Case #35 - Marah kepada bekas kekasih


Marion menimbulkan perkara itu dikongsikan aturan keibubapaan dengan bekas suami dia. Ia menjadi jelas bahawa ini bukan satu kebimbangan substantif. Apa lebih relevan ialah ketidakselesaan dan urusan yang belum selesai dia dengannya. Sebelum pergi ke dalam perincian saya kata - pengalaman saya apabila saya melihat anda ialah seolah-olah mata anda menembusi saya. Itu mempunyai agak satu kesan yang kuat terhadap saya. Apa yang saya ada bersamaan dengan bekas suami anda adalah saya seorang lelaki , dan saya bayangkan bahawa beberapa tenaga ini anda berasa ke arah dia boleh juga hadir di sini dengan saya.

Saya tanya dia apa isu dia , dan katanya, menimbulkan kemarahan. Saya tanya dia apa dia marah. Dia mula memberitahu saya sebuah cerita sangat panjang tentang keadaan.tidak lama kemudian saya bertanya lagi: ok, jadi apa betul-betul ialah anda marah. Sekali lagi dia mula memberikan saya lebih cerita panjang. Saya terpaksa tanya dia beberapa kali sehingga dia mampu menyatakan dengan jelas, secara terus dan dengan ringkas itu dia marah kerana dia merasakan dikhianati oleh bekas suami dia, apabila dia telah berhenti menyokong dia dari segi kewangan supaya meletakkan wang dalam perniagaan itu dia berlari. Dia juga marah kerana dia berbohong tentang ini, kepada dia , dan kepada ibu bapa dia (yang mereka hidup dengan).

Saya kata, ya, anda kelihatan marah, saya boleh nampak ia dalam mata anda. Apa yang anda berasa sekarang? Dia mula memberitahu saya beberapa perkara yang lebih banyak tentang penilaian-penilaian dia, pengadilan dan pendapat, daripada tentang perasaan-perasaan dia. Dia memang mengatakan, 'Saya menggigit semula perasaan saya' Jadi saya menjemput dia membayangkan bahawa saya ialah bekas suami dia , dan 'ambil satu gigitan daripada saya'. Dia mula menjelaskan bagaimana dia merasakan bahawa dia juga dipersalahkan dalam keadaan. Jadi saya menumpu dia sekali lagi , dan tanya dia untuk memberitahu saya sesuatu secara langsung, bermula dengan perkataan 'Saya marah….' Akhirnya, dia mula untuk menyatakan dirinya, secara terus, menyatakan barang yang dia marah.

Saya membenarkan perasaan-perasaan dia, mengakui bagaimana saya boleh melihat dan mendengar kemarahan dia.dan kemudian bagaimana saya boleh melihat ini berubah kepada air mata - maka saya juga boleh melihat kesakitan dia.

Saya terus menggalakkan luahan langsung ini , dan dia terus berselang antara kemarahan dan air mata. Apabila dia merasakan mendengar, dia lebih yakin tentang menyatakan dirinya secara terus. Terdapat banyak kesenyapan juga , penuh dengan perasaan-perasaan dia , dan pengakuan-pengakuan mudah saya. Akhirnya, dia merasakan lebih ringan , dan telah melepaskan banyak kesakitan dan menimbulkan kemarahan yang mana dia telah membawa sejak perceraian. Teratur untuk pembinaan ini menjadi berjaya, saya perlu berterusan, berfokus kesedaran dia, membawa dia ke dalam pengalaman dia dengan menyertai eksperimen dengannya , dan dengan memotong melalui bercerita, yang ialah bahagian jalan dia mengelakkan perasaan terlalu dengan dalam. Saya menyediakan sebuah kontena secara hubungan untuk kemarahan , dan menyokong dan menggalakkan dia melahirkan dirinya.ia mengambil sedikit masa sebelum dia merasakan cukup selamat berbuat demikian. Saya juga tidak bersama dengan pengelakan dia; tanya dia sebaliknya benar-benar memiliki pengalaman dia.

Sebagai respons, saya memberi pengiktirafan dia, yang merupakan benda dia telah rindukan untuk - untuk dilihat dan mendengar di tempat ini. Saya bukan bekas suami dia, tetapi tenaga cukup kuat antara kami untuk dia berasa berpuas dengan menyatakan kepada saya sebagai seorang wakil. Saya dikaitkan masuk permulaan fakta saya juga seorang lelaki cukup menjemput kekuatan perasaan-perasaan dia , dan keterbukaan saya ialah sudah mencukupi untuk dia rasa bahawa ini bukan hanya 'bertindak'.

Apa penting ialah dia tidak melaung, menjerit, memukul bantal , malahan menaikkan suara dia. Anger masuk bergerak seperti hubungan dan menerusi pemilikan, bukan semestinya melalui teknik-teknik terapi yang dramatik. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther