Case #37 - Lembing kesat , dan lembing perlindungan


Saya terfikir Celia menjadi padanya 30an, tetapi malah dia 51, dengan beberapa anak. Apa luar biasa walaupun betapa keras sebuah kehidupan dia mempunyai, tetapi dia muncul tenang - dan oleh itu , penampilan yang muda dia. Ini ialah perkara-perkara yang saya tidak mempunyai ruang meneroka, walaupun saya dinyatakan untuk mana-mana kerja masa depan. Nya sentiasa penting mengiktiraf kesan segera , malah dengan pelanggan-pelanggan biasa untuk 'lihat dengan mata baru' supaya mencatat percanggahan-percanggahan atau barang kaitan secara terapeutik.

Isu dia dibawa ialah ketakutan bergerak ke arah bidang kerja dia telah melatih untuk di terakhir 10 tahun. Dia dikehendaki untuk menjadi pekerja sosial , dan sekarang anak-anak dia telah meninggalkan rumah, ini ialah matlamat tertera dia. Daripada cuba untuk mengusahakan keyakinan dia atau mengetahui kebimbangan dia, saya mahu untuk mengetahui tentang konteks dia - sokongan dalam persekitaran dia untuk dia berbuat demikian. Dia memang mempunyai pertolongan profesional sekumpulan pekerja-pekerja sosial, supaya bukan masalah.

Bagaimanapun , suami dia kata dia akan bercerainya jika dia meneruskan di dan bergerak masuk ke dalam garis ini kerja profesional. Ini ialah satu tindak balas agak kukuh, tetapi bukan benar-benar mengejutkan diberi budaya kebapaan di mana sesi ini berlaku. Bagaimanapun , apabila saya bertanya seterusnya, dia mendedahkan dia telah berada dalam hubungan keganasan rumahtangga selama berdekad-dekad.

Ia melanda saya sebagai ganjil yang di 10 tahun kajian dan terapi berkaitan dengan aspirasi kerja sosial dia, ini sama ada tidak mengemukakan, atau guru-guru dia mempunyai macam mana pun tak terasa bertanggungjawab melihat ia diambil tindakan. Dalam terapi,nya penting fokus bukan sahaja di perasaan, tetapi juga di konteks, terutama jika konteks itu kini kesat. Ini perlu untuk disimpan sebagai satu tumpuan terapi. Jadi saya enggan berurusan dengan isu-isu lain, melainkan teras ini - ketakutan dapat difahami dia - adakah dikemukakan. Katanya keganasan telah berhenti baru sahaja. Saya memberitahunya perasaan-perasaan saya sendiri apabila saya duduk dengannya - membuka kepadanya, perasaan sangat dihubungkan dengan keseriusan isu-isu itu, hendak menyokongnya, tetapi juga amat berhati-hati dan hendak untuk meneruskan dalam sebahagian hal yang penuh hormat. Saya menyatakan bahawa ketakutan hampir satu 'ahli keluarga'. Dia bersetuju. Saya tanya dia memberi sebuah identiti takut - katanya satu angka dengan pakaian hitam, mata besar, sebuah senyuman dan sebilah tombak. Dia menggambarkannya sebagai 'ngeri'.

Saya meminta lebih terperinci - apa pakaian kelihatan seperti. Saya mahu benar-benar mengisar dia dalam sambungan dia dengan ketakutan. Kemudian saya menjemput dia menyertai eksperimen Gestalt: 'jadi' ketakutan - untuk menunjukkan saya bagaimana ketakutan berdiri, dengan lembingnya , dan mata besar. Dia berbuat begitu - dan saya lakukannya dengannya. Lakukan sering baik eksperimen sedemikian dengan pelanggan. Kemudian saya tanya dia duduk sekali lagi - Saya tidak mahu meluangkan terlalu lama tentang itu. Menggambarkan, menjadinya, sendirinya satu tawaran hebat. Katanya dia rasa seperti saya telah memberi dia banyak dalam proses ini , dan dia berasa enggan ambil lebih banyak - seperti dia terpaksa memberi batik sesuatu kepada saya. Dia menerangkan dia disekolahkan di 'berada di sana' untuk lelaki , dan walaupun dia menentang ia sebagai seorang gadis, ia ialah bahagian penyesuaian dia.

Jadi saya 'pergi dengan' keadaan ini , dan terhenti. Saya kata, 'ok, maka apa yang anda mahu memberi kepada saya di beberapa cara; Saya terbuka menerima'. Kami duduk di sana di kesenyapan , dan dia kemudiannya berkata dia mahu memberi saya penghargaan dia untuk apa saya telah buat setakat ini. Setelah menjelaskan ini, dia berasa selamat sekali lagi dengan saya, siap meneruskan. Mendengar betul-betul amat penting untuk apa sedang jadi dengan pelanggan, masa oleh masa , dan jadi dengan mereka dalam tempat, pergi dengan ritma mereka. Saya tanya dia di mana ketakutan sekarang - dia sambut bahawa ia ialah di dalamnya. Katanya lembingnya menusuk ke dalam otak dia menyakitkannya.

Saya bergerak masuk ke dalam mod yang secara terus secara hubungan dengannya. Saya memberitahunya yang saya berasa sedih di kesakitan dia rasa, amat sedih. Saya mahu untuk 'menyelamat'nya, untuk melindunginya, tetapi tidak tahu bagaimana untuk berbuat begitu. Dia sangat terharu , dan kami duduk di situ untuk seketika di sambungan senyap. Ini ialah satu anjakan utama - seseorang yang menjaga, yang boleh bersama dengannya, di satu cara perlindungan, tetapi bukan menerpa baiki keadaan.

Ini ialah satu I thou masa, dua orang sepenuhnya menghubungi. Saya ialah ahli terapi dan dia pelanggan, tetapi di tempat itu, kami ialah dua orang, duduk dengan satu sama lain , dan kesakitan mendalam keadaan. Saya mengambil kesakitan dia dengan sangat serius - bukan sahaja satu eksperimen olahan, bukan sahaja satu angka ketakutan, tetapi malah, beberapa dekad bernilai ketakutan berkaitan dengan keganasan. Duduk di tempat ini, kedua-dua hati kita membuka. Saya sangat disentuh , dan begitu juga dia. Kami berdua menyatakan ini. Kemudian saya kata - begini, saya mempunyai sebilah tombak juga , sebilah tombak perlindungannya. Saya menjemput dia untuk 'bawa saya di', bersama dengan lembing saya, ke dalam jantung dia. Dia boleh buat ini dengan mudah , dan mempunyai air mata. Dia berasa selamat dan menjaga.

Ini ialah dikenali sebagai satu 'diri membantah' - mengambil 'saya' di, bermakna dia mempunyai satu tokoh kuasa di dalamnya yang merupakannya FOR, apabila kuasa pengalaman dahulu dia membesar penindas , dan dia telah dijangka berada di sana lelaki mereka FOR dalam hidup dia. Walaupun bukan satu jumlah yang sangat besar 'berlaku' di terapi, ia mempunyai satu kesan sangat besar. Di penghujung saya tanya dia tentang di mana ketakutan dia ialah berkaitan dengan bergerak ke arah profesion dia. Katanya, dia tidak berasa takut lagi. Saya tanya - bahkan di kos perceraian? Dia sambut, ya. Sekarang, ini semata-mata satu satu pekerjaan dalam apa perlu untuk terapi berterusan kerja lakukan dengan hubungan , dan mengurus ia setelah fasa lama keganasan. Saya akan hendak menyimpan satu mata berhati-hati di ini, sebagainya masih mungkin bahawa ia boleh kembali ke keganasan , dan sebagai seorang profesional, serta satu orang yang mengambil berat, saya mahu memastikan saya tidak bahagian dalam apa-apa cara kitaran itu. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther