπε όχι. Έτσι μοιράστηκα ένα περιστατικό από την ζωή μου, όπου το ταίρι μου αποκάλυψε την μιζέρια της για κάτι που είχε τεράστια επιρροή σε μένα. Επειδή την αγαπούσε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος αλλαγής.

Σημείωσα ότι ποτέ δεν θα ήταν ο "τύπος" της, αλλά αν είχε κίνητρο, θα μπορούσε να κάνει μερικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μπάλα ήταν αρχικά στο γήπεδό της να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του τον αυθενικό εαυτό της και τις ανάγκες της. Η πρόκληση ήταν να ο κάνει με τέτοιο τρόπο που θα έφερνε θετικά αποτελέσματα. Της πρότεινα να του ζητήσει να την κοιτάξει στα μάτια για 10 λεπτά, χωρίς κουβέντες, και να του δείξει την μιζέρια της. Μετά από αυτό, θα μπορούσε να του επικοινωνήσει κάποιες μικρές αλλαγές που θα ήθελε από αυτόν να ξεκινήσει, που θα σήμαιναν πολλά γι' αυτή.

Αλλά αυτό δεν ήταν απαραίτητα η λύση στην δυστυχία της. Το θέμα ήταν, ότι ήταν σε μια κατάσταση όπου οι ανάγκες της δεν εκπληρώνονταν. Έτσι της πρότεινα να ανακαλύψει δραστικά την δημιουργικότητά της, και ένα είδους πνευματικής εξάσκησης. Αυτά μπορούσαν να την βοηθήσουν να βρει έναν πυρήνα ευτυχίας που δεν θα ήταν εξαρτημένος από το εξωτερικό περιβάλλον.

Το να προτείνεις τέτοια πράγματα όπως ένα είδους συνηθισμένης λύσης δεν είναι κάτο που ο Γκέσταλτ υποστηρίζει. Αλλά στο γενικό πλαίσιο μιας βαθιάς λογικής της επαφής με προσωπική προσκόλληση, τέτοιες πιθανότητες γίνονται προσωπικά σημαντικές, και υπάρχει ένα βαθύ κίνητρο να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον, το άτομο μπορεί να βοηθηθεί από πρακτική υποστήριξη - μια συζήτηση για το πως θα μπορούσε να γίνει, και η σειρά των επιλογών. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther