Case #23 - Bapa yang ketagih alkohol


Mary mempunyai 'isu dengan bapa dia'. Saya mula-mula meluangkan sedikit masa membuat satu hubungan dengannya. Saya bagitau dia apa saya mengalami dia telah - berminat, terbuka , dan respon saya kepada dia, yang merupakan kemesraan. Saya tanya pengalaman sayanya. Dia rasa santai, memikirkan saya mesra. Saya bertanya tentang perbezaan dan persamaan, bapa dia , dan I.

Perbezaan: dia mengkritik berapa banyak wang dia membelanjakan; dia minum ada kalanya terlalu banyak , dan dia bimbang tentang bahawa, memberitahu dia jadi. Persamaan: dia sokongannya , dan menggalakkan. Dia laporan yang ibunya mengadu dengannya, mengadu kepadanya tentang bapa dia , dan sungutan terhadap dia. Saya tanya dia mengenal pasti perasaan dalam badan dia. Stuckness dalam dada dia, ketegangan dalam belakang dan leher dia, keregangan dalam perut dia. Kami meluangkan sedikit masa manakala dia bernafas ke dalam itu. Kemudian saya menunjukkan diri saya ke dalam menjadi bapa dia, bayangkan apa dia mungkin kata. Saya tanya apa lebih-lebih lagi ialah isu - dia dilaporkan menjadi diri berpusat , dan mengejar apa dia mahu, tanpa mengira yang lain.

Bermain sebagai bapa dia saya kata: - 'Saya mahu anda berundur ke belakang; pilihan saya membuat dalam hidup saya ialah keputusan saya; anda memerlukan meneruskan dengan hidup anda sendiri'. - 'Saya mahu anda untuk faham bahawa ibu anda dan saya akan barangan kerja keluar di jalan kami sendiri, jangan membimbangkan diri anda dengan hubungan kami.' - 'Jika ibu anda mengadu tentang saya bagi anda, saya mahu anda berundur , dan memberitahu dia anda tidak mahu mendengar tentang ia.' Setelah setiap kenyataan-kenyataan ini saya tanya dia apa dia merasakan; dia perasaan yang dilaporkan lega.

Di penghujung, saya tanya dia bernafas sepenuhnya ke dalam yang perasaan pembebasan dan bantuan. Dia mahu untuk mengemukakan satu lagi isu berkaitan dengan dia, tetapi saya tanya dia berhenti di situ , dan hanya berada dengan rasa lega untuk seketika.

Dalam proses ini saya mula secara terus dengan yang secara hubungan tanah, apabila saya tahu isu dia ialah bapa dia , dan saya mahu untuk meneroka cara di mana saya juga di satu kedudukan seperti itu. Dengan melakukan demikian, saya boleh bergerak dengan mudah untuk melihat hanya apa isu-isu dia , dan sama ada saya mengalami mereka juga. Perbezaan dan persamaan membantu mentakrifkan hubungan kami , dan memisahkan saya dari dia, tetapi juga menyediakan satu mata menyertai , dan kunci wujud saling antara kami. Dengan jelas, sistem keluarga ialah parentifying Mary , dan ini tidak sihat.

Jadi dengan menggambarkan kedudukan bapa, saya mampu menyampaikan satu pesanan tentang ini, bahawa akan lebih berkemungkinan mempunyai sesuatu kesan padanya. Ini ialah smilier kepada kenyataan buruj keluarga.

Nyata , terdapat isu dengan arak, tetapi kami tidak boleh menyelesaikan mereka semua sekali serentak , dan benda paling jelas adalah dia perlu menghentikan menyelamatkan bapa dia. Jadi mendengar dari dia mesej tanggungjawab eksistensial boleh membantu dia berundur , dan fokus pada keperluan-keperluannya sendiri. Bantuan ialah satu petunjuk yang kami dalam arah kanan. Pemeriksaan somatik yang awal memastikan saya mempunyai satu garis dasar , dan boleh runut perubahan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther