Case #57 - Jemputan ke konspirasi


Sebaik sahaja Annabelle mula bercakap saya berasa kurang selesa. Dia jelas ingin memberitahunya 'ceritanya' , bagaimana dia telah berlaku dipersalahkan dalam pelbagai cara, bagaimana dia telah cuba untuk membantu yang lain dalam keluarganya, dan lain-lain. Saya mendapati diri saya rasa kurang kesabaran, dan tidak mahu mendengarkan ceritanya. Saya dapat melihat yang dia hanya berterusan bercakap, mengisi seluruh ruang, tanpa membenarkan sebarang input- dia seolah-olah hanya ingin mengadu.

Selepas beberapa ketika, dia akan bertanyakan pada saya satu soalan yang berkaitan dengan kisahnya. Tetapi sekali lagi , saya merasa tidak selesa, kerana dia seolah-olah mempunyai banyak soalan.. tetapi ia membuatkan saya seperti seorang pakar untuk menyelesaikan situasi itu .

Bagaimanapun, saya tidak berkata apa-apa mengenai perasaan saya. Saya berbicara dengan dia, tetapi enggan menjawab semua soalannya, malah memintanya untuk menjadikan ayat-ayat itu sebagai satu kenyataan.

Ini adalah satu arah yang am dalam Gestalt , kerana selalunya soalan adalah cara mengelakkan tanggungjawab, atau kemunculan dalam perhubungan . Kenyataan membolehkan seseorang untuk menerima siapakah diri mereka sendiri, apa yang mereka rasa, dan mahu, dengan cara yang lebih langsung . Saya tidak berkata apa-apa , kerana saya dapat merasakan tindak balas saya sendiri, dan saya mahu memahami diri saya lebih di tempat itu. Saya duduk dengan perasaan saya sendiri, dan dapat mengaitkan dengan pengalaman saya .

Setiap kali Annabelle bercakap, ia adalah dengan cara yang sama, dan ini membuatkan saya mempunyai reaksi yang sama, termasuk memintanya untuk membuat kenyataan. Sebanyak ini yang saya boleh lakukan untuk mengganggu corak itu, dan saya tidak mahu ditarik ke dalam peranan yang dia menawarkan pada saya- orang yang hebat dan bijaksana. Ini bagaimanapun cukup untuk membuatkannya tertanya-tanya. Meletakkannya ke dalam pengalamannya sendiri memberikannya pengalaman yang berbeza, dan kerana saya melakukannya dengan cara yang neutral, dia dapat mula merasakan perasaannya sedikit demi sedikit.

Saya membincangkan mengenai kesahihan . Tiba-tiba dia berkata - 'Saya mahukan beberapa maklum balas yang jujur daripada anda, bagaimanakah pendapat anda mengenai saya?' Saya menarik nafas , kerana ini adalah pembukaan untuk mendalami perhubungan itu, tetapi saya juga perlu meneruskan dengan berhati-hati kerana saya menyedari sensitiviti yang juga ada berkaitan dengan soalan itu. Soalan ini saya bersedia untuk melibatkan diri, kerana saya menilainya sebagai soalan yang lebih sahih. Kerana saya telah duduk dengan pengalaman saya sendiri untuk beberapa ketika dengannya, saya dapat menamakan sesuatu , bukan secara langsung mengenainya, tetapi mengenai pengalaman saya sendiri.

Saya berkata- 'apabila anda bercakap, saya berasa dijemput untuk menjadi konspirasi ... saya tertarik untuk bersedia untuk bersetuju dengan anda, untuk mengesahkan pandangan anda mengenai keluarga anda dan bagaimana anda telah dilayan. Saya berasa tidak selesa dengan itu, kerana saya tidak mahu menolak kamu, dan tidak juga mahu menyertai anda.' Ini dinamakan pengalaman yang tersendiri saya yang sahih dengan cara yang meninggalkan bilik itu untuk mencari dirinya sebagai satu tindak balas. Ia adalah percubaan saya dalam kenyataan yang tidak malu- adalah amat penting dalam memberikan maklum balas.

Annabelle tersenyum lebar. Dia berkata- 'terima kasih. Orang lain juga ada katakan ini kepada saya, tetapi tidaklah sebegitu jelas seperti anda. Saya tahu tentang apa yang anda bercakap. Saya terasa seakan-akan saya cuba untuk mendapatkan orang ramai di pihak saya.'

Kami kemudiannya mengadakan dialog yang sahih. Saya mengatakan bahawa terdapat bahagian yang lain untuk menjadi seseorang yang konspirasi- yang boleh menjadi sesuatu yang menyeronokkan, sebagai kanak-kanak boleh bermain dengannya. Kami menerokai beberapa aspek lagi, dan Annabelle kelihatan santai, begitu juga saya! Perubahan jelas kelihatan dalam pengalaman saya ... selepas dapat menamakan pengalaman itu. Dia berasa dilihat . Ini adalah 'I-thou' hubungan yang kami mencari di Gestalt , dan merupakan asas bagi mendalami perhubunganan ini.... Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther