Case #22 - Seekor serigala di pintu itu.


Matt ialah seorang usahawan berjaya. Dia telah menghabiskan kebanyakan daripada kehidupan dewasa dia belajar tentang dirinya, melakukan kursus, buku-buku membantu diri bacaan , dan membina momentum positif dia.

Baru bercerai, hidup dia telah mengambil satu pusingan baru, dengan satu hubungan baru. Isteri sebelumnya dia amat kritikal, terutama dia kewangan dan worklife. Walaupun dia telah berjaya , dan mempunyai perniagaan yang sangat sedar dari segi sosial, dia tidak kaya. Dia sentiasa menyerang dia untuk dia kekurangan apa dia mempertimbangkan kejayaan kewangan. Dia datang kepada saya selepas mengalami satu serangan panik di tempat kerja dia. Dia telah 'dilumpuh' untuk kebanyakan dari hari itu.

Satu pencetus kelihatan seolah-olah satu perbualan dia mempunyai pada waktu pagi dengan bekas isteri dia, yang mendesak agar dia serta-merta jatuh rancangan pagi dan datang memilih anak lelaki mereka naik kerana kereta dia diperlukan untuk masuk garaj. Seperti biasa dalam komunikasi dia dengannya, dia keras, menyalahkan dan kritikal.

Bagaimanapun , beberapa acara lain juga telah berlaku baru baru ini - dia rugi di satu kontrak besar dia mengharapkan; beberapa akaun-akaun besar lewat membayar; dia melakukan banyak perkara positif , termasuk menulis sebuah buku, untuk membina kerjaya dia, tetapi tiada satu pun membayar segera; satu rakan kongsi usaha sebelumnya mendakwa dia; dan akhirnya, dia menjenguk akaun bank dan terdapat hanya $100 di sana. Saya tanya dia bagaimana dia merasakan, memberitahu saya tentang semua ini. Dia terus menjawab dengan idea-idea dia tentang apa yang berlaku, dia menuturkan berbagai-bagai sejarah.tetapi saya menyampuk dia , dan berarah dia melaporkan dia sepenuhnya pengalaman.

Dia mengatakan dahulunya, semasa serangan panik, seluruh badan dia telah merasa dalam satu jaket lurus. Sekarang, dia merasakan mudah terjejas, takut, terutama sekali dalam dada. Saya tanya dia untuk memfokuskan pada perasaan-perasaan ini.dia mendapati haba , dan satu lapisan ketakutan. Dia berkata ia adalah seperti satu penceroboh asing. Dia kemudian memberi analogi bapa dia digunakan untuk memberi - serigala di pintu itu.

Biasanya apabila keyakinan dia ialah naik, dia ok berurusan dengan cabaran. Tetapi sekarang, apabila keyakinan dia meninggalkan, serigala akan dapat memperolehi dia. Saya mencadangkan, ia adalah seperti serigala bukan sahaja di pintu itu, tetapi memperhatikan dia. Jadi saya menjemput dia membayangkan serigala di atasnya. Dia berkata 'liurnya menitis terhadap saya'. Jadi saya memberitahu dia rasa dirinya ditekan ke bawah , dan mendengar mencungap serigala , dan berasa liurnya menitis ke atas muka dia. Saya mengarahkan dia kepada nafas sepenuhnya, berasa ketakutan di seluruh badan dia , dan tinggal hadir. Saya memberitahu dia yang dia akan berasa satu jumlah tenaga sangat besar dalam badan dia , dan bahawa jika ia melampau pada mana-mana titik, dia boleh menghalang proses.

Dia melakukan ini , dan seluruh badan dia menyentap dalam kekejangan. Tidak lama kemudian dia membuka mata dia , dan dilaporkan, terkejut, bahawa dia merasakan terlalu banyak tenaga dalam badan dia. Saya ketika itu menjemput dia membayangkan dia serigala, memperhatikan Matt, liur menitis. Saya tanya dia bercakap kepada Matt , dan memberinya beberapa mesej. Tidak lama kemudian, dia membuka mata dia. Semua mentol lampu dia meletup. Dia berkata 'nya sebenarnya seekor serigala bijak'.

Dia sedar bahawa dia dikenal pasti sebagai seekor kambing biri-biri , dan dari kedudukan itu , dia lemah, unassertive, mudah terjejas dan keyakinan dia melemahkan. Serigala ialah diri tidak mengaku dia, penuh dengan kuasa berurusan dengan cabaran dia menghadapi, secara peribadi dan secara profesional. Dalam proses ini, saya gunakan pengenalpastian , dan terutamanya bermula dengan petunjuk yang pengalaman badan menyediakan. Saya mengikuti persatuan 'diserbu' apabilanya dengan jelas tentang lebih daripada hanya satu ancaman ketara, dia telah dilumpuh dengan ketakutan - satu pengalaman sangat segera bahaya.

Jadi di jalan Gestalt, kami melangkah tepat ke dalam pengalaman bahaya, tetapi dengan cukup sokongan. Kemudian kami melangkah ke dalam kekutuban yang lain - menjadi yang berbahaya suatu, membawa kepada satu penyembuhan pemisahan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther