Case #24 - Bayi Terbuang


Saya meluangkan masa menghubungi dengan Jane di permulaan sesi. Saya mendapati kekuningan / emas mengatasi dia memakai. Katanya dia menyukai warna-warna kebakaran, mereka membawa kemesraan , dan perjanjian dibantu itu dengan perasaan sedih. Jane menerangkan bagaimana dia disukai berada di sekitar orang yang berminat dan cerah; jika mereka tidak, dia tidak mempunyai kepentingan pada mereka.

Saya tanya dia apa dia mahu bekerja dengan - dia mengatakan perniagaan, bapa , dan teman lelaki. Saya tanya dia memilih satu , dan dia memilih perniagaan. Walau apa pun orang memilih secara halus , dan mungkin paling meghampiri tanda. Saya tanya apa lebih-lebih lagi ialah isu - dia dilaporkan menjadi diri berpusat , dan mengejar apa dia mahu, tanpa mengira yang lain.

Saya membenarkan aspek positif ini dalam perniagaan , dan boleh juga faham bagaimana mungkin juga sagat dengan yang lain. Kemudian dia mendedahkan bahawa dia teringin untuk pengiktirafan , dan itu malah dia telah diterima. Ibu bapanya sendiri telah meninggalkan dia di bawah sebuah jambatan. Ini benda-benda yang berubah nyata sekali untuk saya. Mendedahkan peristiwa penting sedemikian yang penting dan sukar bererti itu dia mempercayai saya dengan sesuatu terlalu peribadi dan teras paling. Daripada hanya mengambilnya apabila beberapa maklumat relevan dan berguna tentang dirinya , dan konteks diri dia centredness, saya mengambil ia lebih dengan serius, sebagai satu dalam menangisi 'pengiktirafan' yang katanya dia menghendaki. Saya kemudiannya difahamkan juga dia perlukan kemesraan. Saya tanya dia apa dia rasa, tetapi dia tidak dapat mengenal pasti sesuatu langsung. Selain kaki dia sejuk disebabkan oleh udara menipu.

Jadi saya ditanya mengenai berasa sejuk dalam hubungan , dan menyatakan bahawa ini ialah bertentangan kekutuban kepada kemesraan yang dia mencari dalam hubungan. Tetapi saya tidak mahu menghabiskan masa bercakap mengenainya. Saya tanya dia berapa lama dia telah ditinggalkan di bawah jambatan itu. Dia tidak tahu, jadi saya tanya dia meneka. Dia berfikir satu hari. Dengan jelas, dia akan berasa sejuk atas waktu itu. Jadi, telah mencungkil ingatan ini kejadian dahsyat, saya mahu memastikan bahawa sesuatu yang berbeza berlaku. Saya tanya dia jika saya boleh datang , dan dia boleh meletakkan kepala dia atas bahu saya.

Katanya, ya, ini apa dia sentiasa rindukan. Jadi kami melakukan itu , dan saya tanya dia untuk hanya menyedut walau apa pun kemesraan dia boleh ambil. Ia mengambil seketika; untuk seketika dia tidak boleh melakukannya. Tetapi dia mula; nafas dia datang sangat cepat, seperti satu bayi. Akhirnya dia dilambat-lambatkan; Saya tanya dia apa dia merasakan , dan katanya, panas tetapi kaki dia masih sejuk. Jadi saya meliputi mereka naik dengan sehelai kain , dan kami meneruskan. Dia memberitahu bunyi dari perut dia. Saya tanya pengalaman dia, dia memperkatakan mengenai mencuba untuk mengurangkan berat badan , dan mencuba sangat sukar untuk diet. Dengan jelas, ini adalah tentang kelaparan, untuk kemesraan emosi. Jadi saya tanya dia , dan kemudian meletakkan tangan saya di perut dia juga , dan tanya dia bernafas ke dalam kemesraan.

Kami melakukan ini untuk seketika lebih panjang , dan kemudian, memberi amaran, saya telah menarik balik. Katanya dia telah kepada banyak bengkel, tetapi tidak pernah sambutan ini kepada isu-isu dia. Proses Gestalt diberi panduan kedua-dua oleh satu tumpuan pada hubungan dengan segera , dan juga oleh konteks bidang , dan apa telah hilang di sana. Semuanya dia telah memperkatakan mengenai datang bersama - perlukan pengiktirafan, keinginan untuk kemesraan, kelaparan dia dan makan berlebihan, dia kepentingan diri ikhtiar hidup.

Jadi saya membekalkan pengiktirafan di tahap yang paling mendalam saya boleh, kebanyakannya bukan lisan , dan di tahap sentuhan; sebagai komunikasi bayi ada kebanyakannya dialami di sentuhan bukan lisan tahap. Kerja Facilitative dalam terapi boleh jadi berguna, tetapi paling banyak perubahan hebat diterima hubungan. Mendapat sesuai bagi keperluan-keperluan secara hubungan pelanggan ialah kunci , dan kemudian mencari satu cara bertemu keputusan-keputusan keperluan-keperluan itu di satu kesan yang mendalam. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther