Case #50 - Bercakap dengan bantal: mengenai sokongan


Mark membahaskan beberapa topik, tetapi tidak satu pun mempunyai perkaitan. Keadaan kerjanya adalah dalam peralihan - sebelum ini dia bekerja dengan bapanya, tetapi berpindah dari itu. Dia mempunyai beberapa aktiviti-aktiviti perniagaan , tetapi tidak satupun menghasilkan wang yang mencukupi. Dia telah berkahwin selama tiga tahun, dan bersedia untuk seorang bayi. Saya membuat pelbagai komen dan pemerhatian - tona suaranya misalnya.

Tiada apa-apa yang muncul sebagai ' isu '. Jadi saya menanyakan mengenai perkahwinannya. Dia melaporkan ianya baik, dan dia gembira . Walaupun ini adalah satu petunjuk yang umumnya baik, saya berminat untuk mengetahui apa yang mendirikan ini- maklumatnya. Dalam Gestalt kami sentiasa berminat untuk menjauhi daripada maklumat umum, kepada pengkhususan, kerana ini adalah cara untuk mendapatkan maklumat yang khusus. Dia berasa sukar untuk menjawab. Saya bertanyakan mengenai perasaannya, dan sekali lagi, dia berasa sukar untuk mengatakan yang spesifik

Jadi saya memutuskan bahawa kekurangan status yang terang adalah berkaitan dengan kesukarannya dalam penalaan perasaannya. Jadi saya mencadangkan eksperimen - untuk pergi ke persekitarannya dan melihat orang dalam kumpulan itu, satu demi persatu, dan menyedari bagaimana perasaanya semasa melihat mereka.

Dia mula memberitahu saya mengenai pengalamannya , dengan tema yang agak jelas. Jadi ia adalah jelas yang dia mempunyai keupayaan untuk mengenal pasti pengalamannya dalam perhubunganannya, tetapi kemungkinan hanya memererlukan galakan dan sokongan di persekitarannya- sesuatu yang disahkannya.

Jadi seterusnya saya memberikannya ayat yang tertentu untuk bercakap: "Apabila saya melihat anda, saya rasa _____." Ini kedengaran seoerti amat mudah, tetapi penting untuk memulakan di tempat yang boleh dilakukan , dan memahami kesukarannya untuk mengenalpasti perasaannya, ini seolah-olah tempat yang baik untuk bermula. Apa yang saya lakukan ialah mengambil langkah dari padanya dalam menggambarkan pengalamannya dengan orang lain, untuk memberi itu kepada mereka secara langsung. Kami sentiasa bergerak ke dalam arah yang berkaitan dalam Gestalt . Jadi dia melakukan ini dengan beberapa orang, setiap kali , menjelaskan dengan jelas . Sekali lagi, ini menunjukkan bahawa dia hanya memerlukan persekitaran yang menyokongnya untuk melakukan ini. Jadi seterusnya , saya meletakkan bantal keluar, sebagai isterinya, dan menjemputnya untuk bercakap dengan isterinya, dalam ayat yang sama: ' apabila saya melihat _____ dalam anda , saya rasa _____ '

Dia melakukan ini untuk beberapa waktu , menjelaskan dengan terang. Saya mengakui ini , menggalakkan beliau , dan memerhatikan bahawa dia pasti mempunyai keupayaan untuk mengenal pasti perasaannya dan berkomunikasi mereka. Saya berfikir kemungkinan dia hanya memerlukan beberapa amalan yang baik, dalam suasana yang tidak mengancam. Dia bersetuju . Seterusnya saya mengundangnya untuk melakukan perkara yang sama dengan bapanya. Saya mengatakan bahawa sokongan adalah satu-satunya isu utama di sini, dan menjemputnya untuk sekali lagi ' bercakap dengan bantal ' - pertama dengan isterinya, kemudian dengan bapanya - memberitahu mereka , ' apabila anda melakukan____ , saya rasa ____ , dan ingin ___ sokongan daripada anda ' . Ini adalah sangat berharga untuknya, menjelaskan banyak kandungan maklumat, dan dia melaporkan berasa amat selesai pada akhirnya.

Ini adalah satu contoh yang baik mengenai eksperimen berorientasikan tingkah laku yang menerapkan perasaan, perhubunganan , kesahihan, dan sokongan. Ini adalah elemen-elemen utama yang kami bekerja dengan Gestalt, dan sesi seperti itu boleh menjadi sangat berharga sebagai sesuatu yang hampir kelihatan seperti satu proses pengajaran.

Di mana ia adalah sesuai, aspek ini juga boleh dimuatkan ke dalam pendekatan Gestalt. Perkara utama adalah bukan formula , dan digunakan untuk orang yang tertentu , dengan jenis proses yang diperlukan oleh mereka, pada masa yang tertentu. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther