Case #31 - Ανταλάσσοντας το σεξ για την οικειότητα

Η Λουίζ είπε πως ήθελε περισσότερο πάθος στην σχέση της. Ο σύζυγός της είχε έναν δεσμό πριν 5 χρόνια. Διήρκησε περίπου 1 χρόνο. Το ομολόγησε, έπεσε στα γόνατά του και παρακάλεσε για συγχώρεση, και το τελείωσε. Από τότε τα πράγματα αργά βελτιιώνονταν, αλλά υπήρχαν ακόμη κάποια θέματα που εκρεμούσαν για την Λουίζ.

Read More >>

Case #32 - Αυθεντικοί πόροι

Η Νταϊάν είχε δυο θέματα. Το πρώτο ήταν ότι ο πρώτος της γιος, 12 χρονών, δεν διάβαζε τόσο πολύ όσο θα ήθελε αυτή. Την ρώτησα με βάση ένα βαθμό, πόσο καλά τα πήγαινε και απάντησε 6 ή 7. Έκανε τις εργασίες του στο σπίτι? Ναι. Αλλά το γεγονός είναι για να μπει σε ένα κορυφαίο σχολείο ένα παιδί θα έπρεπε να έχει υψηλούς βαθμούς, και έτσι η πίεση συνεχιζόταν. Αρχικά, απάντησα από το δικό μου μέρος - τα πιστεύω μου για να μεγαλώνεις παιδιά, τα πιστεύω μου για την ισορροπημένη ζωή ενός παιδιού, και τις αξίες μου γύρω από το ακαδημαϊκό κατόρθωμα δεν είναι πάντα ο τελικός στόχος.

Read More >>

Case #33 - Μια ολοκληρωμένη και αυθεντική αποκάλυψη

Το θέμα του Τζέιμς ήταν ότι δούλευε σκληρότερα όλη την εβδομάδα, συχνά πετούσε για άλλες πόλεις, και μετά ερχόταν σπίτι την Παρασκευή. Έχοντας μείνει μακριά, ανυπομονούσε να επιστρέψει. Ήταν σημαντικό γι' αυτόν η γυναίκα του και το παιδί του να είναι στο σπίτι, και να μπορούσε να μπει στο αίσθημα του "σπιτιού".

Read More >>

Case #34 - Επαφή και αυθεντικότητα

Ο Νέιθαν ήταν ένας σταθερός κατασκευασμένος άνθρωπος, σκεφτικός, με ξεκάθαρη και δυνατή παρουσία. Το θέμα του ήταν η αυθεντικότητα. Δεν ένιωθε ότι ήταν πράγματι αυθεντικός με τους άλλους. Σχεδόν ποτέ δεν τσακωνόταν ή διαφωνούσε. Ήταν συνεργάσιμος στην δουλειά και στο σπίτι.

Read More >>

Case #35 - Θυμωμένη με τον πρώην

Η Μάριον έθεσε το θέμα των μοιρασμένων οικογενειακών υποχρεώσεων με τον πρώην σύζυγό της. Ήταν φανερό ότι αυτό δεν ήταν μια ουσιαστική ανησυχία. Αυτό που ήταν πιο σχετικό ήταν η δυσφορία της και η ατελείωτη δουλειά μαζί του. Πριν μπω σε λεπτομέρειες είπα - η εμπειρία μου όταν σε κοιτάζω είναι σαν τα μάτια σου να με τρυπάνε. Αυτό έχει κάποια δυνατή επίδραση πάνω μου. Αυτό που έχω κοινό με τον πρώην σύζυγό σου είναι ότι είμαι άντρας, και φαντάζομαι ότι κάποια από αυτή την ενέργεια που νιώθεις προς αυτόν μπορεί να είναι παρούσα εδώ με μένα.

Read More >>

Case #36 - Η γυναίκα που δεν αισθανόταν τίποτα

Η Μπρέντα μίλησε για το ότι δεν είχε ξεκάθαρη ταυτότητα - εύκολα έχανε την αίσθηση των ορίων, και υπερ-ταυτιζόταν με τους άλλους. Μίλησε επίσης για το ότι είναι ντροπαλή, δεν της άρεσε να φωτογραφίζεται ή να είναι στο επίκεντρο. Αυτές ήταν ενδείξεις μιας ανάγκης να προχωρήσω προσεκτικά και ευαίσθητα, και να γνωρίζω τα πιθανά θέματα ντροπής (που σχετίζονται με την έκθεση). Της κάνω γνωστό ότι ήταν καλά για μένα να μην εξετάσω παραπέρα απ' ότι ένιωθε αυτή καλά.

Read More >>

Case #37 - Το καταχρηστικό κοντάρι, και το προστατευτικό κοντάρι

Μάντεψα ότι η Σίλια ήταν στα 30 της χρόνια, αλλά πραγματικά ήταν 51, με μερικά παιδιά. Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο ήταν το πόσο δύσκολη ζωή είχε, παρόλ' αυτά φαινόταν ήρεμη - και ως εκ τούτου ή νενανική εμφάνισή της. Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχα το χώρο να τα εξευρενήσω, αλλά τα σημείωσα για οποιαδήποτε μελλοντική εργασία. Είναι πάντα σημαντικό να αναγνωρίζεις άμεσες εντυπώσεις, και ακόμη με οικείους πελάτες "να κοιτάς με νέα μάτια" ώστε να σημειώσεις διαφορές ή πράγματα σχετικά με την θεραπεία.

Read More >>

Case #38 - Η γυναίκα που απέτυχε

Η ανησυχία της Τζέμα ήταν η αποτυχία. Είχε αποτύχει στα πάντα - είχε 5 ατυχήματα δουλεύοντας για μια εταιρεία. έκανε υπολογιστικά λάθη για άλλη εταιρία, και συνεχώς, ένιωθε ως αποτυχία. Καθώς πρόβαλε αυτή την ανησυχία, ήμουν προσεκτικός. Είπε τη μια ιστορία μετά την άλλη, η μια συνδεόταν με την επόμενη. Ήταν μελό, συντριπτική, και μπορούσα να δω τον εαυτό μου να δουλεύει μαζί της για ώρες και ακόμη να μην βγαίνει πουθενά. Επίσης επεσήμανε τα προβλήματα που είχε με τους γονείς της, αφού μετακόμισε, νιώθοντας πολύ θυμωμένη απέναντί τους, καχύποπτη προς τον πατέρα της και τα κίνητρά του. Ήταν ξεκάθα ρα απελπισμένη για βοήθεια, και αυτή η πολύ απογοήτευση με αποθάρρυνε. Βρήκα τον εαυτό μου να αντιδρά, θέλοντας να οπισθοχωρήσει.

Read More >>

Case #39 - Η δυνατή ανθοπώλισσα

Όταν ζήτησα εθελοντές, η Φραν πήδηξε πάνω. Παρατήρησα σε αυτήν ότι πριν ήταν η πρώτη που έθεσε ερώτηση. Παρά να ρωτήσω τις ερωτήσεις της, άρχισα με τα σημεία σύνδεσης που ήδη είχα μαζί της - πράγματα που αναγνώρισα, και μετά η απάντησή μου σε αυτές τις απόψεις της εμπειρίας μου από αυτήν. Είπε ότι συχνά ήταν η πρώτη που το έκανε εθελοντικά, και μοιράστηκα ότι αυτό ήταν αλήθεια και για μένα επίσης. Αυτό αμέσως έχτισε έδαφος ανάμεσά μας. Την ρώτησα τι δουλειά έκανε - ανθοπώλισσα, αλλά είπε ότι ήθελε να ανοίξει το δικό της ανθοπωλείο, και ήταν αποφασισμένη να το πετύχει. Μπορούσα να δω ότι ήταν μια λαμπρή, σίγουρη, νεαρή γυναίκα, και της είπα ότι καθώς άκουσα τον τρόπο που μοιράστηκε τα σχέδιά της, την πίστεψα.

Read More >>

Case #40 - Χρειάζεται υποστήριξη, χρειάζεται ανεξαρτησία

Η Μάρθα είχε δάκρυα στα μάτια της, και δάγκωνε το χείλος της. Το παρατήρησα αυτό και είπε ότι προσπαθούσε να συγκρατήσει τα αισθήματά της. Την κάλεσα να αναπνεύσει, και να είναι παρούσα...και τότε τα δάκρυα έτρεξαν περισσότερο.

Read More >>

Case #43 - Η τοξική φωνή της μητέρας

Η Τερέζα είχε αφήσει μία σίγουρη δουλειά για να αρχίσει την δικιά της εταιρία. 'Για την πρόκληση' ήταν ο λόγος που έδωσε. Βίωνε όμως δυνατό άγχος πολύ συχνά – εκτός απο τις περιπτώσεις που ήξερε οτι κάτι θα αποτύχει. Καθώς όδευε προς την επιτυχία, ένιωθε άγχος μέχρι τη στιγμή που η επιτυχία ήταν απόλυτα διασφαλισμένη. Τα άγχος της φαινόταν και στην προσωπική της ζωή.

Read More >>

Case #44 - Το κουκούλι και η αναγέννηση

Η Νικολ ήταν ξεκάθαρα συντετριμμένη. Μιλούσε για ένα όνειρο που είχε, σχετίζοντας την εικόνα από ένα κουκούλι που φοβόταν να το σπάσει, μη γνωρίζοντας αν θα μεταμορφωνόταν ή απλά θα πέθαινε.

Read More >>

Case #45 - Πώς να αντιμετωπίσεις την μιζέρια

Η Μπέτι ήθελε να μιλήσει για τον φόβο της. Δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει για τι πρόκειται, ή με τι ήταν συνδεμένο. Αλλά πριν συνεναίσω στη συγκέντρωσή της, ήθελα να ξέρω περισσότερα γι' αυτήν. Την ρώτησα για παιδιά, γάμο, δουλειά. Είχε πρόσφατα παραιτηθεί από μια δουλειά που είχε για 20 χρόνια, και ήταν σε μεταβατική περίοδο. Η οικογενειακή της ζωή ήταν τακτοποιημένη και ασφαλής, η κόρη της όμορφη και ταλαντούχα και ο άντρας της την αγαπούσε.

Read More >>

Case #46 - Σκουλήκια

Η Φελίσιτι μίλησε για το ότι έχει εφιάλτες. Δεν εφαρμόσουμε προκαθαρισμένες εξηγήσεις στα όνειρα στον Γκέσταλτ, αλλά οι εφιάλτες συχνά έχουν να κάνουν με επιθετικότητα, βλέπουμε όλες τις πτυχές του ονείρου ότι είναι για αυτόν που ονειρεύεται, οπότε οι εφιάλτες σχετίζονται με την δική του επιθετικότητα. Το όνειρο της Φελίσιτι, που συνέβαινε σε διαφορετικές φόρμες, πήγαινε ως εξής: Ήταν στο υπόγειο, και έκτρεφε σκουλήκια. Υπάρχαν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά. Μετά, στην επόμενη σκηνή, πετούσε τα σκουλήκια - όλο της το σώμα γέμιζε από αυτά. Κατάφερνε να τα ρίξει όλα πάνω της, εκτός από ένα.

Read More >>

Case #47 - Το τέλος μιας σχέσης είναι μια νέα αρχή

Αυτό το ζευγάρι πάλευε για αρκετό καιρό. Το πρώτο πράγμα που είπε η Ρόντα στη συνεδρία ήταν - "οι γονείς μου χωρισμένοι, και εγώ υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα το έκανα ποτέ στην οικογένεια που θα δημιουργούσα". Ήταν απόλυτα δυστυχισμένη. Ο Μπράιαν έβαλε το χέρι του στον ώμο της, αλλά αυτή το απομάκρυνε. Του ζήτησα να μετακινηθεί απέναντί της ώστε να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

Read More >>

Case #48 - Η μάγισσα, τα λεφτά και η αρρώστια

Η Σονγκ-Λι είχε σοβαρά προβλήματα υγείας τον τελευταίο χρόνο. Μετά από πολλές επεμβάσεις, τίποτα φυσικό δεν την βοήθησε πολύ, και τα πράγματα πήγαιναν καλά, μετά χειρότερα. Οπότε το ψυχολογικό ήταν η επόμενη εξήγηση. Είχε κάνει διάφορες θεραπείες στο θέμα...οπότε ήμουν προσεκτικός να μην τις επαναλάβω, και την ρώτησα άμεσα σε τι είχε ήδη απαυθυνθεί. Δεν είναι καλό να έχεις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο ίδιο πρόβλημα, και αυτό απαιτεί μερική προσεκτική επαγγελματική κρίση.

Read More >>

Case #49 - Η σκληρή κούκλα, και τα μαλακά χέρια

Η Άναμπελ ήταν συντετριμμένη, πολύ λυπημένη. Έφερε μια μικρή κούκλα μαζί της, με σκληρά μικρά ξύλινα χέρια. "Αυτή είμαι εγώ", είπε. "Τα χέρια μου είναι σκληρά, σαν ζόμπι. Η καρδιά μου είναι λυπημένη." Αποκάλυψε ότι οι γονείς της πάλευαν σκληρά όταν μεγάλωνε, και αυτό δημιούργησε πολύ φόβο και παγωμάρα σε αυτή. Στην ενήλικη ζωή της ένιωθε πολύ σκληρή, και ήθελε να βρει περισσότερη απαλότητα. Αλλά η κούκλα έδειχνε πόσο σκληρή ένιωθε. Την άκουσα βαθιά, και ένιωσα την καρδιά μου ορθάνοιχτη - ήταν πράγματι πολύ λυπημένη.

Read More >>

Case #50 - Μιλώντας στα μαξιλάρια: για υποστήριξη

Ο Μαρκ έθεσε ένα σωρό ζητήματα, αλλά κανένα δεν έμοιαζε να έχει πολύ έλξη. Η εργασιακή του κατάσταση ήταν σε αλλαγή - πριν δούλευε με τον πατέρα του, αλλά έφυγε από εκεί. Είχε πολλές εργασιακές δραστηριότητες, αλλά καμία που να του δίνει αρκετά λεφτά. Ήταν παμτρεμένος για 3 χρόνια, και ήταν έτοιμος για ένα μωρό. Έκανα διάφορα σχόλια και παρατηρήσεις - ο ήχος της φωνής του για παράδειγμα.

Read More >>

Case #51 - Αντιμετωπίζοντας ένα φάντασμα

Η Λιν μίλησε για το ότι ήταν φοβιτσιάρα. Φοβόταν τις κατσαρίδες, τρόμαζε εύκολα, και το βράδι μερικές φορές το έβρισκε δύσκολο να κοιμηθεί, φοβούμενη κλέφτες να μπαίνουν από τα παράθυρα, ή φαντάσματα. Επίσης φοβόταν τέρατα όταν ανοιγόταν μέσα σε μια βάρκα. Πέρα απ' όλα τ' άλλα, αυτό ακουγόταν κάπως σαν παιδική κατάσταση, οπότε ρώτησα τι είχε συμβεί που την έκανε φοβιτσιάρα όταν ήταν παιδί.

Read More >>

Case #52 - Τα κορίτσια των πάρτι

Ο Μάρτιν είχε έναν αριθμό από σημαντικές σχέσεις στην ζωή του. Στα 50 του ήταν τώρα σε μια πολύ καρδιακή σχέση, αλλά χωρίς παιδιά. Πάντα τον έλκυαν τα "κορίτσια των πάρτι". Στο τέλος, παρόλο που δούλευε σκληρά στις σχέσεις του, έβρισκε ότι δεν μπορούσε να τις κάνει να διαρκέσουν, μέχρι την τωρινή. Ήταν ευτυχισμένος τώρα...παρόλο που η τωρινή του σύντροφος της άρεσε να πίνει και να περνάει καλά. Ενώ το διασκέδαζε αυτό, ένιωθε ότι ήταν πολύ αυτό, και συχνά ήθελε να φύγει πριν το κάνει αυτή.

Read More >>

Case #53 - Το να πίνεις πάρα πολύ ή το να δίνεις πάρα πολύ?

Ο Τομ έπινε πάρα πολύ, πολύ συχνά. Το έκανε αυτό για πολλά χρόνια. Μερικές φορές το παρατούσε, μερικές φορές άρχιζε πάλι. Η Άμπι δεν ήταν ευτυχισμένη, και είχε γίνει αυξητικά ομιλητική για πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν. Το πρόβλημα είναι, αυτοί άλλαζαν - αυτός σταματούσε να πίνει, θα ήταν καλύτερα για λίγο καιρό, μετά κάπως, το όλο πράγμα ξεκινούσε από την αρχή. Η Άμπι ήθελε μια καλή σχέση. Ήθελε επαφή, επικοινωνία, ειλικρίνεια. Ήταν μαζί για πολύ καιρό, και δεν ήθελε να χαλάσει την σχέση τους. Το να παραπονιέται δεν δούλευε, αλλά ούτε πήγαινε μαζί με το σχέδιο. Η Άμπι ήταν ενοχλημένη. Ο Τομ δεν φαινόταν ικανός να διατηρήσει τις αλλαγές που πραγματικά αυτή ήθελε.

Read More >>

Case #54 - Φέρνοντας τον δίαβολο και τον Θεό μαζί

Η Αντζέλικα ήταν γιατρός, μέσω του οποίου είχε πρόσφατα αλλάξει επαγγέλματα. Είχε ένα παιδί, και ήθελε άλλο ένα, αλλά φοβόταν να αποκτήσει. Έλεγε, όπως αποκτούσαμε επαφή, ότι ανησυχούσε πως φαινόταν στα μάτια μου. Της είπα τι παρατηρούσα, για να δημιουργήσω κάποιο σχεσιακό έδαφος...συμπεριλαμβανομένου ενός όμορφου βραχιολιού που φορούσε, από τον άντρα της.

Read More >>

Case #55 - Το δημιουργικό κενό

Η Μπετίνα μίλησε για το ότι φοβόταν μήπως πεθάνει ο σύζυγός της - υπήρχε μια ιστορία θανάτων στην οικογένειά του, μια μοιρολάτρης της είπε ότι θα μπορούσε να πεθάνει, και ξενυχτούσε αργά κάθε βράδι.

Read More >>

Case #56 - Το μικρό κορίτσι χρειάζεται προσοχή

Η Γουέντι έλεγε ότι ήθελε ένα ταίρι. Ήταν χωρισμένη, και είχε μια επιχείρηση. Έλεγε πως ήταν ανυπόμονη με τους εργαζόμενούς της, και πως ήταν πολύ μεθοδική, και ποτέ δεν έδειχνε ότι ήταν ευάλωτη. Το αντιστάθμιζε αυτό με την υπομονή που αναγνώριζε σε μένα.

Read More >>