Case #5 - Ruam kemarahan


Lian datang kepada saya kerana dia mempunyai ruam kulit di mukanya yang dia tidak boleh hilangkan . Saya bertanya tentang beberapa maklumat kontekstual - hidupnya, tahap tekanan beliau , kesihatan beliau , pemakanan , senaman , dan keluarga.

Dia masih muda - awal 20-an , dan sudah mempunyai keazaman . Dia telah mencuba pelbagai rawatan kesihatan, tetapi tiada apa yang boleh merawatnya. Beliau adalah seorang yang pendiam, dan mengatakan orang ramai sering tidak perasan akan dirinya , kecuali ruam beliau.

Jadi saya meminta beliau untuk membayangkan bahawa dia adalah si ruam, dan menggambarkan dirinya. Beliau berkata perkara-perkara seperti : • Saya merah • Saya tidak mampu bersembunyi • Saya sensitif • Saya takkan pergi • Saya menolak orang pergi jauh • Saya hodoh • Saya radang Saya memeriksa beliau tentang apa yang dirasakan dalam dirinya apabila beliau membuat kenyataaan ini. Beliau mengatakan wujudnya perasaan yang sensitif, panas, dan tidak selesa.

Saya kemudian menerokai beliau dengan setiap pernyataan yang beliau telah nyatakan . Saya berkata ' beritahu saya tentang merah' , dan membantu beliau untuk mengenalpsti apa maksud merah dalam hidupnya. Dia menceritakan tentang memori sedih tahun baru Cina , dengan banyak warna merah di sekeliling, tetapi bapanya tidak pulang ke rumah .

Kenyataan lain juga memberikan kisah. Apabila dia bercakap tentang bersembunyi, beliau menyatakan bagaimana dia mahu bersembunyi daripada ibunya, yang memukulnya. Saya bertanya kepada beliau mengenai menolak orang pergi jauh . Pada mulanya dia tidak mampu menjelaskan kepada saya - dia seorang yang amat baik hati, yang sentiasa mahu melakukan sesuatu untuk yang lain. Tetapi apabila kita pergi dengan lebih mendalam, ia semakin jelas bahawa dia digunakan menjadi ' pemberi ' dalam hubungan untuk tidak membenarkan orang yang rapat dengan beliau. Untuk menerima daripada orang lain bermakna untuk membiarkan orang lain rapat dengan dirinya.

Antara perkara yang memberi bayak impak negatif adalah ' menolak orang jauh' . Saya meminta beliau untuk memberitahu kepada saya secara langsung: 'Saya mahu menolak anda jauh . Ini menggunakan banyak tenaga, sebaik sahaja beliau mengatasi perasaan malu beliau. Saya mengajak beliau untuk menolak tangan saya, supaya dia boleh memahami erti sebenar menolak jauh . Dia berbuat demikian buat sementara waktu pada mulanya, dan kemudian lebih banyak dan lebih kuat . Semua tenaga beliau datang melalui tangannya.

Saya bertanya kepada beliau apa yang dia berasa : kemarahan. Oleh itu, kita bekerja dengan kemarahan beliau . Saya cuma melihat beliau sebanyak dua kali , tetapi beliau memberitahu saya tidak lama kemudian bahawa ruam beliau kebanyakannya telah pulih , dan bahawa beliau mampu untuk lebih tegas dalam kehidupan dan hubungan beliau . Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther