Case #32 - Sumber-sumber tulen


Diane mempunyai dua isu. Yang pertama ialah anak lelaki pertama dia, 12 tahun yang tidak mahu belajar seperti yang dirinya inginkan. Saya tanya pada skala satu , bagaimana baik anaknya pernah capai , dan dia sambut 6 atau 7. Adakah dia membuat kerja rumah dia? Ya. Tetapi fakta untuk memasuki masuk ke sekolah yang bagus anaknya memerlukan skor yang tinggi,jadi tekanan itu ada.

Pertama sekali, saya membalas dari pandangan saya sendiri - kepercayaan-kepercayaan saya di anak dipusatkan induk menaikkan, kepercayaan-kepercayaan saya tentang pentingnya hidup seimbang untuk seorang kanak-kanak , dan nilai-nilai saya sekitar pencapaian akademik bukan selalu menjadi matlamat akhir. Ini penting, untuk membuat kedudukan saya sendiri eksplisit, cuba mengetahui apa yang difikirkan orang lain mana-mana sempadan perbezaan , dan mencari di manakah dan bagaimana kesediaan saya menyokong (dan had yang) boleh memenuhi di mana dia di.

Dia berasa konflik, apabila dia telah membaca banyak keibubapaan menempah sebelum ini , dan telah cuba untuk membuat sedikit ruang untuknya, tetapi dia mengkhuatiri masa depan dia , dan tidak tahu bagaimana untuk dengan berkesan mendorong dia. Jadi cadangan saya ialah ini: dia akan duduk dengannya, mula-mula memberitahu dia apa penting kepada dia dalam dia membesar.

Kemudian dia akan mengecat gambar yang dia hadapi - sebuah masyarakat dan sistem sekolah yang amat kompetitif , dan yang memerlukan gred tertentu mencapai kemasukan ke dalam institusi tertentu. Dia akan merancang dengan teliti institusi yang berbeza, keperluan mereka , dan lebih dan tolak menghadiri mereka. Dia kemudiannya akan menyokongnya memutuskan apa matlamat-matlamatnya sendiri ialah , di mana dia mahu menguncikan , dan apa dia perlu melakukan dalam perintah untuk itu berlaku.

Dalam cara ini, dia mungkin adalah sepenuhnya tulen, manakala pada masa yang sama menyokong dia mencari tanahnya sendiri. Kesediaan dia dan ingin menyokong dia boleh diarahkan dalam satu cara supaya tertahan pilihan dia, daripada dipilih untuknya. Isu kedua dia dalam hubungan kepada suami dia. Dia akan pulang ke rumah, mempunyai setin bir, membaca kertas, menulis blog dia , dan tidak mempedulikan langsungnya dan anak. Nyata, dia tidak berpuas hati dengan keadaan ini, tetapi bukan mampu cari jalan sekitar ia. Di hormat lain, dia menyertai kehidupan keluarga, merancang percutian keluarga, meluangkan masa bersama-sama keluarga itu di mereka , dan sering memasak hidangan. Dia tidak pernah menjadi seorang penyampai besar, jadi ini bukan sesuatu baru.

Ia telah jelas pada saya bahawa berleter dia, mendesak dari dia , malahan mencadangkan itu dia memberi sesuatu seperti komunikasi tulen tidak akan berkesan. Saya ditanya mengenai blog dia. Katanya ia pandai bercakap, lucu dan dia gambar-gambar termasuk dengan komen yang menarik di bawah mereka. Dia hanya berharap dia boleh bercakap dengannya seperti itu. Arah telah jelas kepada saya. Dia tidak akan mengubah dia, tetapi dia boleh menyertai dia. Saya tanya jika dia mempunyai ipad. Katanya dia telah menyembunyikannya.

Saya mengarahkan dia segera memberi dia ipad , dan membeli satu dirinya. Dia boleh berkomunikasi dengannya secara bertulis. Dia boleh bertindak balas terhadap blog dia (dia akan membalas kepada orang yang berbuat begitu), dia boleh menghantar dia mencatat, surat, satu kapal kecil. Manakala dia duduk dengan akhbar dia boleh menghantar dia sedikit komen. Dia boleh menulis surat, cetak mereka keluar , dan mengirim mereka kepadanya, atau meletakkan mereka di bawah bantal dia.

Dalam cara ini saya menggunakan apa boleh didapati. Ini tidak bekerja di dinamik intrapsikik dia , dan saya enggan memperkuat pengertian dia yang mesti ada sesuatu kesalahan dengannya, apabila dia tidak memberikan perhatian dia. Sebaliknya saya mencari di mana sumber di mana , dan bagaimana dia boleh dengan kreatif berhubung melalui dia di satu cara yang melangkah ke luar kotak langsai hubungan mereka. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther