Case #15 - Kes Wang, tanggapan lemah , dan kenyitan


Wang ialah lelaki anak pandai. Saya mahu mendemonstrasikan pendekatan fenomenologis. Jadi saya dimulakan dengan menyedari Kemeja T dia - satu warna perang yang sangat membosankan. Dia berkata dia memilihnya kerana dia sebahagiannya buta warna , dan ia kelihatan hijau kepadanya. Dia sebenarnya menggunakan perkataan 'lemah' berkaitan dengan tanggapan warnanya.

Dia ketika itu terus mengatakan tanggapan dia yang deria dan antara perseorangan umumnya lemah. Ini membawa ke masalah dengan teman wanita dia. Saya membawa diri saya, dan bercakap tentang keupayaan-keupayaan perseptif lemah saya sendiri. Pendedahan peribadi ini di pihak saya memberikan tanah untuknya membuka selanjutnya. Dia mahu untuk mengetahui bagaimana untuk mengubah atau menetapkan ini.

Saya menerangkan dari sudut pandangan Gestalt kami tidak meminati menetapkan, tetapi dalam menjadi lebih lengkap dengan apakah, faham kekuatan dan had setiap gaya orang. Dan kemudian, mungkin, memperluaskan pelbagai kemungkinan. Jadi saya meminta satu contoh di mana khusus gaya dia berkesan untuknya. Dia akan berkata sesuatu mengenainya, maka mengatakan 'tetapi'. Jadi saya berhenti dia di titik dia diri penghargaan , dan kemudian berkongsi contoh-contoh saya sendiri menilai di mana itu kerja untuk saya. Jalan Gestalt selalunya mengetuai dengan diri ahli terapi, menyediakan satu contoh.

Kemudian saya ditanya mengenai had. Dia memberi saya satu jawapan umum, jadi saya meminta satu contoh khusus. Di Gestalt kami sentiasa mahu tanah isu dalam tempoh tertentu, mampu kerja dengan mereka. Dia memberi contoh di mana teman wanita dia mahu penghargaan dan kata-kata pujian , dan dia rasa dia telah pun memberi yang, begitu juga tahan. Dia mendapati ia sukar untuk sangat mendapat apa dia rasa. Saya kemudiannya memperkenalkan pemerhatian saya dia berkelip-kelip. Ia sedikit luar biasa - sering kerap , dan kadang-kadang agak ketara.

Dia mempunyai sedikit pengetahuan yang dia melakukan bahawa, tetapi jemputan saya untuknya mesti menyedari pengalaman dia apabila berkelip-kelip baru dibawa satu kosong. Jadi saya menjemput dia melihat sesetengah orang dalam kumpulan itu , dan perhatikan apa yang telah terjadi dengan dia berkelip-kelip. Itu terlalu keras - dia alih dengan cepat , dan tidak betul-betul memberi perhatian.

Jadi saya tanya dia melihat saya , dan perhatikan. Dia mula membuat penilaian diri serta-merta, tetapi saya tanya dia lihat sahaja dirinya , dan pengalaman dia, seperti sebuah kamera. Ini keras untuknya , dan dia tidak mempunyai banyak kesedaran. Tetapi pada satu titik dia melakukan satu besar lambat kenyitan , dan saya tanya dia apa yang telah terjadi pada ketika itu. Dia berkata dia mengelak sentuhan. Di Gestalt kami memerhatikan fenomena , dan terutamanya persimpangan , di mana perkara berubah-ubah , dan menyiasat pengalaman pada ketika itu.

Kami membincangkan pengelakan , dan saya memberi satu contoh saya sendiri, semasa satu lawatan dengan ayah saya. Sekali lagi, pendedahan diri saya sendiri membawa tanah untuk seterusnya berhubung. Dia bereaksi dengan emosi - dia juga mempunyai kesukaran dalam berkomunikasi dengan bapa dia. Kami tidak mempunyai masa untuk memasuki bahawa, tetapi ia ditahan untuk urusan selanjutnya. Ini wujud banyak bagi liputan telah , jadi kami menamatkan sesi itu.

Dia ditinggal dengan satu tempat spesifik sangat berlatih kesedaran dia, apabila dia hanya pada awal berbuat demikian. Dia pintar , dan sentiasa pergi fikir, jadi yang berkelip-kelip memberinya penanda somatik yang boleh membantu dia berhubung dengan perasaan-perasaan dia, terutama menyedari apabila perkara-perkara melampau. Keupayaan dia akan menalakan ke dalam yang lain tidak boleh mengusahakan sehingga keupayaan dia menalakan ke dalam dirinya mula dibangunkan. Dan rasa tanggapan 'lemah' dia ialah untuk sekurang-kurangnya darjah berpotensi dapat dikawal - apabila dia menyampuk dirinya dengan dia berkelip-kelip. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther