Case #10 - Takut, pencerobohan dan keseronokan


Bridget ialah seseorang sangat sensitif. Dia telah dahulunya mempunyai alahan-alahan teruk , dan ialah kedua-dua secara fizikal sensitif kepada persekitaran, serta dengan mudah menggertak. Dia bercakap betapa susah ia untuk dia jika seseorang marah padanya. Dia merasakan sangat lemah, sekalipun sana baru sahaja percanggahan dengan rakan kongsi dia. Katanya 'badan saya bukan badan saya, saya kebas , tiada rasa sempadan'.

Jadi ia keras untuk dia menjadi dalam badan dia , dan terutamanya apabila seseorang sekitar dia tersinggung. Saya ditanya mengenai kesalahan-kesalahannya sendiri. Dia memperkatakan mengenai masa dia mungkin adalah degil, atau tidak sensitif kepada orang lain Saya memperkatakan mengenai kedegilan dan tidak peka saya sendiri.Katanya dia boleh membuat mata dia amat tajam, dengan senyap menolak yang lain pergi.

Saya tanya dia membayangkan mata dia, menolak seperti itu. Katanya 'mereka sangat ghairah; Saya boleh membunuh seseorang dengan mereka'. Saya menggalakkan dia tinggal dengan mata panas merah , dan membakar ke dalam orang. Dia bercakap satu imej tampar seseorang di muka. Dia telah mengambil kesempatan melalui seks apabila dia seorang wanita muda , dan dia mempunyai banyak kemarahan ke arah lelaki. Jadi saya tanya dia membayangkan tampar lelaki itu yang melakukan yang kepada dia. Dia merasakan kuasa dia , dan saya tanya dia perhatikan selebihnya badan dia. Dia merasakan berkuasa, dalam otot-otot dia, kulit dan kaki.

Dahulunya berada dalam badan dia telah merasakan 'seperti penganiayaan'. Tetapi sekarang ia berasa bagus kepada dia. Kami memperkatakan mengenai keseksualan dia. Selama bertahun-tahun dia melalui seks penakut, takut , dan boleh dengan mudah membekukan dengan rakan kongsi dia. Saya tanya dia membayangkan menjadi agresif tentang seks dengan rakan kongsi dia. Imej merayu kepadanya satu tawaran hebat. Kami meneroka kawasan lain hidup dia di mana dia boleh jadi agresif - membaling sebiji bola besbol dengan anak lelaki dia. Dia merasakan indah.

Di sesi ini kami mula dengan kelemahan dia , dan menjadi 'ditakuti daripada badan dia'. Kedudukan tidak berdaya ini amat biasa kepada dia , dan telah menjadi satu ciri kehidupan dewasa dia mengalami. Ia campur tangan dengan kemesraan dia dengan suami dia , dan keupayaan dia menjadi di komunikasi-komunikasi teguh. Kedudukan ini 'kuat buat oleh', berada di bertentangan kekutuban bagi seseorang yang kesan ke atas yang lain. Walaupun ia senyap , bagaimanapun, dengan mengenal pasti pengalaman dia sebagai 'penyorong', kami boleh mengakses kemarahannya sendiri. Penanda somatik ini mata dia, ialah kunci mendalami pengalaman kemarahan dianya. Visualising menjadi agresif membawa ini keluar.

Ini dalam tiada cara menggalakkan 'tunjuk laku' daripada pencerobohan terhadap orang lain. Agaknya tentang pelangkahan ke dalam bertentangan kekutuban jadi ia boleh disepadukan menjadi manusia menyeluruh. Anjakan dramatik. Tidak lagi adakah dia rasa sensitif, tidak berdaya, takut, atau memisahkan. Dia bukan sahaja 'berpusing meja' di penceroboh dia, tetapi dia boleh rasa dirinya bergerak ke arah aktif melalui seks dengan rakan kongsi dia, sesuatu yang tidak berlaku buat sekian lama. Penemuan kemungkinan pencerobohan menjadi olahan, sama ada dalam seks, atau dengan anak lelaki dia, baru kepada dia , dan memberinya satu perspektif yang lain. dalam hubungan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther