Case #53 - Minum berlebihan, atau memberi berlebihan?


Tom minum arak, terlalu banyak, dan terlalu kerap. Dia telah melakukan ini bertahun-tahun . Kekadang dia berhenti , kekadang dia mula lagi. Abby tidak berpuas hati , dan telah menjadi semakin lantang bersuara mengenai keadaan ini perlu bertukar . Masalahnya, mereka memang ada melakukan perubahan - dia berhenti minum ,perhubungan mereka akan menjadi lebih baik untuk seketika, kemudian entah bagaimana, semuanya akan bermula sekali lagi. Abby mahu perhubungan yang baik. Dia mahu kesinambungan, komunikasi, kejujuran. Mereka telah bersama-sama lama, dan dia tidak mahu membuang hubungan itu begitu sahaja. Omelan tidak berjaya, tetapi sebegitu juga hanya menerima corak perhubungan sebegitu. Abby berasa amat kecewa . Tom tidak mampu mengekalkan perubahan dia perlukan.

Memang tidak syak lagi , Tom mempunyai masalah alkohol. Ia adalah jelas bahawa dia tidak mempunyai kawalan sepenuhnya mengenai itu, dan ia juga jelas bahawa usaha berhenti hanya untuk tempoh masa yang terhad - kadang-kadang 6 bulan, tetapi kemudian dia akan mula lagi.

Abby seolah-olah telah melakukan semua yang dia mampu. Dia jelas dengan kedudukannya. Dia menjauhi dirinya dengan sempadan buatan. Dia juga datang ke terapi untuk bantuan. Dari sudut pandangan Field , ketagihan bukan sesuatu yang 'di dalam' seseorang, tetapi sesuatu yang 'di dalam' kekeluargaan atau perhubungan. Ia diselenggarakan oleh lebih daripada satu orang , walaupun dalam kes ini , ia kelihatan seolah-olah Abby melakukan semua yang dia mampu untuk mengubah situasi. Penyertaan Abby tidak jelas kepadanya - dia seolah-olah mahukan perhubungan yang bebas-ketagihan.

Abby mempunyai seorang bapa yang telah mengawal, memperkecilkannya, dan bengis. Keperluannya untuk memupuk, untuk didengari tidak dipenuhi. Jadi dia belajar untuk menjadi seorang gadis yang membantu, sebagai satu percubaan untuk mendapatkan pengiktirafan. Inilah apa yang kami panggil di Gestalt yang 'pelarasan kreatif'. Ia masuk akal pada masa itu, tetapi sekarang, sebagai orang dewasa, Abby mendapati dia semakin tersekat - pelarasan kreatifnya tidak lagi sesuai untuknya.

Dia mengenal pastikan bahawa inilah yang membawanya ke dalam penjagaan kejururawatan- menjaga orang lain dan keperluan mereka. Dan itulah apa yang dilakukannya dengan Tom. Sambil kami menerokai ini, Abby menyedari bahawa dengan menolong Tom, ia adalah sejenis hadiah-pemberian. Dengan memberi kepada orang lain, orang-orang, maka dia akan merasa dirinya berguna, dimahukan, diiktirafkan, diperlukan. Dan ini adalah tepat dengan keadaan Tom. Dia memerlukannya, dan akan menjadi sangat sedih jika Abby marah dan menjauhkan diri. Dia tidak tahan melihat Tom sebegitu sedih , jadi dia akan mendekatkan diri.

Kuncinya adalah apabila kami mengenal pasti bagaimana penolongannya adalah sejenis manipulasi: 'apabila aku bawakan anda sesuatu, maka anda memerlukan saya, dan tidak akan meninggalkan saya . Apa yang penting ialah kekembaliannya- Abby kini dapat melihat dengan lebih jelas bukan sahaja tingkah laku ketagihan Tom, tetapi manipulasinya sendiri yang berulang-ulang - memberi untuk mendapatkan, atau apa yang kita panggil dalam Gestalt , ' proflection ' .

Ini adalah satu contoh apa yang kami istilahkan sebagai sempadan diputarbelitkan- ia kelihatan seperti sesuatu yang diberikan, tetapi sebenarnya motif yang tersirat, jadi aspek pemberian adalah bersyarat, bukan tanpa syarat.

Pengiktirafan ini adalah dramatik untuk dia- dia boleh lihat sekarang bukan sahaja corak yang minum kebiasaan Tom, tetapi juga satu lagi corak disamping itu- pemberian manipulasinya. Dalam Gestalt kita bekerja dengan kesedaran, tetapi ini bukanlah satu-satunya 'di sini dan sekarang', ia juga termasuk kesedaran mengenai diri kita sendiri, dengan semua lapisan yang kompleks , dan terutamanya corak tersembunyi tingkah laku kita.

Membawa ini ke dalam cahaya mewujudkan kemungkinan untuk menghadapi tingkah laku yang - apa sahaja latar belakang - dan dengan itu ' mengambil tanggungjawab ' dari segi Gestalt . Ini adalah pembebasan. Untuk melihat kemanipulatifan sendiri diberi pilihan, daripada hanya melihat kesekatan tingkah laku/ ketagihan orang lain, dan hanya bertindak balas. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther