Case #21 - Wanita liar


Cynthia telah baru baru ini berpisah dengan suami ketiga dia. Mereka telah bersama 20 tahun. Dia mahu bekerja dengan sebuah mimpi. Saya mengarahkan dia memberitahu ia di hadiah, seolah-olah ia sedang berlaku, hembus oleh pukulan. Katanya:

Saya lena di kerusi panjang. Dia datang dan memeluk dan mencium saya. Dia memberitahu saya yang dia baru membeli sebuah rumah baru, mendapatnya murah, dengan sebuah pondok besar. Ia mempunyai sebuah bilik tidur baru dan ensuite. Kami berjalan ke rumah saya dan terdapat seorang budak lelaki sana yang mengambil satu potong kayu yang besar, membuang ia melalui tingkap itu. Now John (suami) datang dan deringan telefon dia, dia mengatakan dia perlu bercakap secara sulit sekarang, jadi saya angka dia mempunyai seorang teman wanita baru. Saya kemudiannya meminta dia bermain beberapa tugas , dan menggambarkan dirinya disetiap.

Pertama sekali ialah Dewan - katanya 'Saya baru, berkilat, kualiti baik, semakin baik daripada rumah lama. Gembira, besar, luas.' Kemudian John - 'Saya gembira, mahu rumah, keajaiban satunya belinya, saya kuat, mendapat satu matlamat' Kemudian potong kayu yang melalui tingkap - 'Saya keras, kuat, berkuasa, rumah lama tidak mempunyai nilai, saya hanya keperluan untuk menunjukkannya pecah, membuat satu orang besar'. Kemudian budak lelaki - siapa 13 di impian - 'Saya nakal, kuat' Kemudian teman wanita baru - 'Saya diminati, ingin tahu' Ini kesemuanya mengambil kejurulatihan, apabila Cynthia asyik mahukan memberitahu saya tafsiran-tafsiran dia apa yang bermaksud oleh setiap unsur. Tetapi di kami Gestalt cari pengalaman langsung daripada pertimbangan dibuat pra atau persatuan. Jadi saya menyimpan menunjukkan belakang dia ke dalam satu pengecaman dengan setiap unsur , dan menamakan perasaan-perasaan dia daripada idea-idea dia.

Saya tanya dia apa timbul kebanyakan - budak lelaki. Olahan, tindakan yang tidak cocok dengan peribadi orangnya. Demikian maka saya berkaitan ia kepada hayat semasa dia - apa adalah sesuatu yang adalah tindakan yang tidak cocok dengan peribadi orangnya? Cynthia berkata - menjauhi semalaman, mempunyai sebuah unggun api besar, satu parti di pantai di bawah bulan, maka tidur di pantai itu. Katanya dia suka membawa John, tetapi 'dia tidak mahu melihat wanita liar pada saya.jadi saya mempelajari untuk melembapkannya jatuh.dia tidak boleh menangani jangkaan dia rasa untuk menjadi satu cara tertentu'.

Dia menjelaskan bahawa dia cuba mendapat dia akan datang kepada rock and roll menari dengan dia selama bertahun-tahun, tetapi akhirnya menyerah kalah. Saya mencadangkan, dia menghentikan meletakkan dirinya atas pegangan , dan hanya pergi kelas tarian dengan sendirinya. Saya kemudian minta dia membayangkan mengatakan sesuatu liar kepada John, sesuatu tindakan yang tidak cocok dengan peribadi orangnya. Saya akan main peranan John , dan dia boleh berkata ia kepada saya secara terus.

- Dia akan memberitahu dia dia mahu mereka kepada kedua-dua menghentikan kerja mereka, mendapat sebuah perahu layar , dan belayar lautan , di mana arus mengambil mereka, dia akan memasak , dan mereka boleh menulis puisi bersama. Saya kemudiannya meminta dia mengatakan sesuatu setiap lebih kukuh kepadanya, kali ini, sesuatu sedikit mencabar. - Dia memberitahu dia dia bosan dengan pengambilan dadah dia , dan marah pada tahun lepas dia telah membazirkan, menunggu dia lakukan sesuatu yang berbeza. Dia tidak akan ambil lagi janji, hanya tindakan. Saya memberi maklum balas dia di proses dia - dia amat jelas, terkandas , dan dalam kedudukan bukan defensif saya sebagai John (sesuatu dia biasanya mendapati sukar sudah tentu), berapa saya menghargai ketepatan dia. Saya menjemput dia menjadi malahan lebih kukuh, lebih keras, lebih liar. Dia membuat beberapa lebih kenyataan tentang dirinya, had-had dia.

Sekali lagi, saya memberi maklum balas dia. Dia merasakan sangat menguatkan. Di Gestalt kami melakukan ujian reka bentuk meneroka rajah yang timbul. Di sini sana kebanyakannya adalah muncul dalam impian, tetapi kami pergi dengan apa mempunyai paling banyak tenaga untuk dia - melakukan sesuatu tidak tipikal. Ini menterjemahkan menjadi liar, kuat , dan meletakkan dirinya mengemukakan, kedua-dua secara positif dan secara negatif. Saya menyertai eksperimen dengan bermain rakan kongsi dia , dan memberi maklum maklum balas dia. Ini membantu menjadikannya lebih nyata untuk dia , dan juga mewujudkan satu rasa selamat mencuba satu cara baru menjadi. Gestalt tentang mencuba keluar sesuatu yang berbeza, dengan sokongan, menumpukan atas isu utama yang timbul di kesedaran - mimpi sangat baik untuk mengakses isu-isu ini. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther