Case #34 - Hubungi dan ketulenan


Nathan ialah satu dengan kukuh dibina lelaki, bertimbang rasa, dengan satu kehadiran kukuh dan jelas. Isu dia ialah ketulenan. Dia tidak rasa ingin dia benar-benar tulen dengan yang lain. Dia hampir tidak pernah bergaduh atau membantah. Dia bekerjasama di tempat kerja dan di rumah.

Sejarah keluarga dia ialah keganasan antara abang dan kakak dia. Manakala dalam keluarga itu dia mengambil tempat 'budak lelaki yang baik'. Terdapat dua waktu yang kesan ke atas dia sebagai seorang kanak-kanak. Satu di mana dia sangat marah di abang dia , dan tiga satu objek kepadanya yang hampir bertindik mata dia. Yang lain apabila dia memukul seorang budak lelaki di sekolah, yang kemudiannya datang kepada rumah dia dan tercalar muka dia. Sejak waktu itu, dia dikawal dan tidak akan memukul. Dia mengejutkan saya dengan memberitahu saya yang dia tidaklah terlalu yakin tentang dirinya. Saya terkejut kerana dia dengan jelas satu lelaki kuat, mengurung dalam badan dia. Dia melakukan mengatakan bahawa dia mempunyai pertimbangan tajam yang lain, maka cenderung menyimpan mereka bagi dirinya.

Jadi saya memberinya satu ketulenan proses, yang saya mula-mula melakukan dengan dia. Terdapat tiga komponen - apa yang dia berfikir, apa dia merasakan , dan apa dia mahu dari yang lain. Saya melakukan yang dengannya , dan dia dengan saya. Dia mampu melakukannya dengan mudah. Saya menentu ini sebagai satu mesyuarat tulen. Meneruskan akan mendorong kepada satu dialog tulen , dan ini akhirnya akan menjurus satu hubungan tulen. Saya ketika itu menjemput dia untuk melakukannya dengan tiga orang dalam kumpulan itu. Yang mula agak terus terang. Kedua ialah seorang wanita yang memberinya agak satu sambutan kompleks. Dia hilang, maka saya memberitahu dia menjawab dengan satu pernyataan rasa. Saya mempunyai dia satu formula, terutama apabila memberikan respons kepada wanita: setelah kenyataan mesyuarat tulen permulaan, dia ialah untuk membuat tiga pernyataan perasaan untuk setiap satu fikir kenyataan dia membuat.

Dia kemudiannya diamalkan ini dengan satu lagi orang. Saya tanya dia bagaimana dia mendapatinya; mudah dia sambut. Ini memberi isyarat untuk saya yang semua dia telah memerlukan ialah sedikit arah, beberapa garis panduan , dan menyokong kerana mengamalkannya. Sebagai seorang lelaki, dia menyukai untuk mempunyai beberapa arahan jelas. Apabila seseorang dengan banyak daya tersembunyi, dia hanya perlukan satu cara mendapatkan bahawa, di satu bentuk selamat.

Dia yakin tentang kemampuan untuk terus mengamalkan proses. Sudah tentu, kami mungkin boleh bekerja dengan keluarga keadaan asalnya, atau pengelakan konflik dia. Tetapi ini ialah satu campur tangan yang ialah hadir dan masa depan menumpu , dan itu memberinya satu pengalaman serta merta kejayaan. Ini penting disebabkan keyakinan meletihkan dia. Ia juga menyediakan dia sebuah kenderaan untuk pembelajaran berasaskan pengalaman, jadi dia boleh terus menerokai untuk dirinya proses hubungan tulen. Hubungi ialah satu daripada aspek-aspek utama teori Gestalt dan berlatih , dan itu ialah tema utama sesi ini. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther