Case #19 - Tarikan dan sempadan


Dee ialah seorang wanita muda yang bercakap tentang ketakutan dia. Saya kata, apa yang anda takut? Katanya, lelaki. Saya meminta dia menjelaskan. Dia menjelaskan bahawa dia mahu perhatian lelaki, tetapi dia juga takut kepada mereka. Saya menyatakan bahawa, serta ahli terapi dan guru, saya juga seorang lelaki. Katanya, ya, tetapi saya tidak betul-betul memikirkan anda seperti itu.

Tumpuan saya ialah dalam membawakan perkara itu ke dalam dengan segera , dan ke dalam hubungan. Saya terhadap mahu menggunakan diri saya sebagai satu alat dalam proses membawa kesedaran yang lebih tinggi dan membangun pengalaman hubungan. Jadi saya sambut bahawa fakta ialah, saya ialah seorang lelaki, jadi ia boleh jadi berguna untuk perhatikan apa itu adalah seperti untuk dia.

Katanya ia menakutkan. Saya tanya mengapa. Kerana saya boleh mendapat dia menarik. Apa telah khilaf dengan itu? Kerana saya mungkin jatuh cinta padanya , dan kemudian mewujudkan satu situasi yang sukar yang dia tidak mahu. Jadi saya menjemput dia menyuarakan itu kepada saya, 'Saya tidak mahu anda untuk jatuh cinta pada saya, saya tidak boleh didapati bagi anda untuk itu'.

Dia berasa lebih baik di mengisytiharkan sempadan dia. Saya ketika itu datang dengan pengalaman saya. Saya kata - Saya tidak mahu jatuh cinta pada anda salah satu. Saya dapat membuat anda menarik , dan fakta itu boleh wujud dalam sempadan-sempadan anda , dan dalam kepunyaan saya. Kami kemudian mempunyai satu perbualan di mana saya membuat beberapa kenyataan tentang bagaimana ia untuk saya mencari dia menarik , dan betapa yang untuk dia. Dia di tepi isu dia - perhatian inginkan, tetapi takutnya.

Jadi dengan menjelajah ia di satu cara yang selamat, dia mempunyai pengalaman menjadi ok, dari kemampuan untuk menentukan sempadan-sempadan dia dan menyatakan mereka , dan mengurus tarikan tanpa ia menjadi terlalu banyak. Dia berasa malu di beberapa mata dalam perbincangan ini, maka saya berubah fokus kembali ke diri saya , dan pengalaman saya. Saya berkongsi bahawa saya tidak mencari semua perkara amat mudah salah satu - nya sesuatu saya mahu menyorongkan daripada kesedaran saya ada kalanya. Jadi ia baik mampu menamakannya dengan satu sama lain , dan hanya mengalami sambungan yang di masa sekarang, tanpa kebimbangan ia berputar sehingga hilang kawalan.

Ini ialah satu pengalaman baru untuk dalam sebilangan cara dia , dan memberinya keyakinan yang dia boleh menetapkan tarikh sempadan, bercerita perkara , dan berjaga-jaga apa kami boleh panggil aspek erotik hubungan, tanpa yang menjadi menyusahkan. Gestalt menekankan ketulenan , dan itu digunakan dalam proses itu meningkatkan kesedaran dan membawa itu ke dalam hubungan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther