Case #2 - Apakah had anda ?


Seorang lelaki muda datang dengan isu mengenai teman wanitanya. Beliau masih lagi ingin meneruskan hubungan itu, tetapi teman wanitanya mahu berjauhan, dan walaupun teman wanitanya berkata bahawa dia mencintainya , ia seolah-olah seperti dia sudah hilang minat terhadap teman lelakinya dan mahu merenggangkan sedikit ikatan mereka .

Dia berasa kecewa dan merasakan tiada semangat dalam keadaan tersebut.Dia berasa seolah-olah bola itu berada dalam dirinya, dan selain daripada berpacaran , dia tidak tahu apa yang perlu dilakukan . Si teman wanita ragu-ragu , dan tidak jelas mengenai apa yang dia mahukan.

Oleh itu, kita terokai yang dia berada di tempat itu. Dalam gestalt, kita kurang berminat untuk mencari penyelesaian, dan lebih menumpukan tahap kesedaran yang semakin meningkat. Jadi soalan 'Siapakah kamu ' dalam pelbagai keadaan adalah merupakan kunci .

Jadi, walaupun ia seolah-olah dia berada di kedudukan di mana dia tidak mempunyai banyak pilihan , tempat pertama untuk memulakan adalah dengan mencari sempadan sendiri. Yang menentukan adalah diri sendiri dengan menentukan sempadan. Oleh itu, kita dihujani dengan soalan seperti - Apa yang jumlah minimum kenalan yang cukup untuk anda? - Berapa lama yang anda sanggup 'tunggu ' untuk, sebelum bergerak ? - Apakah harapan anda terhadap tahap interaksi peribadi? - Apa yang anda mahukan dalam jangka masa panjang ? - Semasa dalam tempoh berjauhan ini , apakah had dan peraturan yang anda inginkan dengan diri sendiri, dan mencari kepentingan dirinya dalam perhubungan ini?

Dengan mengenal pasti had ini beliau dapat melihat bahawa dia bukan sahaja dalam kedudukan yang sehinnga sanggup 'merayu atau meminta simpati ', tetapi mampu mencari kpentingan dirinya sendiri dalam perhubungan.

Dalam Gestalt kita dapat lihat sempadan sanagat penting untuk menggalakkan , hubungan yang lebih jelas. Terdapat pelbagai cara di mana kita dapat memahami penyelewengan sempadan, dan mengenal pasti cara mereka membantu kita untuk memahami cara pelanggan yang tidak seimbang dan boleh mendapati diri mereka lebih ceria sepenuhnya , dalam hubungan . Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther