Case #41 - Pelanggan mengganggu -


Francis batuk, di satu cara yang benar-benar memarut terhadap saya. Dia datang terpulang kepada kerja , dan saya membawa ia - Saya kata, 'begini, anda memang mendapat perhatian saya dengan batuk itu'. Katanya 'ya, dia menjaga mengganggu orang'. Saya sambut 'baik anda mengganggu saya dengan batuk'.Saya tanya dia perhatikan di hadiah apa ia ialah suka mempunyai perhatian saya , dan perhatian kumpulan. Dia menyatakan perubahan kecil di perhatian kumpulan - segelintir orang terganggu. Saya boleh melihat betapa sesuai dia ialah untuk dinamik di mana perhatian diarahkan dalam kumpulan.

Jadi saya kata, 'ok, saya mahu anda bagi benar-benar sedia ada dengan perhatian saya memberi anda sekarang'. Kami duduk di situ untuk seketika. Saya mendapati bahawa saya berasa sangat rata.biasanya barang terlintas di fikiran saya, eksperimen-eksperimen kreatif, wawasan, awarenesses. Saya sekadar merasa benar-benar rata dengannya, seperti satu landskap kosong. Jadi saya melaporkan bahawa , dan katanya ya, dia mendapat maklum balas itu dari suami dan lainnya dia.dan itu dia juga merasakan sepenuhnya.

Jadi saya membenarkan ruang berkongsi ini, di satu saya kamu masa. Sering detik-detik sedemikian kemesraan dan sambungan difahami sebagai penuh dengan perasaan mendalam. Tetapi sharedness di sini adalah sejenis keadaan terdedah. Saya kata, 'nya keras untuk saya, seperti saya telah hilang segala kreativiti saya, saya tidak digunakan untuk bahawa'. Dia mencetuskan naik - suka perkataan daya cipta. Katanya, 'Saya mahu membuat sesuatu mengganggu dan cabar bagi anda'. Saya menjemput dia meneruskan. Dia mencium saya di pipi. 'Ah I kata, 'satu percikan warna terhadap landskap!' Ia seketika hubungan cerah, di konteks seketika dalam berkongsi. Hasilnya terdapat perubahan yang mendalam padanya, sesuatu telah menjadi membebaskan naik.

Ini ialah hasil satu proses tidak linear berikutan aliran kesedaran apabila ia muncul di antara kami - tema perhatian dan gangguan. Di Gestalt kami tidak terlalu banyak kerja di satu linear / gol keadaan berfokus, lebih kepada aliran sebatang sungai, bergerak dengan yang semasa, membenamkan diri kami di fenomenologi pelanggan , dan menyedari jawapan-jawapan kami sendiri. Hasil ialah integrasi, atau apa boleh dipanggil wujud wawasan. Jadi kami meneroka 'mengganggu'. Saya menjelaskan bahawa ada juga cara-cara positif mengganggu orang - misalnya pelakon-pelakon komedi berbuat begitu. Dan revolusioner-revolusioner. Dan orang yang mengganggu status quo di satu kumpulan - mereka juga diperlukan. Saya mahu untuk mengikat 'mengganggu' di cara lain, untuk meluaskan rasa pilihannya boleh didapati kepada dia.

Saya menjemput dia 'mengganggu' segelintir orang dalam kumpulan itu. Dia dengan lucu menahan pipi satu orang , dan kemudian dia terletak merentasi orang lain kaki. Ini ialah cahaya dan tindakan-tindakan seronok dia dengan spontan mempersembahkan , dan segera memberinya satu perasaan menjadi 'mengganggu' di satu jenis yang lain jalan. Saya ditanya mengenai konteks dia - siapakah mengganggu dalam keluarga dia. Katanya dia baru saja mendapat tahu bahawa ibunya pada masa ini telah mempunyai hubungan sulit. Apabila saya belajar lebih banyak, ia muncul bahawa bapa dia telah mempunyai perkara selama bertahun-tahun.

Ini nyata mengganggu kepada dia, tetapi saya tidak hendak dapatkan terlalu banyak dalam perniagaan itu apa ibu bapa dia telah melakukan. Katanya dia merasa berdosa.seolah-olah macam mana pun urusan ibu-ibu dia ialah kesalahannya, kerana dia telah berpindah daripada rumah. Saya kata, 'begini,nya bukan terpulang pada awak membawa tanggungjawab untuk tindakan ibu anda'.

Saya mahu untuk membawa fokus kembali kepada dia. Jadi saya kata, 'anda melihat saya dengan banyak tumpuan hebat - anda miliki perhatian saya sekarang'. Dia mengatakan merupakan sesuatu hilang apabila dia membesar - ibu bapa dia sungguh sibuk dengan masalah-masalah dan konflik-konflik mereka yang dia tidak mendapat banyak perhatian. Bila dia melakukan, ia selalunya reaktif. Dia memperkatakan mengenai perhatian penyayang inginkan, bukan perhatian kritikal. Saya menyatakan bahawa untuk kanak-kanak, perhatian negatif lebih baik daripada tiada perhatian…dengan melakukan ini saya membenarkan choicefulness mana-mana menjadi 'mengganggu' dalam kehidupan dewasa dia mendapat perhatian, sekalipun jenis perhatian dia ketika itu mendapat ialah tidak begitu bagus. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther