Case #42 - Selamat dan tidak selamat


Yasmin telah baru bercerai. Dia memperkatakan mengenai hendak untuk masak dan terasing lebih banyak dari ibu bapa dia. Dia mempunyai banyak emosi dalam mata dia, yang saya memerhatikan dan membuat komen tentang, bersama dengan berbagai-bagai perkara lain tentangnya - satu selendang berwarna-warni, manik sekitar leher dia.

Katanya - 'Saya rasa selamat bersama anda'. Saya membalas - 'dalam beberapa cara , itu ialah satu unjuran, kerana saya hanya saya - selamat dalam banyak cara , dan pada satu masa, saya mungkin untuk merindui awak dan oleh itu bukan jadi sangat selamat'. Dia mendapati ini sukar untuk mendengar , dan ia mengingatkan dia kesukaran dengan bapa dia , dan dia memerlukan untuk menjelaskan sempadan dengannya apabila dia merasakan keliru dan berkabus. Katanya dia dihargai dilihat oleh saya.dan ia merupakan sesuatu itu dia memerlukan. Dia memperkatakan mengenai kesukaran dia menjadi dilihat sebagai satu individu berasingan oleh ibu bapa dia , dan kesukaran-kesukaran bersejarah dia dengan mereka dalam sebutan menjadi disayangi hanya secara tidak mutlak, sebagai seorang gadis yang baik.

Apabila saya duduk dengannya, saya membenarkan cara di mana saya boleh melihat diri anak dia, dengan keperluan-keperluan dia untuk kelulusan, penerimaan , dan menjaga; dan pada masa yang sama , diri dewasa dia, hendak dan memerlukan pembezaan, menjadi orangnya sendiri, mencari tanahnya sendiri mendapat jelas di sempadan-sempadan dia.

Ini sangat menyentuh perasaan untuk dia, untuk memperlihat dalam kedua-dua tempat-tempat itu , dan bagi yang diadakan pada masa yang sama. Ini ialah salah satu saya kamu detik. Saya memperkatakan mengenai betapa, di tempat ini di mana saya merasakan luas dan terkandas dan hadir, saya boleh memang menciptakan keadaan keselamatan untuk dia berupaya menjadi kedua-dua diadakan / menyokong / menjaga , dan juga melepaskan - didorong untuk melangkah ke dalam hidupnya sendiri , jadi kami boleh memenuhi sebagai dua sama dengan. Ini bergema di banyak tahap dengannya. Saya bercakap kepadanya sebagai seorang dewasa, mengenal kedua-dua sempadan antara kami , dan keperkaitan sebagai dua pencari. Saya ketika itu menjemput dia bercakap dari budak itu meletakkan, memanggilkan apa dia mahu dari saya. Dia mengatakan apa dia rindu untuk dari bapa dia ialah pengiktirafan yang dia penting kepadanya. Saya kata saya gembira berpaling ke dalam mod 'bapa' - Saya telah membesar anak perempuan saya sendiri.dan boleh bertutur dari tempat itu kenya. Jadi saya bercakap 'apabila' bapa dia, memberitahunya betapa berharga dia ialah untuk saya.

Dia ketika itu diminta untuk mendengar itu dia disayangi walau apa terjadi. Saya mengulangi bahawa, menyatakan bahawa walaupun saya mungkin tidak bersetuju dengan pilihan dia membuat , malahan tak macam aspeknya, bahawa tanah asas perhubungan keluarga saya ialah sambungan cinta. Dalam cara ini, saya boleh bertindak balas terhadap satu keperluan mendalam dia perlu melihat di tempat ini. Di sifat proses terapeutik, saya tidak sebenarnya bapa dia, tetapi kesan hampir yang sama.

Ini ialah hasil daripada wujud satu kuat dan tanah yang dalam secara hubungan di proses terapeutik, yang kemudiannya membenarkan kenyataan sedemikian untuk mempunyai satu kesan transformasi. Dia merasakan lebih keseluruhan , dan mampu mempertemukan kedua-dua bahagian dewasa dan anak dirinya. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther