Case #3 - Joan pelanggan yang menyedihkan


Joan merupakan seorang pelanggan dalam lingkungan 50-an. Dia mempunyai banyak wang dan dua orang anak perempuan yang telah dewasa, daripada suami yang berbeza. Dia telah bercerai, dan banyak mengembara.

Joan berasa tidak gembira. Dia dapat merasakan keyakinan yang kurang dengan lebih tinggi , ditambah lagi dia telah bertahun-tahun menghabiskan masa untuk belajar. Dia sering disalah anggap oleh orang-llain , dan tidak mendapat sokongan daripada rakan-rakan. Dia merasakan bahawa dia sentiasa memberi kepada orang lain , tetapi orang lain benar-banar tidak berminat dengannya. Dia berasa geram dan tersekat.

Sesi terapi dengan dia bukanlah mudah. Dia mahukan penyelesaian , tetapi dia telah menolak sebarang cadangan. Kebanyakan secara asasnya dia mahu empati dan pemahaman. Dalam banyak maksud, beliau juga hanya mahukan simpati. Selepas beberapa lama , saya merasa tidak selesa dengan hanya mengesahkan bagaimana perkara-perkara buruk adalah untuknya sepanjang masa . Beliau enggan untuk mengenali diri beliau, dan bila-bila masa saya mengatakan bahawa dia mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengan perkara tersebut, dia lebih cenderung untuk memberontak, dan marah pada saya hanya kerana tidak memberikan sokongan .

Dia hanya mahu mengambil sebahagian besar setiap sesi hanya berkaitan bagaimana perkara-perkara buruk , dan bagaimana teruk dia dilayan. Sekali lagi, saya merasa tidak selesa hanya duduk di sana sambil mendengar tentang ini , dalam maksud lain hanya menyokong beliau supaya terus terperangkap dalam kesakitan dan kesedihan yang tidak produktif dalam hidupnya dalam hidupnya. Namun apabila saya cuba memberi pendapat , dia akan menjadi jengkel dan memberontak dengan saya. Bukan terapi yang mudah!

Saya memberi tahu beliau bahawa apa yang berlaku di luar sana. Bahawa cara-cara dia tidak merasa mendengar atau disokong kadang-kadang perkara yang beliau rasakan dengan saya. Dan beberapa tindak balas saya kepada beliau mungkin sama kepada reaksi ini lain mempunyai ke arahnya. Pada masa-masa dia berminat dan mula terbuka kepada ini, dan pada masa yang lain beliau hanya mahu kembali kepada kisah-kisah biasa beliau.

Satu masa saya memjelaskan beberapa perkara yang saya mahu untuk bekerja dengan beliau , dan bukannya menghabiskan begitu banyak masa mendengar cerita-cerita beliau. Dia sangat tersinggung dan marah selepas itu. Dia mahu menamatkan terapi. Jadi dari segi hubungan , ini adalah satu contoh apa yang kita panggil ' air mata ' dalam fabrik hubungan. Ia tanggungjawab anda terapi untuk ' membaiki ' ini, dengan melakukan kerja-kerja mengambil maklum dan penyambungan semula.

Jadi ini adalah apa yang saya lakukan - mengakui bahawa dia telah mengalami apa yang saya lakukan sebagai memacu dia keluar , dan berapa banyak perkara ini mengganggu beliau dan menimbulkan perasaan marah. Saya mengakui bagaimana saya tidak sabar untuk bergerak terapi ke hadapan, dan perasaan saya terperangkap hanya mendengar cerita-cerita beliau. Saya mengakui bahawa cara saya cuba untuk membawa lebih kehadiran dan keseronokan ke dalam terapi yang tidak berhasil untuk beliau.

Dia merasa tenang dengan ini , dan mungkin ini merupakan kali pertama dalam hidupnya bahawa seseorang mengakui beliau peranan mereka dalam `dysjunction' dalam hubungan . Dalam erti kata itu , penyembuhan datang daripada pengalaman, dan hasilnya adalah bahawa sebahagian daripada beliau telah diperkukuhkan. Namun, terdapat banyak lagi kerja yang perlu dilakukan ... Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther