Case #1. Ο Trevor και η αμφιβολία.

Ο Trevor ήταν σε μία σχέση με μια γυναίκα και μάλιστα της είχε προτείνει γάμο. Αλλά ακόμη δεν ήταν απόλυτα βέβαιο ότι ήταν η «σωστή». Ένιωυε πιο άνετα με την απόφαση του καθώς περάσαμε στην θεραπεία, αλλά διατηρούσε κάποιες αμφιβολίες. Ένιωθε ότι οι αξίες τους είχαν εναρμονιστεί, ότι αγαπούσε ο ένας τον άλλο και ότι θα μπορούσαν να έχουν μια καλή ζωή μαζί. Αλλά η αμφιβολία του τον υπονόμευε – Υπήρχε κάποιος εκεί έξω που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πιο ταιριαστός;

Read More >>

Case #2 - Ποια είναι τα όρια σου;

Ένας νέος άνδρας αντιμετώπιζε προβλήματα με την κοπέλα του. Ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει την σχέση τους, αλλά εκείνη ήθελε απόσταση και παρόλο που εκείνη έλεγε ότι τον αγαπούσε, φαινόταν ότι έχανε το ενδιαφέρον της και ήθελε λιγότερο εμπλεκόμενη σύνδεση μαζί του.

Read More >>

Case #3 - Τζοάν, η στεναχωρημένη πελάτης

Η Τζοάν ήταν μία πελάτης στα 50 της. Είχε αρκετά χρήματα και δύο ενήλικες κόρες, από διαφορετικούς άντρες. Ήταν χωρισμένη και ταξίδευε πάρα πολύ. Η Τζοάν δεν ήταν ευτυχισμένη. Ένιωθε μία έλλειψη αυτοπεποίθησης στα επαγγελματικά της, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πολλά χρόνια των σπουδών της. Ένιωθε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν την καταλάβαιναν και ότι οι φίλοι της δεν την υποστήριζαν. Ένιωθε ότι πάντα έδινε στους άλλους, αλλά οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για εκείνη. Ήταν μνησίκακη και μαγκωμένη.

Read More >>

Case #4 - Σέξι και άγαμη

Η Τρέισι ήταν παντρεμένη για 12 χρόνια και είχε ένα παιδί. Δεν ήταν δυστυχισμένη στον γάμο της. Τα πήγαινε πάρα πολύ καλά με τον σύντροφό της. Όμως σπανίως έκαναν σεξ.

Read More >>

Case #5 - Το θυμωμένο εξάνθημα

Η Λιάν ήρθε σε μένα γιατί είχε ένα δερματικό έκζεμα στο πρόσωπό της που δεν μπορούσε να ξεφορτωθεί. Την ρώτησα για κάποιες γενικές πληροφορίες- την ζωή της, τα επίπεδα στρες της, την υγιεινή διατροφή της, την άσκηση και την οικογένεια. Ήταν νέα –γύρω στα 20 και ήδη έκανε διαλογισμό. Είχε δοκιμάσει διάφορες ιατρικές θεραπείες, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να το εξαφανίσει. Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος και είπε ότι οι άνθρωποι συχνά δεν παρατηρούσαν την ίδια αλλά το εξάνθημά της.

Read More >>

Case #6 - Πειθαρχεία και Ελευθερία

Ο Τρέβορ ήταν 33. Μεγάλωσε στην Ινδία με την μητέρα του ˙ ο πατέρας του δεν υπήρχε καθόλου στην ζωή του. Τον έστελναν σε ένα εναλλακτικό σχολείο, όπου υπήρχε πολύ ελευθερία για τους μαθητές, αλλά λίγη καθοδήγηση. Ήρθε στην Αυστραλία όταν ήταν γύρω στα είκοσι, και ξεφάντωνε έντονα, και δούλευε ακόμα πιο έντονα. Κατά τα παιδικά του χρόνια, η μητέρα του πάντα δούλευε. Την έβλεπε σπάνια παρότι ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Read More >>

Case #7 - Ο δότης και τα μάρμαρα

Changchang ήταν '50 της. Ήταν ένα πολύ ευγενικό άτομο.Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ φροντίδα για όλους γύρω της. Αλλά αποκάλυψε ότι ήταν δυστυχισμένος στο γάμο της. Εκείνη δεν έπεσε πληρούνται, ένιωθε μοναξιά. Αποδείχθηκε ότι, αν είχε φίλους, τα μέρη των κοινωνικών επαφών, και θεωρήθηκε καλά, ακόμη ένιωθε δυστυχισμένος και μόνος.

Read More >>

Case #8 - Δυσπιστία προς τους άντρες

Η Γκαμπριέλλα είχε έναν γιο 4 χρόνων και ήταν 5 μηνών έγκυος από άλλον σύντροφο, τον Χοσέ, στον οποίο της άρεσε να αναφέρεται ως το αγόρι της. Ήταν μαζί 2 χρόνια. Ένιωθε σε σύγκρουση για την σχέση της με τους άντρες. Ο Χοσέ ήταν υποστηρικτικός και επιθυμούσε να κάνουν ένα παιδί. Είχε άλλο ένα παιδί με άλλη γυναίκα το οποίο δεν έμενε μαζί του, και ήταν 9 χρονών.

Read More >>

Case #9 - Η λύση είναι να μην δίνεις λύση

Η Τζέιν έχει έναν έφηβο γιο. Έχει πρόβλημα στο να τον παρακινεί, και έρχεται σε σύγκρουση με το να τον πιέζει να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο ή να του δίνει χώρο να βρει μόνος του το επίπεδό του. Αυτός σπαταλά πολύ χρόνο στο ίντερνετ. Μου ζητάει συμβουλή, λύσεις και καθοδήγηση. Φυσικά, είναι ένα μέρος μου που θα ήταν χαρούμενο να της δώσει οικογενειακή συμβουλή – εξάλλου μεγάλωσα 5 παιδιά. Υπάρχουν πολλές γνώμες που έχω για το τι μπορεί να είναι βοηθητικό.

Read More >>

Case #10 - Φόβος, επιθετικότητα και ευχαρίστηση

Η Μπρίτζετ ήταν πολύ ευαίσθητο άτομο. Παλιότερα είχε πολύ άσχημες αλλεργίες και ήταν φυσικά ευαίσθητη προς το περιβάλλον όπως και εύκολα φοβισμένη. Έλεγε πόσο δύσκολο ήταν γι' αυτήν αν κάποιος ήταν θυμωμένος μαζί της. Ένιωθε πολύ ευάλωτη ακόμη και αν υπήρχαν μόνο διαφωνίες με τον σύντροφό της. Έλεγε "το σώμα μου δεν είναι το σώμα μου, είμαι μουδιασμένη, χωρίς λογική ορίου".

Read More >>

Case #11 - Πατέρας, μητέρα, φιλενάδα

Ο Τζον είχε δυσκολίες στο να νιώσει πλήρως δεσμευμένος προς την φιλενάδα του. Δεν ήταν σίγουρος για την σχέση τους. Είχε ένα όνειρο. Αυτός και η φιλενάδα του έκαναν έρωτα. Ο πατέρας του και η μητέρα του ήταν από πίσω τους. Ο πατέρας του ήταν νέος άντρας, έμπιστος, δυνατός. Ήταν αβέβαιος, δεν ήθελε να την αφήσει έγκυο. Ο πατέρας του ήρθε μπροστά και ένιωσε ανακούφιση.

Read More >>

Case #12 - Όνειρο: δίδυμα, νερό, μητέρα

Όνειρα, ονειροπολήσεις και ιστορίες είναι όλα ίδια: μας παρέχουν πρόσβαση σε ολόκληρο τον άνθρωπο. Τζες είχε συνθέσει μια ιστορία για δυο δίδυμα αγόρια. Έπαιζαν και τα δυο στην πλευρά ενός φράγματος. Ο κύριος χαρακτήρας, ας τον πούμε Τόνι, φοβόταν το νερό. Ο άλλος δίδυμος, Τζακ, δεν το φοβόταν. Ο Τζακ ήταν μέσα στο νερό, έπαιζε και πείραζε τον Τόνο λέγοντας του να μπει στο νερό. Ο Τόνι οπισθοχωρούσε.

Read More >>

Case #13 - Όνειρο αίματος

Η Λιζ είχε ένα όνειρο που ξανασυνέβη. Της ζήτησα να πει, με το στυλ του Γκέσταλτ, σε ενεστώτα χρόνο - με αυτό τον τρόπο φέρνουμε τους πελάτες στο εδώ και τώρα με ένα όνειρο. Εδώ είναι πως το συσχέτισε:

Read More >>

Case #14 - Ύπνος: να κρατιέσαι και να αφήνεσαι

Η Τζούλι σημειώνει ότι το να κάθεται στην ομάδα την κάνει να αισθάνεται ήρεμη και νυσταγμένη. Λέει ότι είχε αυπνία για 20 χρόνια. Την ρώτησα τι συνέβη εκείνη την στιγμή και απαντάει ότι υπήρχαν πολλά πράγματα, ήταν πολύ απασχολημένη και δεν είχε πολύ χρόνο για ύπνο. Από το να εξευρενήσει τα συμφραζόμενα, αποφάσισα να επικεντρώσω στην άμεση εμπειρία της και να δημιουργήσω ένα πείραμα του Γκέσταλτ. Εξήγησα ότι ο ύπνος σημαίνει να αφήνεσαι, και αυτό ήταν που μπορούσε να κάνει στην ομάδα ώστε να μπορέσει να νυστάξει. Έτσι αν δεν μπορεί να κοιμηθεί σαν μια κανονική δυσκολία, είναι φανερά εξασκημένη στο να κρατιέται.

Read More >>

Case #15 - Η περίπτωση του Γουάνγκ, αδύναμη αντίληψη και η ριπή

Ο Γουάνγκ ήταν ένας έξυπνος νεαρός άντρας. Ήθελα να επιδείξω την φαινομενική προσέγγιση. Έτσι ξεκίνησα παρατηρώντας το μπλουζάκι τρου - ένα βαρετό καφέ. Είπε ότι το διάλεξε γιατί έχει αχρωματοψία και του φαίνεται για πράσινο. Πραγματικά χρησιμοποίησε την λέξη αδύναμος σε σχέση με την αντίληψη του χρώματος.

Read More >>

Case #16 - Γελαστά μάτια, φοβισμένα μάτια

Η Ίνγκιντ με κοίταξε και είπε - έχεις γελαστά μάτια. Της είπα, καλύτερα από το να έχω φοβισμένα. Ήθελα να βγάλω έξω την πόλωση - είναι ωραίο που αισθάνεται ασφαλής μαζί μου, αλλά αυτό γίνεται μόνο επειδή δεν έχει δει την φοβισμένη μου πλευρά. Και τι με την δικιά της φιβισμένη πλευρά. Το ενδιαφέρον μου είναι να προχωράει μπροστά μια ολοκληρωμένη σχέση, παρά να παραμένει με την υπόθεση της ασφάλειας. Έτσι την ρώτησα πότε είχε φοβισμένα μάτια, και της μίλησα για δικές μου φορές, όταν θυμώνω, όταν πληγώνομαι.

Read More >>

Case #17 - Τέμνοντας την μπαγιάτικη ιστορία

Ο Τζέικ είχε ψυχικά προβλήματα. Είχε υποφέρει πολύ στη ζωή του. ήταν μέσα και έξω από κλινικές, ήταν μέσα στην κλίμακα της φαρμακευτικής και έκανε θεραπεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό που του έμοιαζε σαν ένα απίθανο φορτίο. Η αυτοεκτίμησή του ήταν χαμηλή και δεν είχε πολύ εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, ήταν πολύ ντροπαλός.

Read More >>

Case #18 - Οι μικρές διακοπές

Η Τρούντι ζούσε με τη θεία και τονο θείο της. Ο θείος θεωρούσε το ενδιαφέρον της στην ψυχολογία να είναι επιπόλαιο, την πίεζε για να πάρει μια δουλειά, επέκρινε τα χρήματα που δαπανώνται για εργαστήρια όπως αυτό, και της είπε ότι έπρεπε να παντρευτεί σύντομα, είναι 26. Όταν ρωτήθηκε για το τι ένιωσε στο σώμα της, ανέφερε πόνο στους ώμους της. Σωματικά, αυτό είναι γενικά συνδεδεμένο με ένα από τα πιο αναπτυγμένα αίσθημα ευθύνης.

Read More >>

Case #19 - Θέλξη και όρια

Η Ντι ήταν μια νεαρή γυναίκα που μίλησε για το φόβο της. Είπα, τι φοβάσαι; Είπε, τους άνδρες. Της ζήτησα να διευκρινίσει. Εξήγησε ότι ήθελε την προσοχή των αντρών, αλλά και ότι την φοβόταν. Επισήμανα ότι, ως θεραπευτής και δάσκαλος, ήμουν επίσης άντρας. Είπε, ναι, αλλά δεν σας σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο. Στόχος μου ήταν να φέρει το θέμα στο εδώ και τώρα, και στη σχέση. Ήθελα να χρησιμοποιήσω τον εαυτό μου ως ένα μέσο για τη διαδικασία που θα φέρει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και ανάπτυξη της εμπειρίας της σχέσης.

Read More >>

Case #20 - Το παγωμένο καπάκι

Η Τζέιν προκλήθηκε από το μοίρασμα στην ομάδα. Ήρθε και έτρεμε. Δεν ήθελε να μιλήσει σχετικά με το περιεχόμενο, το οποίο ήταν μια χαρά. Εμείς απλά εργαστήκαμε με την ενέργεια. Της ζήτησα να περιγράψει την εμπειρία της. Μίλησε για το ότι ήταν παγωμένη. Τη ρώτησα για μια μεταφορά για να περιγράψει αυτό που ένιωθε. Είπε, ένα παγωμένο καπάκι. Της ζήτησα να μου δείξει πού στο σώμα αυτό ήταν - κάτω μέρος του στομάχου.

Read More >>

Case #21 - Άγρια γυναίκα

Η Σίνθια είχε πρόσφατα χωρίσει από τον 3ο σύζυγό της. Ήταν μαζί για 20 χρόνια. Ήθελε να δουλέψει με ένα όνειρο. Την οδήγησα να το πει στο παρόν, σα να συνέβαινε τώρα, λέξη προς λέξη. Είπε: Με έχει πάρει ο ύπνος στον καναπέ. Έρχεται και με αγκαλιάζει και με φιλάει. Μου λέει ότι μόλις είχε αγοράσει ένα νέο σπίτι, το πήρε φτηνά, με μεγάλο υπόστεγο. Έχει καινούρια κρεβατοκάμαρα και μπάνιο.

Read More >>

Case #22 - Ένας λύκος στην πόρτα

Ο Ματ ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του μαθαίνοντας για τον εαυτό του, κάνοντας μαθήματα, διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας, και την οικοδομώντας την θετική δυναμική του. Πρόσφατα χώρισε, η ζωή του είχε πάρει μια νέα τροπή, με μια νέα σχέση. Η προηγούμενη σύζυγός του ήταν πολύ κριτική, ιδιαίτερα των οικονομικών του και της εργασιακής ζωής του. Αν και ήταν επιτυχής, και είχε μια πολύ κοινωνική συνείδηση ​​των επιχειρήσεων, δεν ήταν πλούσιος. Του είχε πάντα επιτεθεί για την έλλειψη του τι αυτή θεωρούσε οικονομική επιτυχία.

Read More >>

Case #23 - Ο αλκοολικός πατέρας

Η Μαρί είχε "θέματα με τον πατέρα της". Αρχικά ξόδεψα κάποιο χρόνο για να δημιουργήσω μια σύνδεση μαζί της. Της λέω ποια είναι η εμπειρία μπο από αυτή ήδη - ενθουσιασμένη, ανοιχτή, και ως προς την απάντησή μου σε αυτή, που είναι η ζεστασιά. Την ρωτάω ποια είναι η εμπειρία της για μένα. Νιώθει ήρεμη, σκέφτεται ότι είμαι φιλικός. Εξετάζω ως προς τις διαφορές και ομοιότητες, του πατέρα της και μένα.

Read More >>

Case #24 - Το εγκαταλειμμένο παιδί

Ξόδεψα μερικό χρόνο για να συνδεθώ με την Τζέιν στην αρχή της συνεδρίας. Παρατήρησα το κίτρινο/χρυσό φανελάκι που φορούσε. Είπε ότι της α΄ρεσουν τα χρώματα της φωτιας, έφερναν ζέστη και βοηθούσαν στην αντιμετώπιση όταν ένιωθε λυπημένη. Η Τζέιν εξήγησε πως της άρεσε να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που ήταν ενθουσιώδεις και ευφυείς, αν δεν ήταν, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον γι' αυτούς.

Read More >>

Case #25 - 10,000 βέλη

Η Μαρί ήταν χωρισμένη δυο φορές, και τώρα ζούσε πάλι με τον προηγούμενο σύζυγό της, πατέρα του γιου της. Ρώτησα για το ταξίδι. Και οι δυο έχουν μια επιχείρηση μαζί, αλλά διαφωνούν για την προσέγγιση. Με τον χρόνο είχε αρχίσει να γίνεται βίαιος προς αυτή. Αυτό συνεχίστηκε για μια περίοδο χρόνων. Μετά αυτός απαίτησε διαζύγιο από αυτή, και στη συνέχεια έψαξε για μια σχέση με μία από τις υπαλλήλους που δούλευαν στην επιχείρηση.

Read More >>

Case #26 - Δίνοντας και παίρνοντας

Η Τρέισι αγαπούσε να ταξιδεύει μόνη της. Της άρεσε να είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα. Πήγαινε σπίτι κάθε λίγες εβδομάδες για μερικές μέρες, και αυτό της ταίριαζε. Είχε το δικό της διαμέρισμα στην πόλη. Έλεγε ότι ταίριαζε στο σύζυγό της, γιατί είχε υψηλέ προδιαγραφές, και αναπόφεκτα θα υπήρχαν διαφωνίες. Ένιωθε ότι η ζωή ήταν δική της, και τώρα που ο γιος τους είχε μεγαλώσει πλήρως, δεν έπρεπε να δίνει προσοχή στις οικογενειακές ευθύνες. Της άρεσε ο τρόπος ζωής της και η δουλειά της.

Read More >>

Case #27 - Ηθική ευθύτητα

Ο Τζον λειτουργούσε μια μικρή επιχείρηση. Η ανησυχία του ήταν ότι ήταν ένας πολύ φυσιολογικά ακέραιος άνθρωπος ηθικά. Σε μια αγορά όπου "τα πάντα πάνε", είχε αυστηρές αρχές, και είχε κολλήσει σε αυτές. Ήταν ό ίδιος με την οικογένειά του - αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις του σοβαρά, σεβόμενος τους γονείς του, και ακολουθώντας τις παραδόσεις.

Read More >>

Case #28 - Το ομιλητικό παντελόνι

Η Νάνσι κάλυψε το φάσμα των θεμάτων. Ένιωθε ότι υπήρχε ένα κενό μεταξύ του να είναι αυθεντική και της συμπεριφοράς της. Είχε ένα παιδί από έναν πρώτο γάμο, υπήρχε πολύ λίγη πραγματική ουσία στην σχέση, σπάνια ζούσαν μαζί.

Read More >>

Case #29 - Μεγαλώνοντας το μικρό θυμωμένο κορίτσι

Η Ξάθι έφερε το θέμα της "δυσαρέσκειας προς τον πατέρα". Την ρώτησα τι την δυσαρεστούσε, απάντησε, ότι είχε χωρίσει με την μητέρα της όταν ήταν στα 4. Εξερεύνησα την φύση του πεδίου της. Αυτό ήταν πριν 20 χρόνια, και είχε δει τον πατέρα της 10 φορές από τότε. Ήξερε πολύ λίγα γι' αυτόν. Πίστευε ότι η μητέρα της ήταν το θύμα - ο πατέρας της είχε σχέση, και μετά ξαναπαντρεύτηκε.

Read More >>

Case #30 - Ένας καλός λόγος να μην αισθάνεσαι σεξουαλική

Η Μπρίτζιτ ανέφερε ότι είχε ένα παγωμένο αίσθημα στο κάτω μέρος της πλάτης της και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ήταν χωρισμένη 5 χρόνια και δεν μπόρεσε να βρει μια άλλη σχέση. Είπε ότι είχε πληγωθεί από τον σύζυγό της. Δεν ανταποκρινόταν και πολύ σεξουαλικά σε αυτόν, ακόμη και αν αυτός προσπαθούσε σκληρά με πολλούς τρόπους, και η σχέση είχε πολλές καλές απόψεις.

Read More >>