Case #55 - Το δημιουργικό κενό


Η Μπετίνα μίλησε για το ότι φοβόταν μήπως πεθάνει ο σύζυγός της - υπήρχε μια ιστορία θανάτων στην οικογένειά του, μια μοιρολάτρης της είπε ότι θα μπορούσε να πεθάνει, και ξενυχτούσε αργά κάθε βράδι.

Καθώς μιλούσαμε, έγινε ξεκάθαρο ότι το θέμα ήταν ότι την παραμελούσε - μένοντας έξω πολύ αργά κάθε βράδι, πίνοντας και τζογάροντας με τους φίλους του, όταν επέστρεφε σπίτι, ήταν θορυβώδης και αφελής, και την ξυπνούσε. Περνούσε λίγο χρόνο με την οικογένειά του, και είχε χάσει τα οικογενειακά χρήματα στον τζόγο.

Αυτό συνεχιζόταν για τον περισσότερο και ρό του γάμου τους, αρκετές δεκαετίες. Με τα οικογενειακά συστήματα που έχουν κακοποιό στοιχείο, και συνεχίζουν για λίγο καιρό, υπάρχει μια συμπαγής άποψη δυναμικής, που συνήθως σχετίζεται με το Πεδίο. Σε αυτό το σημείο, ήταν θυμωμένη, αλλά σπάνια μιλούσαν ο ένας στον άλλον.

Σημείωσα ότι μαζί με το να νιώθει πόνο αν αυτός πεθάνει, πιθανόν να ένιωθε ανακούφιση. Συμφώνησε. Στου Γκέσταλτ ενδιαφερόμαστε και για τις δυο μεριες της πολικότητας. Την ρώτησα τι θα ήθελε από μένα - είπε κάποια καθοδήγηση ως προς το τι να κάνει. Αποκάλυψε επίσης ότι ο πατέρας της ήταν όμοιος - μένοντας έξω αργά τη νύχτα, τζογάροντας. Αυτό ήταν η ένδειξη του πεδίου. Ήταν ξεκάθαρο σε μένα ότι αυτό ήταν μια σοβαρή κατάσταση. Ο σύζυγός της εμπιστεύτηκε στην κουνιάδα της, η οποία μετά κριτίκαρε την Μπετίνα.

Καθώς μιλούσε γι' αυτό, τσιμπούσε τον εαυτό της. Έτσι την κάλεσα να "τσιμπήσει" την κουνιάδα της, και να βάλει ένα μαξιλάρι μπροστά της. Ήταν απρόθυμη, και συνέχισε να τσιμπάει τον εαυτό της πιο δυνατά. Ήμουν λίγο πιεστικός - επιμένοντας να δοκιμάσει αυτό με το μαξιλάρι- σημειώνοντας ότι ήταν απλά ένα μαξιλάρι και δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις. Αυτό ήταν δύσκολο γι' αυτή, αλλά το έκανε, βυθίζοντας τα χέρια της στο μαξιλάρι. Αυτό είναι που λέμε αντίδραση στου Γκέσταλτ - κάνοντας σε κάποιον αυτό που επιθυμείς να κάνεις στους άλλους. Κάλεσα τις λέξεις επίσης. Αλλά μόνο τότε αποκάλυψε ότι ήταν και τα άλλα αδέρφια του που είχαν ανακατευτεί και την είχαν κριτικάρει.

Έτσι σταμάτησα την διαδικασία. Η όλη διαδικασία αποκάλυψε παγιωμένη αδυναμία, έλλειψη υποστήριξης, και ένα σχέδιο μεταξύ γενεώνπου είχε ποιότητες μιας καταχρηστικής σχέσης. Αυτό δεν ήταν κάτι που θα λυνόταν με τις δικές μου απλές οδηγίες όπως "μην το κάνεις αυτό". Και το ποσό της υποστήριξης απαιτούσε να ξεφύγεις από αυτό το τεράστιο και μη αληθινό και να προσπαθήσεις σε μια μόνη συνεδρία - είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα όρια μας ως θεραπευτές, και να μην προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που δίνει λάθος εντυπώσεις.

Έτσι αύξησα την επίγνωσή της πηγαίνοντας προς την άλλη κατεύθυνση. Την ρώτησα αν νόμιζε ότι όλοι οι άντρες ήταν εγωιστές, αλλά είπε όχι. Έπειτα μοιράστηκα μαζί της ότι σκεφτόμουν ότι οι άντρες είναι λίγο εγωιστές. Είπε - τότε θα το αφήσω να συμβεί. Με αυτό τον τρόπο, βημάτισε προς το να πάρει κάποια ευθύνη, χωρίς να πρέπει εγώ να την αντιμετωπίσω. Την κοίταξα, και της είπα ότι έβλεπα πόσο δυστυχισμένη ήταν. Ήταν μια στιγμή της συνάντησης. Δεν ήθελα να προσπαθήσω να την σώσω από εκείνο το μέρος ή να διορθώσω κάτι - όσο ήθελα να δω μια διαφορετική ζωή γι' αυτήν.

Κάθισα μαζί της, σε εκείνο το μέρος. Ονόμασα τι είδα - μια κατάσταση που ήταν επίσης οικεία στην εμπειρία της μητέρας της. Μια κατάσταση που συνεχιζόταν για δεκαετίες. Μια κατάσταση που φαινόταν ότι όλο και χειροτέρευε. Και μια κατάσταση όπου αυτή ήταν κολλημένη, παρόλο που είχε κάποιες γνώσεις ψυχολογίας. Δίνοντας έμφαση την καταθλιπική φύση της κατάστασης ήταν ένας τρόπος να μην το υποβαθμίσει. Δεν σχολίασα ούτε έκρινα ούτε πρότεινα, απλά αποδέχτηκα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούσα να την δω, και κάθισα δίπλα της, κοιτάζοντας την πραγμάτικοτητα πως έχουν τα πράγματα.

Το λέμε "καθόμαστε με το δημιουργικό κενό" στου Γκεσταλτ. Δεν μοιάζει δημιουργικό, αλλά καθήμενος με αυτό, χωρίς να πέφτεις μέσα, ή τρέχοντας να ξεφύγεις, κάτι άλλο μπορεί να αναδυθεί. Είπε, "λοιπόν, σταματήσαμε να μιλάμε, και είναι κάπως ανακουφιστικό". Το έπιασα και σημείωσα, ότι στην πραγματικότητα, ο γάμος είχε ήδη πεθάνει. Οπότε τώρα τι? Ρώτησα τι ποσοστό σκεφτόταν ότι υπήρχε για κάποια ελπίδα αλλαγής. Περίμενα κάτι πολύ χαμηλό. Αν έλεγε μηδέν, θα δούλευα μαζί της πως να φύγει από εκεί. Αλλά με εξέπληξε λέγοντας 15%. Αυτό έδειχνε ότι υπήρχε ευκαιρία τα πράγματα να αλλάξουν.

Την ρώτησα τι ήταν αυτό που συνεπάγεται ότι θα έκανε - αυτό ήταν η είσοδος για κάποια πιθανή κίνηση. Είπε ότι μπορεί να βρει τρόπους να είναι πιο ευτυχισμένη. Αυτό ήταν καλό - μια υποκειμενική λύση για να αρχίσουμε. Όταν ρώτησα για περισσότερα, είπε ότι μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στα παιδιά, αλλά σημείωσα ότι αυτό το έκανε ήδη για να αντιμετωπίσει τον γάμο.

Αναγνώρισε κάποιους άλλους τρόπους που μπορούσαν να την κάνουν πιο ευτυχισμένη. Αλλά ήθελα περισσότερα από αυτή - κάποιες αντικειμενικές πράξεις που μπορούσε να κάνει για να αλλάξει την σχέση.

Είπε ότι αυτός παραπονιόταν ότι ποτέ δεν του έφτιαχνε πρωινό πια. Οπότε, αυτός ξεκάθαρα ήθελε λίγη φροντίδα, και του έλειπε. Έτσι την ρώτησα τι θα ζητούσε ως αντάλλαγμα, αν του έφτιαχνε πρωινό. Είπε, χρόνο με την οικογένεια. Αυτό ακούστηκε σαν ένα καλό ξεκίνημα - όχι πολύ οικείο, αλλά ένα σημάδι διαφορετικό. Την ρώτησα να ποσοτικοποιήσει πόσο ήθελε και πόσο συχνά. Έπειτα πρότεινα να προσφερθεί να του φτιάξει πρωινό τόσες φορές. Της υπογράμμισα ότι αν ήταν να φτιάξει μια νέα σχέση μέσα από τις στάχτες, θα έπαιρνε πολλά χρόνια, και θα χρειαζόταν πολύ υποστήριξη στη διαδικασία.

Στου Γκέσταλτ, είμαστε ικανοποιημένοι με ένα μικρό κομμάτι - ολοκληρωμένο - κάθε φορά. Σε αυτή την υπόθεση, κάτι αναδύθηκε από το κενό, και ήταν όλο δικό της κατόρθωμα, παρά να έχει ως αποτέλεσμα από το κάλεσμά της να της πούμε τι να κάνει. Η οδηγία μου ήταν να κατευθύνω την προσοχή της αρχικά στο "τι είναι" και μετά να την βοηθήσω να βασιστεί στην αναδυόμενη φιγούρα αυτού που είχε την περισσότερη ενέργεια. Αναρτήθηκε από  Steve Vinay Gunther