Case #20 - Tudung beku


Jane diprovokasi oleh berkongsi kumpulan. Dia naik dan bergoyang. Dia tidak mahu bercakap tentang kandungan, yang halus. Kami baru berkhidmat dengan tenaga. Saya tanya dia menggambarkan pengalaman dia. Dia diperkatakan disejukbeku. Saya tanya dia untuk satu metafora menggambarkan apa dia merasakan. Katanya, satu penutup beku. Saya tanya dia menunjukkan saya di mana di badan ini ialah lebih rendah perut. Saya tanya dia bercakap seolah-olah dia ialah tudung 'Saya satu penutup beku'. Dia melakukan ini , dan kemudian memperkatakan mengenai cara dia memalang 'segi'.

Jadi saya tanya dia bercakap sebagai segi. 'Saya satu tepi'.dan kemudian dia menggambarkan aspek lain menjadi satu tepi. Saya tanya dia untuk meletakkan satu tangan kepada di mana tudung beku , dan tangan yang lain di mana tepi ialah (di sebelah dia). Kemudian, untuk bernafas ke dalam tempat-tempat ini. Ini menguatkan perasaan-perasaan dia. Kaki dia telah mula bergoncang, jadi saya menggalakkan ini. Dia merasakan banyak kesedihan, dia menangis. Tetapi dia tidak dapat menyatakan sesuatu.

Jadi saya tanya dia bergoyang jari-jari kaki dia. Dia mendapati ini keras , dan hanya boleh melakukannya di satu kaki. Kemudian, dalam sedikit mass, saya menyokong dia mampu bergoyang jari-jari kaki dia di kaki yang lain. Kemudian dia mula bersendawa, banyak kali. Katanya, ini biasa kepada dia. Bersendawa di syarat-syarat somatik ialah satu pembebasan cemerlang , dan permulaan pergerakan ke arah pernyataan. Cukup yakin, dia merasakan hala tuju ke atas tenaga dia, tetapi tidak ada sebarang kata-kata lagi. Jadi saya menggalakkan somatik membebaskan , dan beransur-ansur, dia mampu meletakkan beberapa perkataan kepada perasaan-perasaan dia. Saya tanya dia mengatakan mereka secara terus, seolah-olah orang yang telah mencederakan dia ada di situ. Ini ialah penyiapan banyak kesakitan dia telah dengan senyap membawa selama bertahun-tahun.

Dengan bertanya dia melahirkan perasaan sebagai satu metafora, kami boleh bekerja secara langsung dengan mereka. Dengan bertanya dia mempunyai mereka, ini menumpu kesedaran dia, yang dahulunya berselerak dan pengelakan - secara semula jadi , tiada siapa mahu merasa sakit.

Oleh menyokong dia tinggal dengan tenaga dan perasaan dalam badan dia, kami melangkau proses pemikiran dia sepenuhnya , dan membenarkan yang semula jadi memberitahu untuk berlaku. Jika anda tinggal dengan proses tubuh, ini akan sentiasa berlaku, kerana badan sentiasa mahu menjurus ke arah penyembuhan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther