Case #47 - Penghujung satu perhubungan adalah satu permulaan yang baru


Pasangan ini telah berjuang untuk beberapa ketika. Perkara pertama Rhonda berkata dalam sesi itu - ' ibu bapa saya bercerai, dan saya berjanji pada diri saya sendiri yang saya tidak akan berbuat demikian kepada keluarga yang saya bina . Dia berasa amat tertekan . Brian meletakkan tangannya di bahunya , tetapi dia mengelak. Saya menyuruh Brian untuk duduk bertentangan dengan Rhonda supaya mereka boleh berhadap sesama sendiri.

Perkara kedua yang Rhonda katakan adalah, 'perhubungan ini telah selesai. Saya tidak boleh teruskannya lagi. Untuk saya, perhubungan ini dah selesai' Brian terkejut. Dia berkata dia kerap kali mendengar Rhonda bercakap mengenai ini sebelum ini, dan dia telah bekerja keras untuk membuat perubahan selama beberapa bulan ini. Dia cuba menjelaskan mengenai keadaan ini... saya menghalangnya. Penerangan dari perspektif Gestalt dilihat sebagai cara untuk mengelakkan 'apakah masalah sebenar'.

Saya memberitahu dia untuk menyatakan kepada Rhonda apa yang dia berasa.Selepas banyak sokongan, Brian mengatakan bahawa dia berasa cemas dan ditinggalkan. Dia mula menangis. Rhonda duduk di sana untuk beberapa waktu, tanpa berkata apa-apa . Apabila saya bertanya, dia berkata dia berasa kosong dalam dirinya; keadaan ini adalah terlalu emosi, dan dia telah keluar dari kenyataan dirinya. Dalam Gestalt , kita tidak memaksa seseorang apabila situasi ini berlaku. Jadi, saya bekerja lebih keras dengan Brian - menjelaskan bahawa dia tidak berada di sini, jadi tiada sebab untuk meneruskan dalam paksaan; Saya duduk dengan dia dengan perasaannya, dan membantunya menjadi dirinya di situ. Saya memahami bagaimana dia rasa iaitu bagaimana teruknya berada dalam keadaan ini, dan bagaimana sukarnya apabila Rhonda 'menutup bidai turun' dan tidak pernah berada dengannya dalam situasi yang dia amat memerlukan seseorang.

Kemudian Rhonda merenungnya, dengan air mata di matanya. Dia berkata - ini telah berlaku dengan ibu kamu, bekas isteri kamu, saya tidak pernah terfikir untuk melakukan sedemikian kepadamu. Dia menangis, dan memeluk badannya. Saya menggalakkan Brian untuk kekal dalam situasi ini, dan melihat Rhonda yang kini juga sedang menangis, Rhonda telah sedar dan, dan mengakui bahawa pada waktu itu dia merasa ada pautan diantara mereka. Keadaan ini adalah amat sukar untuk nya.

Brian memberitahu Rhonda yang dia berasa bersalah,bahawa dia berasa telah gagal dalam percubaan, dan dia mula bergerak sambil bercakap tentang bagaimana dia masih mahu terus mencuba. Tetapi saya menghentikannya, kerana tidak ada ruang emosi dalam diri Rhonda lagi untuk masa hadapan Kemudian, saya bertanyakan Rhonda jikalau dia boleh menerima apa yang Brian katakan. Tetapi Rhonda kelihatan dalam kekosongan- jadi, saya mencadangkan supaya mengatakan kepada Brian bahawa buat masa ini dia tidak ada ruang untuk menerima semua ini- ini adalah kebenaran yang nyata untuknya. Mendengarkan jawapan itu, dia berasa amat tertekan. Saya menyokongnya untuk membayangkan perasaan itu sebagai Rhonda. Jawapan yang diberikan oleh Rhonda membayangkan kemarahan, kebencian dan kesedihan di dalam diri Brian yang jelas kelihatan di matanya. Jadi saya menyatakan kepada Brian untuk menamakan setiap emosi mengenai dirinya. Rhonda mendengar , tetapi kemudian berkata, saya tidak mahu meneruskan perhubungan ini, dan saya berasa amat berat hati, kerana saya tahu ini adalah amat sukar untuk anda. Brian hanya terdiam, tenggelam di dalam dirinya , dan saya dapat melihat seolah-olah dia menghilang dari situ. Saya mencadangkan kepada Brian untuk memberitahu Rhonda dia tidak dapat mendengarnya pada masa sekarang, tetapi untuk berkata demikian juga adalah sukar untuknya lakukan.

Jadi saya meminta Rhonda untuk bercakap dengan saya. Ini adalah satu teknik dalam terapi pasangan - untuk menyokong satu orang, jika yang lain seolah-olah tidak berada di situ, supaya mengurangkan stres dalam terapi, disambil itu orang yang satu lagi boleh mendengar sebagai saksi. Rhonda berkata bahawa dia mahu memberi banyak masa untuk Brian untuk menerima keadaan ini, dan saya memberitahunya saya mengandaikan bahawa Brian kemungkinan tidak dapat memerima keadaan ini. Brian mencintai dirinya, dan tidak kemungkinan untuk dia menyerah kalah. Ini adalah sedikit kejutan untuk Rhonda. Jadi saya menarik keluar lebih perasaannya daripada kenyataan peribadinya.

Kemudian Brian kembali dalam kenyataan, dan Rhonda memberitahunya bahawa dia berasa sangat bersalah, dan memohon maaf. Mereka menangis bersama. Dia mahu mendekatkan dirinya, tetapi dia berkata - tidak, sila jauhkan dirimu. Saya bertanya kepada Rhonda mengenai perkara ini, dia berkata dia sudah tidak menyintai Brian. Saya mencabar kenyataan ini - berdasarkan idea yang songsang bahawa cinta semata-mata hanyalah perasaan. Sebaliknya saya meminta beliau untuk menjadikannya satu kenyataan peribadi. Dia berkata , 'Saya telah menutup perasaan saya." Ini adalah satu kenyataan yang utama, kerana ia kemudian menjadi tindakan, pilihan, dan kerelaan dalam membuat keputusan.

Tetapi ini bukanlah masa untuk bekerja dengan kenyataan itu- hanya pengakuan yang ketika itu merupakan kunci untu pilihan keputusan di masa hadapan. Jadi saya meminta Brian untuk mendalami kenyataan itu, dan memberitahu Rhonda perasaannya. Dia berjaya berbuat demikian , dan mereka berdua menangis . Walaubagaimanapun , sesuatu telah berubah. Dalam pertengahan yang mustahil- dan siapa tahu mengenai masa depan - mereka telah berjaya menemui beberapa kaitan yang sahih. Mereka berdua telah suatu tempat yang mustajab, tetapi dengan sokongan saya kepada seseorang yang masih mahu mencuba, mereka dapat meneruskan perhubungan itu, dan bersama-sama di tempat situasi sedemikian.

Hasil utama adalah tidak diketahui. Tetapi tumpuan Gestalt adalah untuk mencapai kaitan hubungan ini secara sahih dan mendalam ; ini merupakan keutamaan dalam hubungan yang sebenar - perkara yang jelas kehilangan di masa kini. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther