Case #18 - Percutian mini


Trudy hidup dengan mak cik dan bapa saudara dia. Bapa saudara mempertimbangkan kepentingan dia dalam psikologi menjadi remeh, memaksa dia tentang mendapat suatu pekerjaan, mengkritik wang dia dibelanjakan untuk bengkel begini satu , dan memberitahu dia perlu berkahwin kelak, apabila berumur 26. Bila saya tanya tentang apa dia dirasakan dalam badan dia, dia memberitahu bahawa dia berasa sakit pada bahunya. Somatically, ini pada umumnya dikaitkan kepada satu rasa tanggungjawab cuci berlebihan.

Dan cukup yakin, dia memaksa dirinya satu tawaran hebat tentang hal-hal ini. Mendapat suatu pekerjaan, apa jenis kerja , dan lain-lain. Saya tanya dia apa dia mahu lakukan - terapi. Tetapi dia rasa seperti dia memerlukan amalan , dan pengalaman hidup sebelum dia akan siap. Saya tanya apabila itu adalah - 'bila saya lebih tua' dia menjawab. Di Gestalt kami selalu menumpukan ke atas butir-butir, jadi saya tanya , bagaimana lama? 80 ialah jawapan dia.

Jadi, saya bertanya apa jenis kerja dia suka melakukan di antara sekali-sekala. Dia mendapati ia sukar untuk berfikir dengan jelas tentang semua ini, disebabkan tekanan dia merasakan. Jadi saya menjemput dia untuk 'rehat seketika' dari tekanan , dan mempunyai sedikit percutian untuk 1 minit. Untuk hanya hadir dengan saya pada waktu itu. Saya memerhatikan sesuatu tentangnya, sesuatu saya menghargai. Dan saya menjemput dia melakukan yang sama.

Ini mengurung dia di di sini dan betapa, membawa dia lebih lengkap ke dalam hubungan dengan saya, melainkan dia dengan satu pengiktirafan positif (dia melaporkan bahawa dia tidak menerima galakan, hanya menekan dari ibu bapa dia), dan membawa dia ke dalam kesedaran deria dia. Kami guna ini asas memproses di Gestalt mendapat orang daripada kisah mereka dan skema. Apa yang saya mencadangkan di sini ialah eksperimen Gestalt. Dia memang mengendurkan sedikit, tetapi mendapatinya keras. Dia tidak dapat memberi dirinya kebanyakan daripada satu percutian.

Jadi saya menyemak dengannya , dan datang, mendapati tempat di bahu dia yang mana sakit , dan dipicitkan dengan jari saya. Ini bukan urut, lebih banyak kesedaran membawa bagi titik ketegangan , dan mengasah kesedarannyanya - dia alah bisa tegal biasa ia, dia meletakkan ia di belakang. Bila saya melepaskan, dia mampu membebaskan. Kami kemudian cuba percutian singkat sekali lagi, sebelum membincangkan situasi kerja dia sedikit lebih lengkap. Kemudian kembali kepada 'percutian', yang dia sekali lagi mendapati sukar.

Saya menyatakan kesedihan saya yang ini begitu keras untuk dia , dan kebimbangan saya dia tidak akan secara langsung kepada satu usia tua jika dia meneruskan meletakkan terlalu banyak menekan di dirinya. Ini menumpu kesedaran dia di gambaran yang lebih besar , dan akibat memilih untuk hidup dengan terlalu banyak menekan. Ia juga memberinya perspektif yang jalan biasa ini menjadi akan mengambil dia jatuh sebuah landasan yang mungkin tidak satu dia benar-benar mahu memilih. Gestalt, ialah semuanya tentang pilihan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther