Case #14 - Tidur:Bertahan dan melepaskan


Julee menegur bahawa, duduk dalam kumpulan itu dia berasa sangat santai , dan mengantuk. Kata dia mempunyai insomnia selama 20 tahun. Saya tanya apa yang telah terjadi pada waktu itu , dan dia memberi jawapan ketika di sana kebanyakannya, dia sangat sibuk , dan dia tidak mempunyai banyak masa untuk tidur. Daripada meneroka konteks, saya memutuskan untuk memfokus pengalaman serta merta dia , dan mewujudkan eksperimen Gestalt.

Saya menjelaskan bahawa tidur tentang membiarkan pergi , dan itu adalah apa dia dapat lakukan dalam kumpulan, supaya menjadi mengantuk. Jadi jika dia tidak boleh tidur sebagai satu kesulitan tetap, dia jelas amat terlatih di tunggu sebentar.

Jadi saya menjemput dia meneroka membiarkan pergi dan tunggu sebentar dengan saya, dengan menyambar satu pegangan pergelangan tangan saya. Saya kemudiannya meminta dia menunjukkan saya jenis membiarkan pergi dia mengalami dalam kelas itu , dan kemudian jenis tunggu sebentar dia biasanya melakukan sebelum dia pergi tidur.

Saya mendapati bahawa dia tunggu sebentar tidak begitu kuat - terutamanya sedikit sahaja dengan dua jari tengah. Jadi saya menarik perhatian dia bagi yang , dan tanya dia mencuba dengan membiarkan pergi. Ia tidak keras untuk dia.

Ini ialah satu eksperimen yang kecil, tetapi ia memberinya pengalaman langsung apa dia melakukan , dan satu jalan untuk melakukan sesuatu yang berbeza. Saya mencadangkan, apabila pergi ke tidur dia sedar akan cara dia tunggu sebentar , dan kemudian ingat bagaimana dia melepaskan kuasa pergelangan tangan saya , dan bagaimana dia biar masuk kumpulan.

Eksperimen Gestalt tentang membawa isu ke dalam hadiah , dan menjelajah mereka di satu aktif, wujud dan cara kreatif. Di mana mungkin ini dibawa ke dalam hubungan antara pelanggan dan ahli terapi. Ia juga membantu ahli terapi faham secara terus apa sedang jadi, agak bahawa ia hanya digambarkan. Eksperimen memberikan satu pengalaman baru dan memasukkan benda-benda kesedaran yang telah hadir, tetapi bukan mendapati, atau perincian tak berjumpa. Di Gestalt kami faham bahawa apabila anda bawa perkara-perkara ke dalam penuh kesedaran, mereka tidak lagi kekal tersangkut, belum siap atau berpecah.integrasi berlaku secara semula jadi. Ini ialah suatu konsep Tao. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther