Case #43 - Suara toksik ibu


Theresa telah berlepas satu mendapat pekerjaan mula syarikatnya sendiri. 'Untuk cabaran' adakah sebab dia memberi. Tetapi dia mengalami kebimbangan kuat kebanyakan daripada masa - kecuali ketika dia tahu bahawa sesuatu akan gagal. Apabila dia mendekati kejayaan, dia berasa hak cemas sehingga masa apabila kejayaan betul-betul dijamin. Kebimbangan juga dibayangkan dalam kehidupan peribadi dia. Dia tidak faham ke mana ia datang dari, atau apa dia boleh melakukan tentang ia.

Ia kelihatan seperti saya sesuatu lakukan dengan penguasaan - memerlukan menjadi terkawal, untuk barang menjadi satu cara tertentu. Saya ditanya mengenai konteks bidang dia. Kami berjaya mewujudkan bahawa ibunya ialah sangat ke dalam kawalan.

Apabila kami perkatakan ini, dia sakit kepala. Ia menjadi jelas pada saya bahawa ibunya ialah 'dalam kepala dia'. Jadi saya menjemput dia untuk meletakkan ibunya pada kusyen itu , dan bercakap dengannya. Ini ialah eksperimen Gestalt klasik - untuk ambil dialog-dialog intrapsikik dan membuat mereka eksplisit. Saya tanya dia mengatakan sesuatu kepada ibunya, maka secara fizikal bertukar - duduk 'ibu' meletakkan , dan memberi jawapan. Saya agak terkejut akan barang yang ibunya berkata. Sangat memalukan , malah lebih buruk - misalnya meletakkan Theresa mengambil menjadi 'hodoh', tidak seperti kakak cantik dia; memberitahu dia dia satu penjahat; memberitahunya yang dia tidak benar-benar mahu anak, ia hanya satu tanggungjawab , dan bagaimanapun , dia mungkin menyukai seorang budak lelaki. Ini bukan sahaja ibu miskin normal. Ia layak gelaran 'ibu toksik'. Ini bukan sesuatu yang taat kepada dialog. Saya mencadangkan, ibu menghentikan bercakap dengan Theresa , dan saya akan menemu ramahnya, untuk cuba memahami lebih banyak tentangnya.

Saya berbuat begitu…dan ibu memberi berbagai-bagai jawapan menarik, mengesahkan 'diagnosis' di atas. Dia mempertimbangkan Theresa menjadi satu beban , dan hanya meminati bagaimana anak-anak dia menjadikannya kelihatan bagus. Theresa ialah satu kejayaan kewangan sekarang, supaya dibuat dia kelihatan bagus, jadi dia tidak begitu jengkel dengannya lagi.

Now.anda mungkin berkata, ini hanya semua unjuran Theresa. Tetapi pernyataan ibu membuat kepada Theresa dalam dialog ini ialah perkataan sebenarnya dia biasanyaTitik adalah tidak untuk pathologise ibu - dia nyata mempunyai perjuangan-perjuangannya sendiri. Tetapi dengan jelas sedemikian menurunkan nilai anak sendiri yang ialah akan menjadi toksik.dan menghasilkan kekurangan keyakinan yang mengakibatkan kebimbangan dia. Jadi saya menjemput dia bercakap kepada ibunya, kali ini meletakkan naik sempadan-sempadan amat jelas. Dia bermula bertanya 'jangan…'. Saya menyampuknya.apabila bergantung tetap di ibunya melakukan sesuatu, yang muncul tidak mungkin. Saya tanya dia membuat ayat lain ia di satu cara yang datang darinya. 'Sudah tentu tidak menerima….'. Ini menyediakan satu sempadan yang jelas - sesuatu yang satu tumpuan penting di Gestalt.

Membuat beberapa kenyataan-kenyataan ini amat berkuasa. Dia memerlukan bantuan merumuskan mereka. Kemudian, dia merasakan lebih tetap , dan lebih jelas dari segi apa dia memerlukan lakukan menghentikan membenarkan ibu menyuarakan dalam kepala dia mengganggu keyakinan dia. Penggunaan terlibat ini eksperimen Gestalt klasik, membawa satu dialog dalaman tersangkut dibawa ke tengah , dan kemudian menyediakan sokongan perlu untuk pergerakan di tempat itu. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther