Case #44 - Kokun , dan kelahiran semula


Nicole dengan jelas sedih. Dia memperkatakan mengenai sebuah mimpi dia mempunyai, berkaitan imej satu kepompong yang dia takut memecahkan daripada, bukan sedar jika dia akan diubah, atau hanya mati.

Saya memilih imej kokun. Saya mencadangkan satu ujian atas asas ini - kadang-kadangnya tidaklah perlu mendapat semua perincian puas, tetapi hanya melompat dari satu metafora jelas dan kuat yang pelanggan memberi. Dalam kes ini, dengan jelas satu metafora transformasi, secara langsung berkaitan kepada terapi , dan satu yang mengandungi kedua-dua keinginan bagi perubahan , dan ketakutan perubahan. Gestalt Experiment juga diistilah 'kecemasan selamat', jadi ini ialah satu keseimbangan kami selalu berusaha - membantu pelanggan bergerak ke hadapan dengan hasrat mereka untuk kehidupan , dan pada masa yang sama , mencari satu cara untuk membuat ia cukup selamat mengambil risiko itu mencuba keluar yang baru.

Jadi saya menjemput satu orang setengah dozen daripada kumpulan itu berkumpulnya sebagai kokun. Serta-merta, dia mula menangis lebih sangat , dan kemudian tenggelam kepada tanah. Saya menunjukkan untuk semua orang duduk-duduk sajanya. Saya memberitahu dia untuk tidak menarik balik ke dalam dirinya, tetapi mengekalkan hubungan mata. Sebaliknya seseorang boleh merosot saja, menarik masuk ke dunia mereka sendiri , dan daripada hubungan. Kalau begitu, emosi hanya terus untuk mengedarkan dalam sebahagian hal yang mana tidak sebenarnya bergeraknya.

Apabila dia melakukan bahawa, dia melihat satu daripada wanita dan berkata, 'Saya tidak seperti anda'. Ini bagaimanapun dengan jelas bukan tentang wanita - dia diingatkan ibunya. Jadi saya tanya dia bercakap kepada dia secara terus, mengatakan walau apa pun dia suka mengatakan kepadanya. 'Mengapa anda meninggalkan saya' dia tanya. Di Gestalt kami mempertimbangkan soalan kenapa sebagai tidak membantu , dan meminta orang mengubah mereka ke dalam pernyataan sebaliknya.

Daripada ini datang kenyataan-kenyataan dia - kesakitan dia tentang telah ditinggalkan sebagai seorang kanak-kanak oleh ibunya. Sekali lagi, saya tidak perlu mengetahui mana-mana daripada cerita atau butiran bekerja dengannya. Dia dalam proses , dan itu mencukupi. Saya terpaksa menyokong dia tinggal hadir, untuk mengekalkan hubungan mata, untuk bernafas sepenuhnya. Banyak emosi bangun, untuk dia , juga bagi wakil 'ibu'. Sokongan bulatan penting, memberinya satu perasaan menjadi diadakan di satu tempat di mana dia biasanya secara dalaman runtuh. Akhirnya, dia sangat letih , dan hanya mahu untuk berbaring.

Jadi saya mendapat dia meninggalkan di dia wakil ibu pusingan , dan membenarkan dirinya tertidur. Bila dia bangun 10 minit kemudian, dia merasakan dilahirkan semula , dan dengan satu perasaan kemesraan dan sambungan dalam jantung dia , di mana dahulunya sudah ada kekosongan dan kesakitan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther