Case #53 - Το να πίνεις πάρα πολύ ή το να δίνεις πάρα πολύ?


Ο Τομ έπινε πάρα πολύ, πολύ συχνά. Το έκανε αυτό για πολλά χρόνια. Μερικές φορές το παρατούσε, μερικές φορές άρχιζε πάλι. Η Άμπι δεν ήταν ευτυχισμένη, και είχε γίνει αυξητικά ομιλητική για πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν. Το πρόβλημα είναι, αυτοί άλλαζαν - αυτός σταματούσε να πίνει, θα ήταν καλύτερα για λίγο καιρό, μετά κάπως, το όλο πράγμα ξεκινούσε από την αρχή. Η Άμπι ήθελε μια καλή σχέση. Ήθελε επαφή, επικοινωνία, ειλικρίνεια. Ήταν μαζί για πολύ καιρό, και δεν ήθελε να χαλάσει την σχέση τους. Το να παραπονιέται δεν δούλευε, αλλά ούτε πήγαινε μαζί με το σχέδιο. Η Άμπι ήταν ενοχλημένη. Ο Τομ δεν φαινόταν ικανός να διατηρήσει τις αλλαγές που πραγματικά αυτή ήθελε.

Δεν υπήρχε αμφιβολία, ότι ο Τομ είχε πρόβλημα με το αλκοόλ. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε καθόλου έλεγχο πάνω του, και ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειές του να το σταματήσει δούλευαν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα - κάποιες φορές για 6 μήνες, αλλά μετά θα άρχιζε πάλι.

Η Άμπι φαινόταν να κάνει ό,τι μπορρούσε. Είχε ξεκαθαρίσει την θέση της. Έβαζε όρια. Ερχόταν στη συνεδρία για βοήθεια. Από την άποψη του Φίλντ, η προσκόλληση δεν είναι κάτι "ατομικό", αλλά κάτι στην οικογένεια ή στη σχέση. Διατηρείται από περισσότερα από ένα άτομα, παρόλο που σε αυτή την περίπτωση, εμφανιζόταν σαν η Άμπι να έκανε ό,τι μπορούσε για να αλλάξει την κατάσταση. Η συμμετοχή της δεν ήταν ξεκάθαρη προς αυτή - φαινόταν ότι δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από μια ελεύθερη-προσκολλημένη σχέση.

Η Άμπι είχε έναν πατέρα που ήταν ελεγκτικός, και συχνά τσιγκούνης. Οι ανάγκες της για ανατροφή, δεν εισακούστηκαν. Έτσι έμαθε να βοηθάει, σαν μια προσπάθεια να πάρει κάποιο είδος αναγνώρισης. Αυτό είναι που λέμε στον Γκέσταλτ "μια δημιουργική προσαρμογή". Είχε νόημα για τότε, αλλά τώρα, ως ενήλικη, η Άμπι έβρισκε ότι κολλούσε όλο και περισσότερο - η δημιουργική προσαρμογή δεν δούλευε πλέον γι' αυτήν. Αναγνώρισε ότι αυτό ήταν που την έσπρωξε στη νοσηλευτική - να φροντίζει για άλλους και τις ανάγκες τους. Και αυτό ήταν που έκανε με τον Τομ.

Καθώς εξερευνούσαμε αυτό, η Άμπι γνώριζε ότι η βοήθειά της περιείχε ένα είδος δώρου. Εάν έδινε σε άλλους, άντρες, τότε θα ήταν χρήσιμη, θα είχε ζήτηση, θα την αναγνώριζαν και θα την είχαν ανάγκη. Και αυτή ήταν ακριβώς η κατάσταση με τον Τομ. Την χρειαζόταν, και θα γινόταν πολύ λυπημένος εάν αυτή θύμωνε και έκανε πίσω. Δεν άντεχε να τον βλέπει να είναι τόσο λυπημένος , οπότε επέστρεφε. Το κλειδί ήταν όταν προσδιορίσαμε πως η βοήθειά της ήταν επίσης ένα είδος χειραγώγησης: "εάν σου φέρω κάτι, τότε μετά θα με χρειάζεσαι, και δεν θα με αφήσεις".

Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν το πισωγύρισμα - η Άμπι μπορούσε τώρα να δει πιο καθαρά όχι μόνο την προσκολλητική συμπεριφορά του Τομ, αλλά την δική της επαναλαμβανόμενη χειραγώγηση - δίνει για να πάρει, ή αυτό που λέμε στου Γκέσταλτ "προανάφλεξη". Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού που ορίζουμε παραμορφωμένο όριο - μοιάζει με κάτι που δίνεται, αλλά υπάρχει ένα υπογραμμισμένο κίνητρο, οπότε η άποψη του να δίνει είναι συμβατική, όχι μη συμβατική. Αυτή η αναγνώριση ήταν δραματική γι΄αυτήν - μπορούσε να δει τώρα όχι μόνο το οικείο σχέδιο του πιώματός του, αλλά ένα άλλο σχέδιο - του χειραγωγημένου δοσίματος.

Στου Γκέσταλτ δουλεύουμε με την επίγνωση, αλλά δεν ήταν μόνο του "εδώ και τώρα", περιλαμβάνει επίσης την επίγνωση του πεδίου μας, με όλα του τα πολύπλοκα στρώματα, και ειδικά τα κρυμμένα σχέδια της συμπεριφοράς. Φέρνοντας αυτά στο φως δημιουργεί μια πιθανότητα κατοχής της συμπεριφοράς - οτιδήποτε προηγουμένου - οπότε "παίρνοντας την ευθύνη" με τους όρους του Γκέσταλτ. Αυτό είναι απελευθερωτικό. Το να βλέπεις κάποιου την χειραγώγηση σου δίνει επιλογές, ενώ το να βλέπεις μόνο την προσκολλημένη συμπεριφορά ατόμων, αφήνει μόνο αντίδραση. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther